Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Hij is alweer een tijdje terug: de Gulden. Niet als fysiek geld (Sorry Thierry en Geert) maar wel als cryptovaluta. Och, daar gaan we weer, hoor ik je al denken. De zoveelste cryptovaluta, maar dan met Nationalistisch bijsmaakje. Daar is iets voor te zeggen, maar de Groningse bedenkers van de Gulden willen in elk geval niet de zoveelste Bitcoin-kloon zijn.
De munt bestaat zoals gezegd al even, maar vandaag krijgt de achterliggende technologie een upgrade. Het probleem bij veel cryptovaluta zoals Bitcoin is het proof of work-systeem. De mensen die met hun systemen alle transacties op de blockchain valideren (de mijners) moeten om dat te doen een steeds moeilijker wordende puzzel oplossen, wat een hoop computerkracht (en dus energie) kost. De Gulden heeft een nieuw systeem dat Pow² heet en er voor moet zorgen dat er minder bevestigingen nodig zijn om een transactie veilig te laten doorgaan. Dat zou beduidend minder slecht voor de planeet moeten zijn.
Spaardeposito
Een andere vernieuwing is dat Gulden nu (als eerste op deze manier, in hun eigen woorden) een spaardeposito-systeem in de cryptovaluta hebben ingebouwd. Je kunt vanaf vandaag Guldens vastzetten en dan krijg je afhankelijk van hoe veel je hoe lang wegzet een rente daarover. Het werkt zo: de mijners krijgen normaal 100 Gulden als ze een ‘blok’ aan transacties controleren, maar na de invoering van dit nieuwe systeem is dat nog maar 80. De resterende 20 zijn voor de spaarders. Dat betekent dus wel dat je rente zwaar afhankelijk is van hoe populair de Gulden gaat worden. Daarnaast moet je om je rente te vangen meehelpen met het checken van transacties, wat Gulden zelf ‘witnessen’ noemt. Dat betekent dat de wallet waar je Gulden in zit constant online moet zijn. Gelukkig wordt er geen rekenkracht verwacht zoals bij het mijnen, maar toch.
De makers van Gulden claimen dat de cryptomunt een hele makkelijke manier is om echt ergens te betalen.er zijn inmiddels (vooral in Groningen) een 150-tal zaken waar je met Gulden kunt betalen. Winkeliers hebben alleen een app nodig en kunnen de Guldens waar klanten mee betalen ook direct in Euro uitgekeerd krijgen. Gebruikers kunnen ook vanuit hun Gulden-app direct betalingen doen naar IBAN-rekeningen. Je kunt snel een rekening opzetten en in het gebruik is het allemaal duidelijk. Goed dus.
Tegenstrijdig
Het tegenstrijdige is echter dat Gulden ook gewoon bedoeld is als investeringsobject, wat dus betekent dat de valuta in waarde zou kunnen stijgen als er genoeg vraag naar is. Zoals de makers zeggen: “De waarde van Gulden wordt bepaald door de vraag naar Gulden, vergelijkbaar met bijvoorbeeld goud of zilver. De koers kan omhoog en omlaag, maar gemiddeld genomen stijgt de waarde per Gulden. In 2017 was dit zelfs meer dan 100%. Daar kan geen spaarrente tegenop.” Dat maakt het zoals altijd lastig om een cryptomunt te gebruiken voor betalingen. Als ‘ie steeds meer waard wordt, waarom zou je ‘m dan uitgeven?
Dat blijft het probleem bij bijna alle cryptomunten: ze lijken vooral bedoeld om de super early adopters lekker te laten verdienen, en daarna blijft het frommelen in de marge. Of het spaardeposito-systeem van Gulden daar verandering in gaat brengen moet de toekomst uitwijzen. Gezien de nationale insteek zal het wereldwijd de electriciteitsproblemen van cryptovaluta ook niet gaan oplossen, dus lijkt het op dit moment toch de zoveelste cryptomunt die een probleem aan het oplossen is dat niet bestaat.
[Beeld: Gulden]
Verder lezen over Bitcoin
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Automotive24.07.2024
Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto
Online16.07.2024
Bitcoin maakt een flinke sprong omhoog
Social Media14.07.2024
Deze Week Viral: bitcoin omhoog door Trump, spaghetti-mation en Messi
Online06.07.2024
Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd
Online24.06.2024
De populariteit van crypto blijft verder toenemen
Online20.04.2024
Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent
Verder lezen over Crypto
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Online26.09.2024
Jongeren en hun spaargeld in crypto’s
Online17.09.2024
Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven
Automotive24.07.2024
Een Ferrari kopen kan nu ook met crypto
Online06.07.2024
Bitcoin heeft slechtste week sinds jaar tijd
Online24.06.2024
De populariteit van crypto blijft verder toenemen
Online20.04.2024
Nieuwe bitcoin-halving: dit is wat dat betekent
Entertainment03.04.2024
All-In The Bitcoin Family verschijnt deze week op Prime Video
vanaf 5 april te zienVerder lezen over Nederland
Nieuws20.11.2024
Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten
Technology18.11.2024
Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering
gebrek aan kennis en expertiseNieuws14.11.2024
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!
Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijkEvents06.11.2024
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk
Nieuws05.11.2024
5 dingen die we zullen missen van Blokker
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
Online02.08.2024
WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen
Media02.07.2024