15.04.2025
Online

Europa wil niet afhankelijk zijn van het Amerikaanse Starlink

By: Laura Jenny

BlogOnline

Starlink van SpaceX/Elon Musk is beschikbaar in Europa. Het heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de communicatie toen Rusland Oekraïne binnenviel en het bestaande internet verdween. Het is een goede uitvinding: internet die via satellieten wordt verspreid, zij het wel een vrij prijzige oplossing. Europa vindt de prijs niet zo’n probleem, maar wel dat het een Amerikaans bedrijf is gerund door Elon Musk die het verspreidt: het zou dit een te groot risico vinden en op zoek zijn naar een Europees alternatief.

SpaceX

Ondertussen blijft SpaceX maar nieuwe Starlink-satellieten de lucht in schieten. Het zijn er inmiddels al duizenden, maar het moeten er 12.000 en misschien zelfs 42.000 worden. We schreven al eerder welke problemen ze met zich meebrengen: ruimtepuin, maar ook horizonvervuiling (of eigenlijk: hemelvervuiling). Voor Europa brengt vooral hun afkomst een probleem met zich mee: ze worden daardoor minder betrouwbaar geacht.

Musk bewees dat ook door op X te plaatsen dat als hij zijn internetdienst zou uitschakelen in Oekraïne, hun hele frontlinie in rook zou opgaan. Dat is niet fijn, maar tegelijkertijd is het koren op de molen van Eutelsat, het Europese antwoord op Starlink. Europa schijnt al enige tijd op zoek te zijn naar manieren om Starlink steeds meer achter zich te kunnen laten en dit soort uitspraken van meneer Musk helpen daar enorm bij: het geeft Europese satelliet-internetbedrijven de kans om zich in de kijker te spelen van de EU.

Eutelsat

De EU zou Eutelsat uit Frankrijk willen vragen om met internetondersteuning in Oekraine te helpen. Het internet van Eutelsat heet OneWeb na een fusie tussen de twee. Uiteindelijk zou het op Eutelsat rekenen om een ruimtecommunicatienetwerk te bouwen dat ons werelddeel meer autonoom maakt. We hebben iets nodig om op terug te vallen, zeker iets wat niet Amerikaans of Aziatisch is, maar juist uit ons eigen werelddeel afkomstig is. Maar daar kleven ook nadelen aan: Eutelsat heeft miljarden nodig om uit te breiden en ook maar enigszins te kunnen wedijveren met Starlink. Eutelsat heeft al 2.000 terminals operationeel in Oekraïne. Starlink heeft er 20.000.

De reden dat de Amerikanen worden gevreesd heeft niet alleen te maken met Elon Musk zijn manier van doen of de Amerikaanse regering, maar ook dat de beveiliging van Starlink eraan zou schorten en dat SpaceX ook wel erg fanatiek bezig is met Defensie in Amerika. Iets essentieels als het internet wil je natuurlijk graag bij je houden.

De EU heeft naast Eutelsat nog meer opties om te overwegen, al zijn die nog kleiner: Inmarsat is een Brits specialist, SES uit Luxemburg is een optie en Hisdesat uit Spanje. We denken ook aan IRIS2, het 10,5 miljard euro kostende toekomstplan van Europa waarin SES, Eutelsat en Hispasat samenwerken om onder andere voor internet voor de overheid. Dat zijn dus zeker opties voor Europa, maar hierbij is in eerste instantie misschien niet eens Amerika een uitdaging, maar wel schaal.

Share this post