Kunstmatige intelligentie kan bij enorm veel ziektes helpen, en daar kan er nu weer een nieuwe aan worden toegevoegd. AI kan aan iemands stem horen of hij of zij diabetes heeft. Dat is erg positief, want het duurt vaak lang voordat deze ziekte officieel kan worden vastgesteld. AI kan zorgen dat dat dus veel sneller gebeurt, waardoor de behandeling ook eerder kan starten.
Diabetes is een soort stiekeme ziekte, net als mensen die problemen hebben met gluten. Je leeft ermee en je denkt dat je lichaam nu eenmaal zo reageert, maar soms blijkt er dan dus een best ernstige ziekte te zijn die die klachten veroorzaakt. Het voordeel is dat wanneer je het weet, je er ook iets aan kunt gaan doen. Klick Labs heeft nu een studie gepresenteerd waarin het aantoont dat AI wel degelijk een rol kan spelen bij de diagnosticering van diabetes. Je hoeft geen prikken, geen afspraken bij de huisarts te maken, geen plas op te vangen. Je hoeft alleen even tien seconden te praten, wat gegevens zoals je lengte en gewicht in te voeren en de AI tovert er vervolgens een diagnose bij: heb je diabetes of niet?
Het gaat daarbij wel om diabetes type 2. En AI is natuurlijk geen arts, maar je kunt het systeem wel gebruiken als signaleringsmethode. Het model is nauwkeurig bij gemiddeld 87 procent van de mensen. Het onderzoek werd gehouden onder 267 mensen. Ze moesten zes keer per dag een zin in hun telefoon zeggen en na 18.000 opnames konden de onderzoekers met behulp van AI bepaalde geluiden herkennen die duiden op diabetes. Het gaat dan om hoe je toonhoogte verandert en de intensiteit, maar dat zijn geen dingen die wij als mensen kunnen horen. De AI weet het omdat het het heeft geleerd en het leert alleen maar bij.
Het is wederom een fascinerende vaardigheid van AI die laat zien dat het zeker niet alleen een systeem is dat domme fouten maakt en het werk van artiesten steelt. Dat is natuurlijk wat gechargeerd gesteld, maar mensen die lezen over AI lezen toch sneller dat soort berichten. En dat terwijl AI succesvol is in het helpen bij kanker, alzheimer en huidziekten. Ook hartritmeproblemen kunnen beter worden onderzocht dankzij de toevoeging van AI.
Nogmaals, het zal zeker voor bepaalde zaken een dokter niet kunnen vervangen en geldt vooral als iets dat kan helpen en signaleren, maar hoe fantastisch is het dat de medische wereld op zoveel gebieden de vruchten plukt van AI? Zo kan er veel vroeger worden geholpen, zoals we dat nu ook misschien kunnen gaan doen bij het vaststellen van diabetes type 2: zo kun je er sneller meer leren omgaan waardoor je beter in je vel gaat zitten. Maar, vragen aan een AI-chatbot wat je het beste wel of niet kunt eten als je diabetes hebt, laat dat antwoord toch liever nog even aan een arts over.