Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Google is niet alleen door gewone internetgebruikers zo populair geworden als zoekmachine. Dat doet het ook door miljarden dollars te betalen aan Apple en Samsung.
Google zoekmachine
Bloomberg schrijft dat het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten meent dat Google op illegale wijze zijn status van meest beroemde en populaire zoekmachine vasthoudt. Het zou grote concurrenten zoals Apple en Samsung dik betalen om maar te zorgen dat Google de standaard zoekmachine blijft op iPhones en Galaxy-toestellen.
Het is waarschijnlijk mede om die reden dat Google er niet om zat te springen het installatiemenu van zijn eigen besturingsyssteem Android aan te passen. Daar waar je vroeger eigenlijk standaard Google als zoekmachine kreeg voorgeschoteld, is het nu door wetgeving verplicht dat mensen in het Android-installatiemenu de keuze krijgen welke zoekmachine ze willen gebruiken.
DuckDuckGo
Op die manier krijgen bijvoorbeeld Bing van Microsoft en DuckDuckGo een kans. Echter is in de praktijk Google nog steeds de meest gekozen zoekmachine: het is het meest bekend, mensen zijn het gewend en uiteindelijk hoort het ook wel bij de Android-ervaring. Al hoort dat dus blijkbaar onder andere bij de Android-ervaring omdat Google daar dollars voor neertelt. Het zou om maximaal 12 miljard (!) dollar per bedrijf gaan.
Google wordt onderzocht door de Amerikaanse staat omdat het zijn machtspositie zou misbruiken (en niet alleen op dit vlak). De contracten die het heeft afgesloten met andere techgrootheden zijn slechts een onderdeel van een gigantische mededingingszaak die wordt voorbereid door het ministerie.
Grote rechtszaak in 2023
Die rechtszaak dient begin 2023 pas en dat belooft een openbaring te worden. Zeker als we uit mogen gaan van de eerste hoorzitting die afgelopen donderdag plaatsvond. Daaruit kwam alvast deze aantijging naar voren. Google was daar ook bij: de advocaat van die kant zegt niet per se dat Google dat niet doet. Het zegt vooral dat het ministerie de marktwerking op dit gebied niet goed begrijpt.
Want, zo zou Google hartstikke veel concurrentie hebben van allerlei zoekmachines en bedrijven. Feitelijk klopt dat: er is inderdaad concurrentie, maar dat is natuurlijk als een mug die qua gewicht tegen een olifant op moet. Zeker als die olifant ook nog eens met dollars smijt om zichzelf niet te zien slinken naar formaatje mug.
Machtige techbedrijven
Op dit moment lijkt het erop dat techbedrijven het de komende jaren nog moeilijk krijgen. Zeker de groten der aarde, zoals Apple, staan op een niet al te positieve manier in de spotlight. Dat komt omdat ze, mede doordat er nu eenmaal in het begin weinig wetgeving op het gebied van internet was, enorm veel grote, goede uitvindingen hebben gedaan waarbij ze in één keer een massa aan mensen (en vooral data) hadden om uit te putten.
Helaas werkt besluitvorming bij overheden vaak stroperig en dat betekent dat ze vrij veel ruimte hebben gekregen om alleen maar groter en machtiger te worden. Nu lijken burgers daar steeds meer de prijs van te betalen, maar bijvoorbeeld ook ontwikkelaars. Zo is onder andere Spotify Apple aan het aanpakken omdat het in zijn ogen op oneerlijke wijze een App Store runt. Dat doet Spotify door een rechtszaak aan te gaan via Europa, al laat dat wel lang op zich wachten.
Tijd
En ja, zolang overheden veel tijd nodig hebben om te bedenken of ze een rechtszaak willen starten, maar ook om bewijsmateriaal bij elkaar te verzamelen, blijven Google, Apple en Samsung een zodanig grote vinger in de pap hebben, dat eigenlijk geen vingers meer bijpassen. Tot iemand daar een stokje voor steekt, en 2023 zou wel eens veel kunnen veranderen op dat gebied.
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Search25.09.2024
Google introduceert een speelse doodle met popcorn
Verder lezen over Wetgeving
Nieuws03.10.2024
Waarom goede tattoos steeds duurder worden
Cybercrime01.07.2024
Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware
Technology22.05.2024
Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?
Online17.05.2024
Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk
Online15.05.2024
Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU
Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EUCybercrime30.04.2024
Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk
Online26.04.2024
Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels
Marketing01.04.2024
Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden
Verder lezen over Zoekmachine
Search01.11.2024
ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine
Marketing22.08.2024
HubSpot komt met gratis tool voor AI zoekoptimalisatie
Search06.08.2024
Googles zoekmachine is een monopolie, oordeelt rechter
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Artificial Intelligence01.08.2024
SearchGPT: Een innovatieve stap in AI-zoektechnologie
Search30.07.2024
Chrome krijgt zijn eigen Circle to Search om snel te zoeken
Search26.06.2024
Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine
Marketing19.06.2024