Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Als je geen password manager gebruikt doe je het ook vast: het hergebruiken van een of een paar wachtwoorden die je ooit als ‘veilig’ hebt onthouden. Met de verschillende eisen die websites en diensten aan wachtwoorden stellen heb je vermoedelijk een paar varianten klaarliggen, want als snoepje95 niet ‘sterk’ genoeg is heb je altijd nog Snoepje95! klaarliggen.
Klinkt bekend? Dat moet wel, want vier op de tien Nederlanders hergebruiken wachtwoorden voor dingen als mail, online banking en webwinkels. Dat onderzocht het ministerie van Justitie en Veiligheid. De helft van die vier maakt het nog bonter: die gebruiken dat ene wachtwoord voor meer dan tien verschillende accounts.
Het risico verlagen
Je weet zelf ook dat het niet slim is om dat te doen, want er hoeft maar één database gehackt te worden met dat wachtwoord en dan is de kans dat je social media of nog erger ook gehackt zijn vrij groot. Maar ja, gemak wint het dan toch vaak van veiligheid. Allemaal bekend terrein, maar wat doe je dan?
Een password manager is in principe een prima oplossing, zeker omdat je inmiddels toch alles met je telefoon doet en niet meer steeds opnieuw hoeft in te loggen. Dan hoef je alleen nog maar dat ene wachtwoord voor je password manager te onthouden en ben je klaar.
Email apart
Vertrouw je die managers ook niet en wil je het toch zelf doen, probeer dan een scheiding te maken tussen het soort sites en apps die je je wachtwoord geeft. Een hiërarchie, zo je wilt. Bovenaan – met stip – staat je email. Het wachtwoord om in je email te komen moet honderd procent uniek en vrij lang (beter lang dan veel rare tekens) zijn, want dat is je sleutel om alle andere accounts (op termijn) terug te krijgen als je gehackt wordt. Twee-factor authenticatie is dan ook geen overbodige luxe, trouwens.
Daaronder komen dan je social media-accounts en andere webwachtwoorden bij grote partijen waar eventueel ook je creditcard-gegevens te vinden zijn. Daar kun je je ‘veilige’ algemene wachtwoord voor gebruiken. Niet dat het niet vervelend is als die gehackt worden, maar daar is nog iets tegen te doen.
Daaronder zou je eigenlijk nog een ‘rommel’-wachtwoord moeten hebben. Iets dat je makkelijk kunt hergebruiken voor allerlei sites die wel een wachtwoord vragen maar waarvan je niet weet of ze het wel goed kunnen beveiligen. Nieuwe partijen, vage dingen, webwinkels waar je een enkele keer iets koopt, dat soort dingen. Met het wegwerpwachtwoord kom je als hacker niet zo ver en ook hier geldt: je email is de manier waarop je alles terug kunt krijgen, dus zo lang die safe is zit je goed.
Campagne
Maar goed, geloof mij niet, geloof het ministerie van Justitie. Die gaan vanaf vandaag campagne voeren om ons allemaal bewust te maken van cybercriminaliteit. Je kunt de spots terugzien op Facebook, Snapchat, Twitter en via de ouderwetse televisie. Daarin pleiten ze niet alleen tegen het hergebruik van wachtwoorden, maar ook voor het downloaden van updates voor je apparaten en tegen het inloggen op openbare Wi-Fi netwerken, zo lang dat nog niet veilig is.
Mogelijkheden genoeg dus om in aanraking te komen met cybercriminaliteit, iets dat een derde van de ondervraagden in het onderzoek van het ministerie ook verwachten. Goed blijven opletten dus!
[Afbeeldingen © Redpixel – Adobe Stock]
Verder lezen over Security
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsCybercrime23.10.2024
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime09.10.2024
Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?
Cybercrime08.10.2024
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Verder lezen over Wachtwoord
Cybercrime02.05.2024
World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik
Cybercrime30.04.2024
Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk
Cybercrime06.02.2024
Safer Internet Day: 5 tips om veiliger te internetten
Cybercrime04.01.2024
We willen af van wachtwoorden: moeten ze juist langer
Cybercrime24.11.2023
Verander je wachtwoord-dag: zo zie je waar je een online account hebt
Mobile15.08.2023
Deel je een computer? WhatsApp Web wordt beter
Cybercrime21.06.2023
Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken
Relaxed inloggen op je iPhoneCybercrime24.05.2023