In 2005 besloot Google de hele wereld in kaart te willen brengen. Sindsdien hebben ze de grenzen van wat kaarten te bieden hebben steeds verder verlegd. Een kaart is al veel meer dan een hulpmiddel om snel de weg van A naar B te vinden. Je kan er nu ook locaties mee verkennen en dingen mee gedaan krijgen. Vandaag de dag gebruiken ruim 1 miljard mensen Google Maps om meer van de wereld te zien.
Vandaag vieren ze de vijftiende verjaardag van Google Maps met een nieuwe look en productverbeteringen aan de hand van feedback die ze van gebruikers ontvangen.
Vanaf vandaag biedt de nieuwe versie van de Google Maps-app voor Android en iOS je direct toegang tot alles wat je nodig hebt, en wel via vijf handige tabbladen: Verkennen, Forenzen, Opgeslagen, Bijdragen en Updates.
Ook het uiterlijk van Google Maps is bijgewerkt. Het nieuwe Google Maps-pictogram laat zien welke ontwikkeling ze hebben doorgemaakt, van het in kaart brengen van de wereld en het begeleiden van gebruikers naar hun bestemming naar het ontdekken van nieuwe locaties en opdoen van nieuwe ervaringen. Het pictogram is gebaseerd op een onderdeel dat van meet af aan vaste prik was in Google Maps, namelijk de punaise.
En ze hebben nu ook een feestelijk vormgegeven auto pictogram dat in het kader van het 15e lustrum is ontworpen. Dit pictogram is slechts een beperkte periode te zien wanneer je Google Maps gebruikt om te navigeren.
De ontwikkeling van Google Maps staat nooit stil. Voortdurend is men bezig om je nog beter te helpen de weg te vinden, op welke manier je ook maar besluit te gaan reizen.
Vorig jaar introduceerden ze voorspellingen over de drukte in het openbaar vervoer. Daarmee kun je op basis van reisgegevens uit het verleden zien hoe druk het waarschijnlijk wordt in de bus, trein of metro. En om je te helpen met het plannen van je reis reiken we nu nieuwe inzichten over je route aan die door eerdere reizigers zijn aangeleverd. Een paar voorbeelden:
Al deze informatie is afkomstig van eerdere reizigers die hun ervaringen hebben gedeeld. Alle beschikbare informatie wordt naast je OV-route weergegeven. En jij kunt op jouw beurt toekomstige reizigers helpen door een korte vragenlijst in Google Maps in te vullen over je recente reiservaringen. In maart dit jaar zal deze functie wereldwijd uitgerold worden. De beschikbaarheid zal wel naar gelang de regio en de lokale vervoersbedrijven variëren.
Vorig jaar was er ook de introductie van Live View, om je te helpen om snel te beslissen welke richting je op moest lopen als je een door Google Maps uitgestippelde wandelroute insloeg. Live View maakt gebruik van een combinatie van machine learning en sensoren in je smartphone om beelden van je omgeving te tonen waarop in augmented reality pijlen en routeinformatie zijn aangebracht. De komende maanden worden hier weer nieuwe mogelijkheden aan toegevoegd die je zullen helpen om sneller je bestemming te bereiken. Zo zul je in een oogwenk kunnen zien hoe ver je van je bestemming bent verwijderd en welke kant je op moet lopen.