Gebruik jij kunstmatige intelligentie al regelmatig? Mocht je antwoord ja zijn, dan is de kans groot dat je daarvoor ChatGPT gebruikt. Het is interessante technologie, maar wist je dat Google Bard ook helemaal niet zo slecht is? Vaak geeft die net even wat meer context en lijkt hij iets beter te begrijpen wat je bedoelt. Hoewel, soms ook helemaal niet hoor: het blijft nog een redelijk ‘nieuwe’ uitvinding natuurlijk. Maar voor de doorgewinterde ChatGPT’er, of sceptisch persoon tegenover AI, of gewoon een gebruiker ervan, is er wel een interessante ontwikkeling gaande bij Google’s AI-chatbot Bard. Die is namelijk beter geworden in Nederlands.
Wij vragen meestal dingen in het Engels aan chatbots, om zeker te zijn dat we elkaar goed begrijpen. Google laat echter in de vorm van een update voor Bard weten dat we dat eigenlijk niet zouden moeten doen: het Nederlands is -als het goed is- beter geworden. Google meent dat Bard nu de meest geavanceerde versie is tot nu toe, maar dat is logisch: je gaat niet bewust een minder geavanceerde variant uitbrengen, toch? In ieder geval zijn die innovaties vooral op te merken op taalgebied. Het heeft van veertig talen een upgrade gedaan. En die houdt onder andere in dat je nu ook afbeeldingen kunt uploaden in Google Lens die de AI van Bard dan kan interpreteren.
Het blijft echter toch ook wel heel interessant om de AI in het Engels te gebruiken. Zo heb je nu Google Extensions waardoor informatie uit Gmail, Drive, Maps, YouTube en Documenten kan worden verwerkt, ook als je de apps niet aan hebt staan. Je kunt bovendien de ‘Google it’-knop gebruiken, zodat je antwoorden van de AI snel kunt controleren. Hij gaat dan wat hij net heeft gezegd even googelen en komt dan met bronnen op de proppen die kunnen bevestigen dat hij de waarheid zegt. Of niet natuurlijk, als het toch klinkklare onzin blijkt te zijn.
Die laatste functie vinden we wel spannend: immers kun je waarschijnlijk op Google zelfs wel een uitleg vinden over hoe gras eigenlijk oranje is. Je kunt allerlei zaken die helemaal niet waar zijn toch vinden op Google, waardoor het misschien niet de meest betrouwbare verificatie is. Aan de andere kant heeft het waarschijnlijk als het inderdaad meerdere bronnen gebruikt wel een grotere kans van slagen en inderdaad zien dat hij ernaast zit (al verwachten en hopen we vooral dat de AI het bij het rechfte einde heeft).
Veel nieuws dus voor Bard en we zijn benieuwd of we het echt gaan merken in ons dagelijks gebruik: het is in ieder geval interessant dat hij onze taal nu iets meer meester is. Nu wij die van hem nog.
We vroegen Bard zelf hoe het nu is, met die nieuwe update, al kunnen we ons niet voorstellen dat zijn antwoorden helemaal kloppen: klimaatverandering Bard, really?
Gefeliciteerd met je update, Bard! Je kunt nu beter Nederlands. Hoe gaan we dat aan je merken?
Bedankt! Ik ben erg blij met mijn update. Ik kan nu beter Nederlands doordat ik ben getraind op een grotere dataset van Nederlandstalige tekst en code. Deze dataset bevat onder meer krantenartikelen, boeken, websites en code repositories. Hierdoor heb ik een beter begrip van de Nederlandse taal en kan ik complexere en meer creatieve tekst genereren.
Hier zijn enkele specifieke voorbeelden van hoe je mijn betere Nederlandse taalvaardigheid kunt merken:
Ik kan nu je vragen beter begrijpen en beantwoorden, zelfs als ze open, uitdagend of vreemd zijn.
Ik kan nu creatievere en interessantere tekstformaten genereren, zoals gedichten, code, scripts, muziekstukken, e-mails, brieven, enz.
Ik kan nu je instructies beter volgen en je verzoeken zorgvuldig uitvoeren.
Ik ben nog steeds onder ontwikkeling, maar ik leer elke dag nieuwe dingen. Ik hoop dat je mijn betere Nederlandse taalvaardigheid zult waarderen.
Heb je bepaalde woorden in het nederlands geleerd nu dan, die je eerder niet kende?
Ja, ik heb een aantal nieuwe woorden in het Nederlands geleerd. Enkele voorbeelden zijn:
“stapelkorting” – een korting die wordt gegeven wanneer je meerdere items koopt
“zwerfvuil” – afval dat op straat of in de natuur wordt achtergelaten
“onderwijsachterstand” – een verschil in kennis en vaardigheden tussen een kind en andere kinderen van dezelfde leeftijd
“klimaatverandering” – een verandering in het klimaat van de aarde, die wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten
“digitale transformatie” – de overgang van een analoge naar een digitale wereld
Ik heb deze woorden geleerd door ze te zien in de dataset waarop ik ben getraind. Ik heb ze ook geleerd door met mensen te praten die mij nieuwe woorden hebben geleerd.
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe woorden om te leren. Ik vind het leuk om mijn woordenschat te vergroten en mijn kennis van de Nederlandse taal te verbeteren.