Online23.07.2015

​Gouden plak? Een hacker helpt!


Data, Big Data, digitale gegevens, informatiestromen… Sporters en de omgeving waarin zij zich bevinden kunnen tegenwoordig op talloze manieren geanalyseerd en gekwalificeerd worden. In onze huidige, grotendeels digitale wereld wordt informatie in minder dan een seconde gecreëerd en verspreid. Niets en niemand lijkt in staat om te ontsnappen aan deze vloedgolf van gegevens. Ook sporters niet.

Sport behoort tot de favoriete speelterreinen van fans van mobiele apparaten. Met ruim 30 miljoen gebruikers wereldwijd is de app RunKeeper het perfecte voorbeeld van de ‘Quantified Self’, de zelfbeoordeling van mensen en hun prestaties. Zowel de huis-tuin-en-keuken-jogger als de echte sportverslaafden spiegelen zich aan de gegevens die hun horloge, smartphone of ander apparaat registreert tijdens hun sportsessie.

Op professioneel niveau zijn deze digitale data een referentiemiddel voor coaches, trainers en prof-sporters geworden. Wiskundige modellen bieden samen met doeltreffende calculators een breder beeld van de wedstrijd dat soms zelfs voorspellend van aard is. Neem de Formule 1, waar real-time verzamelde data een allesbeslissende strategische tool vormen tijdens de Grand Prix. De invloed van deze informatie is vergelijkbaar met de manier waarop beurshandelaren gegevens gebruiken. Ook bij voetbal is een dergelijke trend te zien, de bal is bezaaid met sensoren die een goede of slechte trap kunnen herkennen en de effecten ervan evalueren. En op Roland Garros gebruiken spelers een ‘connected’ tennisracket van Babolat, waarmee hun slag nauwkeurig kan worden geanalyseerd.

Tour de France-rijders gehackt

Maar motorsport, voetbal en tennis schuiven we even aan de kant, op dit moment zit iedereen uiteraard aan de buis gekluisterd voor de tocht der tochten: de Tour de France. Sinds jaar en dag volgt iedere ploeg zijn renners van dichtbij. Volgauto’s, een complete tourkaravaan, communicatieapparatuur en GPS, de methodes worden steeds moderner en de verzamelde informatie vollediger. Dit jaar heeft de organisatie van de Tour zelfs de Grote Drie geïntroduceerd: Connected Devices, Big Data en Cloud. Sensoren onder het zadel van de wielrenners verzamelen tijdens de koers data met betrekking tot de snelheid en positie van de desbetreffende renner. Dagelijks levert elke renner ongemerkt duizenden gegevens die worden verzameld, gesorteerd, geanalyseerd en verspreid. Met de resultaten kunnen prestaties van het eigen team, maar ook van de concurrent worden gevolgd. Voor het publiek gaat er een wereld open, zij kunnen de data bekijken op hun smartphone of tablet. Wielerliefhebbers zijn nog nooit zo goed op de hoogte geweest van het wel en wee van hun favoriete renner.

Het digitale tijdperk beïnvloedt niet alleen ons dagelijks leven, ook de sportwereld krijgt hierdoor een nieuwe dimensie. De komende jaren zal de beschikbare informatie alleen maar verder uitbreiden. Sportfanaten kunnen hun lol op, meer dan ooit voelen zij zich onderdeel van de wedstrijd en wordt informatie die tot nu toe altijd achter de schermen bleef ook voor hen inzichtelijk. De uitbreiding van beschikbare gegevens gaat echter gepaard met een onmiskenbare dreiging: het hacken van die gegevens, zoals onlangs het geval was met de data van Chris Froome.

Kennis is macht

Sportliefhebbers zullen het met me eens zijn: deze bron van gedeelde dromen en emoties zou gespaard moeten blijven van dit soort strafbare feiten. Maar om psychologische, marketinggeörienteerde en financiële redenen is de informatie binnen een sportploeg net zo waardevol als de financiële gegevens van een bedrijf. Het beveiligen en beheersen van de volledige keten, vanaf het verkrijgen tot het gebruiken van digitale informatie, is dus essentieel voor het waarborgen van de integriteit van sportgegevens.

De Sky-ploeg van Christopher Froome is door schade en schande wijs geworden, net als de honkbalclub Houston Astros uit de VS. Onlangs zou daar de database met spelergegevens zijn geraadpleegd door een lid van de rivaliserende club St. Louis Cardinals. Er zou sprake zijn van een wraakactie tegen een voormalig manager bij de Astros.

Dergelijke incidenten zijn het gevolg van scenario’s van verschillende niveaus. Het eerste en helaas meest voorkomende scenario is het lekken van gegevens vanwege nalatigheid van de mens. Volgens het FBI-onderzoek had de overlopende manager zijn methode voor het verzamelen van gegevens niet gewijzigd en ook zijn wachtwoord bleek hetzelfde. Waarschijnlijk is hij niet de enige, dit voorval had net zo goed een Nederlandse voetbalvereniging of andere sportploeg kunnen betreffen.

In een scenario van niveau twee liggen de zaken iets complexer. Een hacker weet in dat geval toegang te verkrijgen tot een systeem om gegevens te bemachtigen en de prestaties van een concurrent heimelijk in de gaten te houden. Hoogstwaarschijnlijk het motief achter de diefstal van de trainingsgegevens van Christopher Froome. Bij het derde en laatste niveau heeft men echt de poppen aan het dansen. De hacker kan de gegevens niet alleen inzien, maar ook rechtstreeks bewerken. Via een worm wordt het systeem vertraagd of wordt de informatie bewerkt tijdens het stelen, wat ertoe leidt dat de tegenstander op een dwaalspoor wordt gebracht.

Voorbereiding is essentieel

Kortom, ongeacht het hackingsniveau is een systeem in meer of mindere mate kwetsbaar en de inspanning die nodig is om zwakke plekken te ontdekken is net zo waardevol als het systeem zelf. Het doel kan zijn om voordelen te behalen ten opzichte van een concurrent, om schade aan te richten of om persoonlijke en vertrouwelijke informatie openbaar bekend te maken.

Een sportprestatie voorbereiden en laten slagen is vandaag de dag niet alleen maar een fysieke en logistieke kwestie. Iedere coach en sportploeg doet er verstandig aan om net zulke goede voorbereidingen te treffen op het gebied van IT als op het vlak van prestaties en de integriteit van sporters en hun uitrusting.

In de fysieke wereld doen sportploegen en -verenigingen natuurlijk extra hun best om voor, tijdens en na een wedstrijd slechts een klein deel van hun troeven bekend te maken. In de digitale wereld zou deze houding ook gepast zijn. Het feit dat gegevens virtueel en ongrijpbaar zijn, betekent niet dat we ons niet hoeven te beschermen tegen misbruik ervan. Die gouden plak win je immers alleen met de juiste voorbereiding.

Deze blogpost is geschreven door Martijn van Lom, General Manager Benelux bij Kaspersky Lab.

...

Verder lezen over Big Data

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Metadatamanagement is de sleutel tot het ontsluiten van de waarde van data. Air France-KLM bouwde met behulp van het Data Intelligence Platform van SAP-partner Collibra een ‘data catalog’. Hiermee kunnen gebruikers snel achterhalen welke data beschikbaar zijn, waar deze te vinden zijn en wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit.

Technology28.10.2024

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Er is veel spanning als het om datacenters gaat. Is het in de zee laten zakken van de cloud een optie?

Technology12.09.2024

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Als een van de eerste overheidsorganisaties heeft de provincie Noord-Brabant SAP S/4HANA naar de cloud gemigreerd met behulp van RISE with SAP en SAP-partner Ctac. Deze stap maakt informatie nog sneller beschikbaar voor het uitvoeren van kerntaken, waardoor de provincie efficiënter en sneller antwoorden kan vinden op cruciale vragen.

Technology04.07.2024

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Informatie nog sneller beschikbaar
Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

Het zal niemand ontgaan dat we met zijn allen opnieuw naar de stembus moeten gaan. De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 17 maart 2021. To...

Technology25.10.2023

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

KNMI moderniseert datastrategie met AWS

Het KNMI heeft een nieuwe, moderne datastrategie geïmplementeerd met behulp van Amazon Web Services (AWS). Daarmee past het meteorologische instituut de mindset en processen van een datagedreven organisatie toe. Behalve...

Technology11.05.2023

KNMI moderniseert datastrategie met AWS

Voor betere detectie en classificatie van seismische activiteit
Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items

Wikipedia kennen we allemaal. Wikidata is wat minder bekend. Dit 'zusje' van Wikipedia heeft afgelopen week de mijlpaal van 100 miljoen items bereikt. Tien jaar geleden begon Wikidata als centrale opslagplaats voor gest...

Online21.10.2022

Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items

8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten

De Big Data Expo is helaas afgelopen, maar je kunt nu alvast 13 en 14 september 2023 in je agenda noteren. Dan vindt in de Jaarbeurs namelijk de Big Data Expo 2023 plaats. Nieuwsgierig wat je daar zoal kunt verwachten? D...

Marketing20.09.2022

8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten

Verder lezen over Security

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Het jaar is bijna voorbij en daarom kijken we naar de trends die we momenteel zien op het gebied van cybersecurity. Waar moet je nou echt voor oppassen dit jaar?

Cybercrime11.11.2024

Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Misschien is het je weleens opgevallen? Tips, trucs en tutorials over hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen de gevaren van het internet. Met name Youtube grossiert in video's van computer-influencers die jou wel even fijntjes uit de doeken doen hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen malware of hackers.

Online06.11.2024

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Niet alleen lokale documenten, ook clouddocumenten worden op slot gezet en een proces van chantage volgt: ransomware.

Cybercrime23.10.2024

Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Het zit al sinds 2016 in Jetpack en het zorgt dat gebruikers die ingelogd zijn kunnen lezen wat er in ingediende formulieren staat.

Cybercrime15.10.2024

Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Pas op voor phishing! Je wordt er volop door gewaarschuwd door meerdere campagnes, is dat wel zo effectief?

Cybercrime09.10.2024

Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Jim Stolze is een campagne gestart om de digitale weerbaarheid van Nederlanders te vergroten. Samen met KPN, ING en Microsoft is het platform 'Unlock Digitale Weerbaarheid' opgezet, met gratis lessen die online en bij jou in de buurt gevolgd kunnen worden.

Cybercrime08.10.2024

Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

In ieder geval doet LEGO geen uitspraken over hoe dit is gebeurd. Het zegt alleen: “Op 5 oktober 2024 verscheen er kort een ongeautoriseerde banner op LEGO.com.'

Cybercrime07.10.2024

Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen

Verder lezen over Sport

Jake Paul vs. Mike Tyson: Wat we kunnen verwachten van dit explosieve gevecht

Jake Paul vs. Mike Tyson. De bokswereld staat weer op scherp, want binnenkort treffen YouTube-sensatie en bokser Jake Paul en legendarische zwaargewichtkampioen Mike Tyson elkaar in de ring. Dit onwaarschijnlijke, maar buitengewoon interessante gevecht belooft een unieke mix te zijn van nieuwe generatie boksen en old-school kracht. Fans wereldwijd kijken uit naar het moment waarop deze twee verschillende maar zo gedreven boksers het tegen elkaar opnemen.

Entertainment13.11.2024

Jake Paul vs. Mike Tyson: Wat we kunnen verwachten van dit explosieve gevecht

Check de langste basejump ooit (met dank aan Red Bull F1-engineers)

Basejumpen is een soort next level gestoordheid. Je springt vanaf een hoog punt op aarde, in plaats van een vliegtuig of helikopter.

Nieuws06.11.2024

Check de langste basejump ooit (met dank aan Red Bull F1-engineers)

Infographic: 25 dagen EA Sports FC 25

Electronic Arts heeft onthuld hoe fans wereldwijd aan de slag zijn gegaan met EA Sports FC 25, vanaf de vroege toegang tot en met de eerste 25 dagen na de wereldwijde release op 27 september. Een wereldwijde community van spelers uit meer dan 200 landen heeft samen inmiddels al ruim 1,7 miljard wedstrijden gespeeld in alle beschikbare modi en tot nu toe een indrukwekkend totaal van 4,3 miljard doelpunten gescoord.

Gaming31.10.2024

Infographic: 25 dagen EA Sports FC 25

Lancia herpakt de rallygeest met Lancia Ypsilon Rally 4 HF

De Ypsilon is terug en heeft meerdere gedaantes. We reden mee met een rallyrijder in de allernieuwste Ypsilon. Echt waar, namelijk de Ypsilon Rally 4 HF.

Automotive30.10.2024

Lancia herpakt de rallygeest met Lancia Ypsilon Rally 4 HF

Decathlon kijkt terug op succesvolle editie Premier Padel Rotterdam

Decathlon en Premier Padel Rotterdam zijn onlangs een samenwerking overeengekomen die het sportmerk 3 jaar lang als naamgever zal verbinden aan het grootste padeltoernooi op de Nederlandse kalender. De eerste editie van Decathlon Premier Padel Rotterdam heeft plaatsgevonden van 9 tot en met 15 september 2024 in Rotterdam Ahoy. En men kan terugkijken op een succesvolle eerste editie.

Events03.10.2024

Decathlon kijkt terug op succesvolle editie Premier Padel Rotterdam

AI-tool personaliseert je workouts slimmer

De tijd van vaste trainingsschema’s lijkt voorbij. EGYM Genius, een nieuwe AI-tool, past je trainingen namelijk volledig aan op jouw dag en doelen. Geen strakke routines meer waarbij je maandag altijd dezelfde oefeningen moet doen. De AI kijkt naar wat jij nodig hebt en zorgt dat je altijd vooruitgang boekt, zelfs als je een dag mist.

Online10.09.2024

AI-tool personaliseert je workouts slimmer

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Het zijn geen e-bikes, maar toch kunnen racefietsen gehackt worden. Dit is hoe een hacker dat kan doen en waar het door komt.

Cybercrime16.08.2024

Wielrenner, je racefiets kan gehackt worden

Olympische Spelen belanden nu al in een schandaal met drones

De Olympische Spelen moeten nog goed en wel beginnen, maar er is nu al een schandaal waardoor een Canadese coach alvast niet welkom is op het sportevenement.

Events24.07.2024

Olympische Spelen belanden nu al in een schandaal met drones