Onder de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act hebben gebruikers en bedrijven het recht om aan zoekmachines verzoeken te richten (een zogenaamde DMCA notice) voor het verwijderen van bepaalde pagina’s uit de zoekresultaten.
Die verzoeken worden meestal ingediend op grond van (vermeende) inbreuk op auteursrechten. De betreffende zoekmachine, Google in dit geval, zal deze verwerken.
Record
Recent is het record van het aantal verzoeken dat in een week tijd verwerkt wordt door Google verbroken. In een enkele week tijd heeft Google 13,68 miljoen URL’s verwerkt, dat zijn 23 copyright klachten per seconde. De grote vraag is, waar komt deze enorme stijging vandaan?
Toename
In Google’s eigen Transparency Rapport is te zien dat er in juli 2011 zo’n 130.000 meldingen werden verwerkt. Een maand later waren dat er 158.000, en zo bleef het langzaamaan toenemen. Een jaar later begonnen de aantal flink op te lopen. Met zo’n 2,88 miljoen afgehandelde verzoeken in 1 week tijd. Daarna volgde er een periode van enkele flinke pieken, goed te zien in onderstaande grafiek.
In juli van dit jaar werd weer het record verbroken met een andere uitschieter. Een week waarin er 12,5 miljoen meldingen werden verwerkt door de zoekgigant. Of met andere woorden, Google verwerkte in die week 18 verzoeken voor het verwijderen van ‘pirate’ links per seconde.
En nu een aantal weken later is dat al bizarre record wederom verbrijzeld. In de week, die begon op 18 augustus, verwerkte Google in totaal 13.685.304 verzoeken. Dat zijn er bijna 23 per seconde.
In de meest recente maand werden er 55.702.393 URL’s ingediend afkomstig van 80.256 domeinen. De sites die het vaakst gemeld worden houden zich allemaal bezig met file hosting:
chomikuj.pl – 1,089,458
rapidgator.net – 711,175
uploaded.net – 664,299
Gevolgd door The Pirate Bay. De grote vraag blijft. Wat zorgt ervoor dat deze cijfers maar toe bijven nemen. Zijn het de aanbieders van illegale content die steeds meer uploaden, of zijn het de anti-piracy partijen die het steeds sneller weten te ontdekken?
Of is het antwoord toch weer te vinden bij The Pirate Bay? Voorheen was die site namelijk te vinden op een url. Maar inmiddels opereert deze vanaf verschillende domeinen. En de content komt dus ook op deze verschillende domeinen beschikbaar. Hetgeen dus al vrij snel voor veel extra takedown requests kan zorgen.