“Het internet gaat er aan!” riep ik in juni nog toen de Europese commissie aankondigde dat ze een nieuw copyrightstelsel wilden gaan implementeren. Dat voorstel had zoals het er toen lag serieuze consequenties voor wat we online nog zouden mogen en dus kwam er veel kritiek. Het voltallige Europees parlement ging in stemming en na een stortvloed van bezorgde burgers die zich meldden stemde het Europese parlement er voor om het wetsvoorstel nog eens heel goed onder de loep te nemen.
Dat is inmiddels gebeurd en nu heeft het parlement zoals ze zelf zeggen ‘positie ingenomen‘ over online auteursrechten. Dat komt in het kort op de volgende punten neer:
De aanpassingen aan het voorstel zouden moeten gaan garanderen dat artiesten, journalisten en nieuwsuitgevers eerlijk betaald krijgen door platforms zoals YouTube, Facebook en Google News. Kleine platforms zijn dus uitgesloten van de noodzaak om te betalen voor bijdragen, zodat concurrentie wel altijd mogelijk blijft.
Het is dus wel zo dat de grote partijen aansprakelijk worden gesteld voor inbreuk op het copyright, ook als het slechts om kleine stukjes tekst gaat. Opvallend is dat het parlement in de tekst heeft vastgelegd dat de makers zelf voldoende gecompenseerd moeten worden voor die inbreuken, en dus niet hun uitgevers. Dat is een vrij belangrijk punt, want zo voorkom je dat uitgevers er een business van gaan maken om ‘misbruik’ te zoeken en zo aan content te verdienen.
De zogeheten Link Tax, waarbij er betaald zou moeten worden om te linken naar materiaal, is ook deels van de baan. Je mag dus nog steeds gewoon een link naar een artikel plaatsen, samen met “individuele woorden” om ze te beschrijven. het parlement legt ook hier een grote verantwoordelijkheid bij de grote partijen op internet, want die moeten een manier vinden om dat te controleren. Daarbij wordt als eis gesteld dat er geen content gevangen wordt die geen auteursrecht schendt en dat er een snel werkend herstelsysteem komt waarbij klachten over onterecht verwijderde uploads worden behandeld. En dan wel behandeld door mensen, niet algoritmes, om heel duidelijk te zijn en om situaties als bij YouTube te voorkomen.
Dat zijn geen malse eisen, dus de vraag is hoe Google en Facebook hier op gaan reageren. De tekst is nog niet definitief, dus het kan nog een heel gevecht gaan worden. Of onze memes nou nog veilig zijn? Dat is niet helemaal duidelijk, maar het laatste woord is er nog lang niet over gesproken, zoveel is zeker. Het parlement stelt meerdere malen dat ze de vrijheid van meningsuiting heel hoog in het vaandel hebben staan, dus zo lang ze zich daar aan houden zou de impact voor ons als gebruikers nog wel kunnen meevallen. Hopelijk.
[Afbeeldingen © Vladimirs Koskins- Adobe Stock]