Online28.08.2017

Google waarschuwt: watermerk is niet veilig meer


Zijn afbeeldingen dan vogelvrij? Juridisch commentaar

Er is niet veel wat je in de praktijk vooraf kunt doen tegen ongewild gebruik van jouw afbeeldingen door anderen online. Een van de weinige oplossingen is een watermerk in je afbeeldingen te verwerken, alvorens ze op internet te zetten. Maar let op: dit is nu ook niet meer ’waterdicht’ …

Exit watermerk

Google heeft namelijk een middel gevonden om watermerken op digitale afbeeldingen te verwijderen. Hoe werkt het? Google heeft software ontwikkeld, een algoritme, dat groepen afbeeldingen bestudeert die hetzelfde watermerk hebben. Als de software het watermerk herkent, dan kan hij dat ’losweken’ van de afbeeldingen – zo worden de afbeeldingen opgeschoond. De copyrightjungle die het internet al is, groeit zo nog dichter. Naar eigen zeggen heeft Google dit programma juist ontwikkeld om aan te geven dat de watermerken die we op onze afbeeldingen plaatsen te eenvoudig zijn te omzeilen.

Auteursrecht

Echter, hoe zit het nou juridisch? Wat is de juridische betekenis van een watermerk? Ook al zit er in theorie auteursrecht op je werk, veel mensen weten niet hoe dit werkt of trekken zich er niets van aan.Sommige mensen denken nog steeds dat als je een copyrightteken – © – en/of je naam op de afbeelding zet het daarmee beschermd is. Het klopt dat de afbeelding – meestal – beschermd is, maar dat was hij daarvoor ook – meestal – al.

Waarom schrijf ik ‘meestal’? Welnu, om een afbeelding auteursrechtelijk beschermd te laten zijn, moet hij ‘oorspronkelijk’ of origineel zijn – een creatief werk waarin ‘de stempel van de maker’ te herkennen is, zoals de wet zegt. De grens daarvoor is niet altijd even duidelijk, maar ga er maar vanuit dat de meeste afbeeldingen auteursrechtelijk beschermd zijn. Sommige discussies over of een werk beschermd is, worden tot in de rechtszaal gevoerd. Maar als een werk auteursrechtelijk beschermd is, dan is het dat al bij het ontstaan ervan. Je hoeft nergens copyright (de Engelse term voor auteursrecht) aan te vragen – sterker nog, dat kan niet eens.

Auteursrecht heb je dus simpelweg zodra je een ‘creatief’ (‘oorspronkelijk’) werk maakt en dat recht verdwijnt niet als je dit werk zonder watermerk of naam online plaatst. De conclusie is dat een watermerk juridisch geen enkele betekenis heeft! In de praktijk is het overigens toch wel slim om te doen, omdat het een enigszins ‘afschrikkend’ effect heeft op mensen die even snel een plaatje willen pikken.

Eigen risico

Aan de mensen die afbeeldingen van internet plukken en vervolgens ergens anders plaatsen: weet dat het niets uitmaakt of er een copyrightteken, naam, watermerk of iets anders over of bij de afbeelding is geplaatst. Als het werk auteursrechtelijk beschermd is, neem je hoe dan ook een risico. De maker van het werk kan en mag dan achter je aan gaan. (Wat overigens niet betekent dat je dan maar belachelijke claims van duizenden euro’s moet gaan betalen – iets waar wij in onze praktijk veel mee te maken krijgen.)

En, ja, ook als je niet wist dat er auteursrecht op het werk rust, maak je nog steeds inbreuk. Het is eigenlijk vrij simpel: als je niets over de maker van een afbeelding kunt vinden, maar vermoedt dat het voldoet aan de vereisten van auteursrecht, dan kun je maar beter iets anders gebruiken. Of leuker nog: maak het zelf! Met of zonder watermerk.

Oplossing

Ik schreef dat een watermerk juridisch geen betekenis heeft, maar dat het praktisch gezien toch handig is, omdat het sommigen weerhoudt van kopiëren. Maar met het door Google bedachte algoritme kan iedereen toch binnenkort watermerken verwijderen?! Dat is op te lossen, meldt Google zelf, hoewel het wel wat extra werk geeft. Zorg dat je watermerk steeds nét anders is, zodat het algoritme het watermerk niet meer goed kan vinden. Het is dan wel zaak dat de vorm of afmeting van het watermerk zelf veranderd wordt; simpelweg de kleur of transparantie veranderen of het watermerk op een andere plek plaatsen is niet genoeg. Op deze manier kun je dan toch nog je afbeelding online wat extra bescherming meegeven.

Deze blogpost is geschreven door Yvonne Vetjens, juridisch medewerker bij Dohmen advocaten, zzp’er in de culturele sector.

...

Verder lezen over Auteursrechten

Eerste Europese vonnis over gebruik van afbeeldingen in generatieve AI: is er sprake van auteursrechtinbreuk?

Een uitspraak van de rechtbank in Hamburg op 27 september 2024 vormt een nieuwe mijlpaal in de discussie rondom AI (kunstmatige intelligentie) en auteursrecht. Kort gezegd draait deze zaak om de vraag of door het gebruik van foto’s in generatieve AI-programma’s inbreuk wordt gepleegd op het auteursrecht van de betreffende fotograaf.

Artificial Intelligence23.10.2024

Eerste Europese vonnis over gebruik van afbeeldingen in generatieve AI: is er sprake van auteursrechtinbreuk?

Commercieel uitzenden van muziek moet betaald worden

De naburige rechten zijn wat minder bekende rechten binnen de creatieve industrie. Ze gaan vooral over het uitvoeren en uitzenden van creatieve werken en zijn vastgelegd in de Wet op de Naburige Rechten (WNR). Volgens artikel 7 van de WNR moeten degenen die voor commerciële doeleinden muziek spelen of uitzenden, hiervoor een billijke vergoeding betalen.

Online07.10.2024

Commercieel uitzenden van muziek moet betaald worden

Het maken van beelden van een Spaanse villa: auteursrechtinbreuk?

Aangezien het in Nederland inmiddels ook eindelijk zomer is, geeft dat mij een goede reden om het over een IE-zaak met een zonnig thema te hebben. In een recente rechtszaak bij de rechtbank Noord-Holland stond een aflevering van het televisieprogramma ‘Design Secrets’ centraal. Wat op het eerste gezicht een standaard uitzending leek, mondde uit in een juridisch conflict bij de rechtbank Noord Holland over een vermeende auteursrechtinbreuk.

Nieuws21.08.2024

Het maken van beelden van een Spaanse villa: auteursrechtinbreuk?

Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’

Deze zomer staat in het teken van verschillende sportevenementen zoals het EK, de Olympische Spelen en de Tour de France. Naast dat het ons als samenleving druk bezighoudt, houdt de Tour de France in het bijzonder ook het merkenrecht bezig. De organisatie heeft namelijk oppositie ingesteld tegen de merkregistratie ‘TOUR DE X’ op grond van haar eigen merk ‘TOUR DE FRANCE’. Hoe het EU Gerecht (hierna: het Gerecht) hierover oordeelde, lees je in deze blog.

Online22.07.2024

Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Het zonder toestemming gebruiken van teksten, afbeeldingen en artikelen van anderen gebeurt aan de lopende band. Het kan echter vaak leiden tot auteursrechtinbreuk, ondanks verschillende argumenten die inbreukmakers opwerpen ter verdediging. Een recente rechtszaak over persfoto’s illustreert dit probleem.

Online17.05.2024

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Uitzending van Stegeman op de Bres mag doorgaan, ondanks eis tot verbod

Voor het tv-programma Stegeman op de Bres schiet Albert Stegeman mensen te hulp die bij officiële instanties geen gehoor vinden. Zo ook hielp hij voor het programma verschillende mensen tegen de eigenaren van bouwbedrij...

Entertainment12.02.2024

Uitzending van Stegeman op de Bres mag doorgaan, ondanks eis tot verbod

​Auteursrecht en AI – de stand van zaken

Het opkomende gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) heeft wereldwijd voor onrust gezorgd, onder andere vanwege de juridische onduidelijkheid rond auteursrecht. Dit artikel belicht enkele recente rechtszaken en wetsv...

Technology21.12.2023

​Auteursrecht en AI – de stand van zaken

​Casetify nept de hoesjes van Dbrand tot op het gênante af

Diefstal noemt Dbrand het. Casetify zou de Teardown-skins van Dbrand en de bekende YouTube Zack Nelson (beter bekend als JerryRigEverything) van top tot teen hebben gestolen. Het verkocht de gekopieerde hoesjes vervolgen...

Mobile24.11.2023

​Casetify nept de hoesjes van Dbrand tot op het gênante af

Verder lezen over Foto

Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality

In een tijd waarin technologie ons steeds meer helpt om herinneringen op nieuwe en creatieve manieren vast te leggen, biedt byPaper iets revolutionairs: fotoboeken met Augmented Reality (AR). Deze technologie maakt het mogelijk om je foto's te verrijken met video's, waardoor je niet alleen herinneringen in het fotoboek kunt vastleggen, maar ze ook op een levendige manier opnieuw kunt beleven. Of het nu de beelden en geluiden van een waterval zijn tijdens een vakantie, of het lachen van vrienden op een feestje – je beleeft het opnieuw, alsof je er weer bij bent.

Online21.11.2024

Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality

Hoe je iPhone straks je kwijtgeraakte foto’s kan redden

Aan de upgrade van het besturingssysteem van Apple wordt een mogelijkheid toegevoegd waarmee je foto’s kunt redden waarvan je dacht dat die verdwenen waren.

Mobile17.07.2024

Hoe je iPhone straks je kwijtgeraakte foto’s kan redden

De voordelen en nadelen van foto’s maken van je eten

Een foto maken van je eten, zeker als dat een mooi opgemaakt bordje is in een restaurant, en andere mensen lekker laten meegenieten. Het heeft zijn voordelen en nadelen.

Social Media02.06.2024

De voordelen en nadelen van foto’s maken van je eten

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Mooie foto gemaakt met je iPhone, maar later bedacht dat die foto helemaal niet zo mooi was? Het kan zijn dat die verwijderde foto toch recent weer terugkwam. Dit is waarom.

Mobile27.05.2024

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

Goed nieuws en slecht nieuws: het goede nieuws is dat er een fix is verschenen voor mensen wiens iPhone of iPad verwijderde foto's toonde. Het slechte dat Apple geen uitleg heeft.

Mobile21.05.2024

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Het gegeven dat diefstal fout is en dat de dief daarvoor bij uitstek verantwoordelijk is, zorgt dat er soms voor dat jij alles maar gerust laat slingeren, jij jouw ramen niet langer sluit en jij jouw voor- en achterdeur...

Online22.02.2024

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Waarom hanteert Rutgers geen gezond tweesporenbeleid in relatie tot sexting?
​Zo weet je of een afbeelding met AI is gemaakt

Canva heeft nu de optie om AI-beelden te genereren: Dall-E en Midjourney kunnen het al langer. Op Google Pixel 8 kun je met AI je foto’s zo verregaand bewerken, dat je bijna niet meer weet of je het wel een eigen foto...

Online26.10.2023

​Zo weet je of een afbeelding met AI is gemaakt

Verder lezen over Google

Dit zijn de meest bekeken films en series op Google TV in 2024

Google onthult vast welke films en series het goed deden op Google TV dit jaar. Ideaal als je op zoek bent naar inspiratie voor series en films om te kijken.

Entertainment22.11.2024

Dit zijn de meest bekeken films en series op Google TV in 2024

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Van alle nieuwe code die momenteel bij Google wordt gemaakt schijnt een kwart te zijn gemaakt door computers, in plaats van mensen.

Artificial Intelligence30.10.2024

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden

Wil je echt de ultiem goedkoopste vlucht boeken, waarbij je misschien wel drie keer moet overstappen om in Australië neer te strijken, dan kun je daar nu een nieuwe knop voor aantikken in Google Flights.

Online17.10.2024

Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden

AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs

DeepMind, Google’s lab waarin volop met kunstmatige intelligentie wordt geexperimenteerd, is in de prijzen gevallen.

Artificial Intelligence09.10.2024

AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

De rechter heeft nu bepaald dat Google de Google Play appwinkel drie jaar lang open moet stellen voor de concurrentie.

Mobile08.10.2024

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Shit, telefoon gestolen. Google introduceert nu drie nieuwe opties om te zorgen dat de dief niet bij je data kan.

Mobile07.10.2024

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live

Google Gemini Live was al beschikbaar, ook voor Nederlanders, maar nog niet officieel in het Nederlands. Daar komt in de komende weken dus verandering in.

Artificial Intelligence03.10.2024

Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Epic had Google vier jaar geleden al aangeklaagd voor het runnen van een monopolie op de appwinkel, maar nu komt daar een nieuwe rechtszaak bij. 

Mobile01.10.2024

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels