26.06.2019
Online

Facebook: Geen bewijs voor Russische inmenging Brexit-stemming

By: Redactie Dutchcowboys

BlogOnline

De vice-president van Facebook, Sir Nick Clegg, heeft tegen de BBC gezegd dat er ‘absoluut geen bewijs’ is voor Russische inmenging met de Brexit-stemming.

In een interview met de Britse omroep vertelde de voormalig parlementariër dat Facebook uitvoerige analyses heeft gedaan van haar gegevens en daaruit zijn geen ‘significante pogingen’ gevonden van externe krachten om de Brexit-stemming te beïnvloeden. Volgens hem was de reden: “De wortels van het euro-scepticisme in het Verenigd Koninkrijk gaan heel diep.”

Meer regulering

Clegg werd vorig jaar oktober door Facebook ingehuurd. Tijdens het interview pleitte hij voor meer regulering van techbedrijven zoals Facebook. Volgems hem is er dringende behoefte aan nieuwe regels op het gebied van privacy, verkiezingsregels, het gebruik van persoonsgegevens en het beoordelen van wat onder ‘haatdragende taal’ valt.

Het bedrijf komt hiermee na de aanhoudende kritiek en oproepen van politici voor veel striktere regulering van zaken als schadelijke inhoud, nepnieuws en de manier waarop gebruikersgegevens worden gebruikt. Clegg denkt niet dat het bedrijf de oplossingen voor deze problemen bij zichzelf kan vinden, maar dat ze wel een ‘volwassen rol’ zouden moeten spelen bij het vinden van een oplossing.

Volgens hem kunnen de grote techbedrijven dit niet alleen: “Het is niet aan particuliere bedrijven, hoe groot of klein ook, om die regels te formuleren. Het is voor democratische politici in de democratische wereld om dat te doen.”

Ontoereikend

Plaatsvervangend leider van de Labour-partij, Tom Watson, reageerde gelijk via twitter: “Luisterend naar Nick Clegg zijn antwoord op de dystopische wereld van Facebook. Van livestreams van bloedbaden tot het gelegenheid bieden aan zelfmoord. Zuckenberg huurde een voormalig politicus in om ‘Europa te begrijpen. Zijn voorgestelde remedie? Een toezichtscomité.”

Zelf valt Clegg een verschuiving in houding ten opzichte van de techsector op. De afgelopen jaren konden mensen als Steve Jobs of Mark Zuckenberg helemaal niks fouts doen. Er was sprake van een soort ‘tech utopia’, dat is door verschillende voorvallen nu veranderd in ‘tech fobie’.

Volgens hem moeten we opletten voor het doorslaan naar het laatste: “Ik denk dat we het risico lopen dat we te rigoureus te werk gaan waardoor we technologische ontwikkelingen en innovaties bijna onmogelijk gaan maken. Technologie is niet goed of slecht. Door de jaren heen is technologie door goede en slechte mensen voor goede en slechte doelen gebruikt.”

Share this post