07.02.2017
Online

​Happy Safer Internet day! 4 tips voor veiliger internetten

By: Redactie Dutchcowboys

BlogOnline

Vandaag – 7 februari – is het weer Safer Internet day! Is het nodig om hiervoor een dag uit te trekken? Nou, uit onderzoek van Sociaal Cultureel Plan bureau blijkt dat we gemiddeld per dag tussen de 7,5 en 8,5 uur per dag besteden aan mediagebruik. Een steeds groter gedeelte van het mediagebruik doen we online. We zijn steeds vaker actief op Social Media, streamen steeds meer muziek en kijken meer online video’s. Hoe zorgen we ervoor dat we veilig internetten? No worries, ik geef je wat praktische tips!

Openbare Wifi netwerken

Je kent het wel, je zit in de trein of restaurant en er is gratis Wifi. Even snel verbinding maken en dan je Facebook checken. Maar is dit wel veilig?

Bij een openbare Wifi geef je veel informatie prijs. Zo kan een (kwaadwillende) hacker een openbaar Wifi netwerk opzetten met dezelfde naam. Wanneer je hier op inlogt, kan de hacker al je inlog-gegevens en transactie gegevens inzien. Openbare Wifi netwerken zijn niet veilig. Mocht je hier gebruik van maken of hebben gemaakt, dan heb ik wat handige tips:

  • Gebruik je 3G of 4G internet verbinding. Al het verkeer gaat dan via je abonnement.
  • Verwijder opgeslagen openbare Wifi netwerken. Zo voorkom je dat je de volgende keer automatisch verbinding maakt.
  • Zit je op een plek zonder 3G of 4G? Gebruik dan de openbare Wifi alleen voor zaken waar je niet voor hoeft in te loggen, zoals het lezen van het laatste nieuws.

Wachtwoorden

De meeste mensen hebben een paar Social Media accounts. Ook heb je waarschijnlijk een e-mailadres, DigiD en ben je lid van een online community. Dan heb je ook meerdere wachtwoorden. Uit onderzoek blijkt dat 42% van de mensen één wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts. Ook hebben veel mensen een té makkelijk wachtwoord, zoals 123456 of Password1. Hoe zorg je ervoor dat je een sterk wachtwoord hebt?

  • Gebruik nooit een makkelijke reeks.
  • Maak een combinatie van minimaal 10 cijfers, letters en symbolen
  • Gebruik een combinatie die je alleen zelf kent. Of combineer meerdere wachtwoorden en maak voor jezelf een goed ezelsbruggetje
  • Je hoeft het wachtwoord niet zelf te verzinnen. Er zijn diverse websites die je wachtwoord genereren. Dit wordt een unieke combinatie tussen cijfers, letters en tekens.
  • Ook zijn er handige tools die je wachtwoorden overzichtelijk en veilig opslaan. Zo heb je ze altijd afgeschermd in één overzicht

Kinderen online beschermen

Online kunnen kinderen snel in aanraking komen met dingen die je als ouder niet wenst. Zo zijn er gewelddadige fimpjes op YouTube beschikbaar en is 1 op de 12 kinderen slachtoffer van cyberpesten. Maar hoe bescherm je je kind? Er zijn een paar zaken die je direct kunt toepassen:

  • YouTube, tablets, smartphones en computers hebben allemaal een Family Safety modus. Zo voorkom je in ieder geval dat kinderen bepaalde programma’s, video’s of websites niet kunnen openen. Ook is het even goed om na te gaan of je creditcard gekoppeld is aan je tablet, smartphone of computer. Het komt nogal eens voor dat een kind (onbedoeld) aankopen online doet, zoals via een game…
  • Tegenwoordig gaat het cyberpesten vooral via Facebook. Facebook heeft hier een speciaal helpcentrum voor opgericht.
  • Scholen hebben steeds vaker een actief programma om cyberpesten tegen te gaan. Word je online gepest en alles geprobeerd? Probeer dan het landelijk meldpunt voor strafbare, discriminerende uitingen dat door het ministerie van Veiligheid & Justitie is opgericht; Mind Nederland. Iedereen kan hier terecht om een melding in te dienen.

Social Media

Je bent actief op Social Media om leuke en interessante dingen te delen. Het is per Social Media kanaal wel even goed om na te denken hoe je je Social Media gebruikt. Gebruik je het voornamelijk privé of juist zakelijk? En zijn ze openbaar of heb je ze juist afgeschermd? Even een paar handige weetjes:

  • Heb je een baan waarin je regelmatig met klanten te maken hebt? Zo’n 40% hiervan checkt al je Social Media kanalen.
  • Ook je werkgever bekijkt je Social Media kanalen. Zo zijn er steeds meer praktijkvoorbeelden waaruit blijkt dat er een conflict ontstaat tussen werkgever en werknemer over een Social Media update.
  • Elk kanaal (LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram etc.) kun je laten afschermen voor mensen die je niet als connectie hebt. Bekijk per kanaal je privacy-instellingen.
  • Benieuwd naar updates over jezelf? Je kunt eventueel een alert instellen in Google wanneer je voornaam en achternaam genoemd worden! Handig voor je personal branding.

Heb je eventueel nog aanvullende tips voor Safer Internet? Laat het me weten!

Deze blogpost is geschreven door Robert Veltkamp, Fingerspitz Online Marketing.

Share this post