Deelfietsen zijn al een tijd populair en aanbieders schoten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond. Wij zijn natuurlijk een echt fietsland, maar ook in veel andere steden wordt steeds meer gefietst. De deelfietsen zijn ideaal om te gebruiken als je zelf geen (ruimte voor een) fiets hebt of wanneer je een stad bezoekt. Het is voor veel steden dubbel: aan de ene kant levert het inkomsten op en is het een populair vervoermiddel, aan de andere kant veroorzaakt de wildgroei aan fietsen ook veel overlast. In Singapore bijvoorbeeld werd de overheid gek van alle slordig geparkeerde tweewielers.
Toch weten aanbieders in veel steden voet aan de grond te krijgen en zien ze fietsen in het buitenland steeds vaker als een milieuvriendelijk middel om van A naar B te komen. Iets wat wij in Nederland natuurlijk allang weten. Reden voor Google Maps om aanbieders van deelfietsen op te nemen in hun actuele kaarten en daarbij de beschikbaarheid te tonen.
Wereldwijd zijn er zo’n 1600 aanbieders van deelfietssystemen en rijden er meer dan 18 miljoen fietsen rond in het centrum van wereldsteden. Het is een ideale manier om een stad te verkennen als je er een paar dagen bent. Vaak goedkoper dan meerdere taxi- en metroritjes, milieuvriendelijk en snel. Het afgelopen jaar testte Google Maps in New York al het weergeven van uitgiftepunten van deelfietsen en hun actuele beschikbaarheid. Nu wordt deze functie verder uitgerold in 24 steden in 16 landen.
Samen met Ito World creëerde Google Maps de mogelijkheid om data van wereldwijde aanbieders van deelfietsen direct in de kaarten te laden. Het is handig dat je meteen kunt zien waar de deelfietsstations zich bevinden en hoeveel fietsen er beschikbaar zijn. Ook als je de fiets weer in wilt leveren kun je zien of er lege plekken zijn bij een station in de buurt. Door die real-time informatie weer te geven ga je als fietser niet voor niets naar een aanbieder en kun je daar zelfs je reis op afstemmen. Zijn er geen fietsen beschikbaar? Dan is het misschien sneller om de metro of bus te pakken. Google Maps richt zich niet alleen op toeristen, maar juist ook op inwoners van steden waar mensen zelf geen fiets hebben.
In Nederland kunnen we nog geen gebruikmaken van de nieuwe functie, maar Google geeft aan dat er meer steden aan de lijst worden toegevoegd. Breng je binnenkort een bezoek aan bijvoorbeeld Barcelona, Berlijn, Madrid, Londen of New York? Probeer de nieuwe functie daar dan eens uit en verken de stad per fiets.