Online14.08.2014

Gaat Big Data meer invloed hebben op de wereld om ons heen dan het internet nu heeft?


Big Data, ook wij hebben we al veel over geschreven. Maar gaat Big Data meer invloed hebben op de wereld om ons heen dan het internet nu heeft? Er zijn experts die denken van wel, Big Data biedt namelijk grote kansen.

De toepassing van Big Data in onder andere 
de gezondheidszorg, misdaadbestrijding en infrastructuur zijn veelbelovend. Maar het is nog onduidelijk hoe en in welke mate big data ingezet kan en mag worden om onze maatschappij van dienst te zijn. 

De Nationale DenkTank stort zich vanaf 18 augustus op dit thema, en gaat op zoek naar de spelregels en vooral de kansen die Big Data ons bieden. ”
Steeds meer gegevens worden opgeslagen. Niet alleen persoonlijke gegevens van consumenten en burgers, maar ook algemene patronen in bijvoorbeeld beweging, koopgedrag en reizen. Deze data wordt nu vaak niet ten volle benut. Slimme toepassingen van Big Data kunnen ervoor zorgen dat meer treinen op tijd rijden, omdat we beter kunnen inschatten hoeveel reizigers op ieder tijdstip op een traject reizen. Of kunnen een griepepidemie voorspellen. Of kunnen onderwijs op maat werkelijkheid maken.”

Big Data is echter wel complex vanwege de vele verschillende partijen die erdoor worden geraakt. Internetgebruikers, consumenten, burgers, datacenters, bedrijven, privacy-organisaties, de overheid: allemaal hebben zij verschillende belangen bij het thema. 

Nationale DenkTank 2014: 23 excellente studenten

Tijdens de Nationale DenkTank 2014 gaat een team van 23 excellente studenten met verschillende studieachtergronden gedurende 4 maanden op zoek naar het potentieel dat Big Data te bieden heeft. Ook de risico’s en uitdagingen die dit thema met zich meebrengt komen in het onderzoek aan bod. De focus komt op vier toepassingsgebieden: mobiliteit, infrastructuur, sociaal domein en gezondheidszorg.

De Nationale DenkTank 2014 zoekt naar concrete en haalbare oplossingen op het snijvlak van wetenschap, overheid en bedrijfsleven. Op 3 oktober 2014 presenteert de Nationale DenkTank 2014 haar analyses tijdens het Expertforum, waarbij 200 experts uit het veld aanwezig zijn en met de DenkTank meedenken. Op 8 december 2014 onthult de DenkTank haar innovatieve adviezen en ideeën tijdens de Eindpresentatie.

De themapartners van de Nationale DenkTank 2014 zijn: Achmea, NS, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ProRail en Rijkswaterstaat. Zij zijn de hoofdsponsoren van de Nationale DenkTank 2014 en stellen hun expertise ter beschikking gedurende het hele project. Incubatorpartner is dit jaar Teradata. Zij sluiten pas aan in de oplossingsfase van het project, die in oktober van start gaat, en ondersteunen de DenkTank bij de implementatie van de oplossingen.

...

Verder lezen over Big Data

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Metadatamanagement is de sleutel tot het ontsluiten van de waarde van data. Air France-KLM bouwde met behulp van het Data Intelligence Platform van SAP-partner Collibra een ‘data catalog’. Hiermee kunnen gebruikers snel achterhalen welke data beschikbaar zijn, waar deze te vinden zijn en wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit.

Technology28.10.2024

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Er is veel spanning als het om datacenters gaat. Is het in de zee laten zakken van de cloud een optie?

Technology12.09.2024

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Als een van de eerste overheidsorganisaties heeft de provincie Noord-Brabant SAP S/4HANA naar de cloud gemigreerd met behulp van RISE with SAP en SAP-partner Ctac. Deze stap maakt informatie nog sneller beschikbaar voor het uitvoeren van kerntaken, waardoor de provincie efficiënter en sneller antwoorden kan vinden op cruciale vragen.

Technology04.07.2024

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Informatie nog sneller beschikbaar
Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

Het zal niemand ontgaan dat we met zijn allen opnieuw naar de stembus moeten gaan. De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 17 maart 2021. To...

Technology25.10.2023

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

KNMI moderniseert datastrategie met AWS

Het KNMI heeft een nieuwe, moderne datastrategie geïmplementeerd met behulp van Amazon Web Services (AWS). Daarmee past het meteorologische instituut de mindset en processen van een datagedreven organisatie toe. Behalve...

Technology11.05.2023

KNMI moderniseert datastrategie met AWS

Voor betere detectie en classificatie van seismische activiteit
Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items

Wikipedia kennen we allemaal. Wikidata is wat minder bekend. Dit 'zusje' van Wikipedia heeft afgelopen week de mijlpaal van 100 miljoen items bereikt. Tien jaar geleden begon Wikidata als centrale opslagplaats voor gest...

Online21.10.2022

Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items

8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten

De Big Data Expo is helaas afgelopen, maar je kunt nu alvast 13 en 14 september 2023 in je agenda noteren. Dan vindt in de Jaarbeurs namelijk de Big Data Expo 2023 plaats. Nieuwsgierig wat je daar zoal kunt verwachten? D...

Marketing20.09.2022

8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten