Online05.07.2018

EU-parlement stemt tegen copyrightwet: het internet is nog safe


Strijd nog niet voorbij, wet gaat aangepast worden

Vandaag werd er gestemd in het Europese parlement over één van de meest schadelijke wetten voor het internet die de EU ooit zou kunnen aannemen. De herziening van het copyright stond op het programma en een aantal van de concept-artikelen stootten zo’n beetje iedereen die verstand heeft van het internet tegen de borst. Het hele verhaal staat hier, maar in het kort zou het betekenen dat er een soort censuurfilter over het net gelegd zou worden binnen Europa, waar we als gebruikers veel last van zouden hebben en dat de bestaande grote bedrijven alleen maar steviger in het zadel zou zetten.

Een commissie heeft het wetsvoorstel wel aangenomen, maar vandaag moest er door het voltallige Europese parlement gestemd worden over hoe het verder gaat met dit concept. Specifiek was het punt van discussie of de wet zoals geschreven gebruikt zou kunnen worden als onderhandelingspositie van de EU ten opzichte van alle belanghebbende partijen waaronder de lidstaten. Vanwege de grote tegenstand die van alle kanten is gekomen was de verwachting al dat dit niet zou gebeuren. De plenaire stemming waarbij 700+ parlementariërs hun mening daarover moesten geven wees dat ook uit: de huidige conceptwet moet op de schop.

Je stem telt dus wel degelijk

Opvallend daarbij is wat alle rumoer rondom de wet daar aan heeft bijgedragen. Een medewerker van D66-parlementariër Marietje Schaake wist te vertellen dat er in de historie van de Europese Commissie nog nooit zoveel bezorgde brieven, mails en telefoontjes zijn binnengekomen. Alleen al daar kwamen er meer dan 7000 berichten binnen, maar in landen zoals Zweden en Polen werd er zo heftig en vaak contact gezocht met de Europarlementariërs dat telefoonlijnen afgesloten moesten worden om nog normaal te kunnen werken. Het is echt ongekend en met name die tegenstand van burgers heeft er voor gezorgd dat de stemming deze uitkomst heeft.

Het democratische systeem werkt dus wel, want ook op de vraag hoe zo’n conceptwet er überhaupt heeft kunnen komen had de medewerker een antwoord. “Dit is een duidelijk voorbeeld van wet op aanvraag”, zo zei de man. Voor artikel 11 en 13 hebben zowel grote uitgevers zoals het Duitse Axel Springer als de Europese vertegenwoordiging van platenmaatschappijen IFPI heel stevig zitten lobbyen. Dat wil niet zeggen dat de 25 leden die op deze wetten zijn uitgekomen een grote zak geld hebben gekregen, trouwens: de beïnvloeding is een stuk subtieler, zoals het langs laten komen van sterren naar het parlement om foto’s te nemen en handjes te schudden, om maar een voorbeeld te noemen.

Als er zich verder niemand mee had bemoeid was de wet er wellicht doorgekomen, maar in het licht van zoveel zorgen bij de Europese burgers hebben de andere leden van het parlement daar nu dus een stokje voor gestoken. De mate waarin sommige leden van de commissie ingepalmd waren door de grote lobby-organisaties bleek wel toen voorzitter van die commissie Axel Voss naar het einde van de discussie toe alleen nog maar wist te roepen dat al die meldingen door bots waren gedaan die door de grote techbedrijven waren ingezet, en dat alle andere mensen met verstand van het internet “het niet snapten.” Dat zou allemaal ‘fake news’ zijn.

Het gevecht is nog niet voorbij

Gelukkig heeft het grootste gedeelte van de Europarlementariërs door de lobby heengekeken en is de wet voor nu van tafel. Maar hoe gaat het nu verder? De copyrightwet staat nu tot september open voor amendementen, wat betekent dat artikelen 11 en 13 vermoedelijk een fikse aanpassing gaan krijgen, als ze al niet helemaal geschrapt gaan worden. Elk parlementslid mag nu amendementen aandragen en daar wordt dan op 10 september in de volgende plenaire vergadering over gestemd.

Dat betekent dat zich nu heel veel mensen gaan buigen over het vraagstuk hoe het copyright beter beschermd kan worden (an sich een nobel streven) zonder het hele internet om zeep te helpen. Als de amendementen allemaal zijn gedaan moet er dan nog een keer een voltallige stemming gedaan worden om de wet aan te nemen, maar tegen die tijd is de wet hopelijk dusdanig aangepast dat het acceptabel is voor alle partijen. Één ding is zeker: de voortgang van dit verhaal zal met argusogen in de gaten worden gehouden, maar tot we wat meer weten kunnen we in elk geval los met de memes.

[Afbeeldingen © Vladimirs Koskins- Adobe Stock]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...

Verder lezen over Auteursrechten

Eerste Europese vonnis over gebruik van afbeeldingen in generatieve AI: is er sprake van auteursrechtinbreuk?

Een uitspraak van de rechtbank in Hamburg op 27 september 2024 vormt een nieuwe mijlpaal in de discussie rondom AI (kunstmatige intelligentie) en auteursrecht. Kort gezegd draait deze zaak om de vraag of door het gebruik van foto’s in generatieve AI-programma’s inbreuk wordt gepleegd op het auteursrecht van de betreffende fotograaf.

Artificial Intelligence23.10.2024

Eerste Europese vonnis over gebruik van afbeeldingen in generatieve AI: is er sprake van auteursrechtinbreuk?

Commercieel uitzenden van muziek moet betaald worden

De naburige rechten zijn wat minder bekende rechten binnen de creatieve industrie. Ze gaan vooral over het uitvoeren en uitzenden van creatieve werken en zijn vastgelegd in de Wet op de Naburige Rechten (WNR). Volgens artikel 7 van de WNR moeten degenen die voor commerciële doeleinden muziek spelen of uitzenden, hiervoor een billijke vergoeding betalen.

Online07.10.2024

Commercieel uitzenden van muziek moet betaald worden

Het maken van beelden van een Spaanse villa: auteursrechtinbreuk?

Aangezien het in Nederland inmiddels ook eindelijk zomer is, geeft dat mij een goede reden om het over een IE-zaak met een zonnig thema te hebben. In een recente rechtszaak bij de rechtbank Noord-Holland stond een aflevering van het televisieprogramma ‘Design Secrets’ centraal. Wat op het eerste gezicht een standaard uitzending leek, mondde uit in een juridisch conflict bij de rechtbank Noord Holland over een vermeende auteursrechtinbreuk.

Nieuws21.08.2024

Het maken van beelden van een Spaanse villa: auteursrechtinbreuk?

Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’

Deze zomer staat in het teken van verschillende sportevenementen zoals het EK, de Olympische Spelen en de Tour de France. Naast dat het ons als samenleving druk bezighoudt, houdt de Tour de France in het bijzonder ook het merkenrecht bezig. De organisatie heeft namelijk oppositie ingesteld tegen de merkregistratie ‘TOUR DE X’ op grond van haar eigen merk ‘TOUR DE FRANCE’. Hoe het EU Gerecht (hierna: het Gerecht) hierover oordeelde, lees je in deze blog.

Online22.07.2024

Wie sprint naar de finish? De strijd tussen ‘TOUR DE FRANCE’ en ‘TOUR DE X’

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Het zonder toestemming gebruiken van teksten, afbeeldingen en artikelen van anderen gebeurt aan de lopende band. Het kan echter vaak leiden tot auteursrechtinbreuk, ondanks verschillende argumenten die inbreukmakers opwerpen ter verdediging. Een recente rechtszaak over persfoto’s illustreert dit probleem.

Online17.05.2024

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Uitzending van Stegeman op de Bres mag doorgaan, ondanks eis tot verbod

Voor het tv-programma Stegeman op de Bres schiet Albert Stegeman mensen te hulp die bij officiële instanties geen gehoor vinden. Zo ook hielp hij voor het programma verschillende mensen tegen de eigenaren van bouwbedrij...

Entertainment12.02.2024

Uitzending van Stegeman op de Bres mag doorgaan, ondanks eis tot verbod

​Auteursrecht en AI – de stand van zaken

Het opkomende gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) heeft wereldwijd voor onrust gezorgd, onder andere vanwege de juridische onduidelijkheid rond auteursrecht. Dit artikel belicht enkele recente rechtszaken en wetsv...

Technology21.12.2023

​Auteursrecht en AI – de stand van zaken

​Casetify nept de hoesjes van Dbrand tot op het gênante af

Diefstal noemt Dbrand het. Casetify zou de Teardown-skins van Dbrand en de bekende YouTube Zack Nelson (beter bekend als JerryRigEverything) van top tot teen hebben gestolen. Het verkocht de gekopieerde hoesjes vervolgen...

Mobile24.11.2023

​Casetify nept de hoesjes van Dbrand tot op het gênante af

Verder lezen over Europa

De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple 

Zowel Google als Apple moet een dikke miljardenboete aan de EU betalen. Dit is hoeveel.

Technology11.09.2024

De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple 

Apple heeft nieuwe App Store-regels en appstudio’s zijn boos

Apple heeft nieuwe App Store-regels geïntroduceerd en die lijken juist meer toe te staan, maar helemaal vrijblijvend is dat allemaal niet.

Mobile09.08.2024

Apple heeft nieuwe App Store-regels en appstudio’s zijn boos

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

De EU en de Digital Markets Act slaan weer toe: niet alleen Apple hangt een miljardenboete boven het hoofd: ook Meta.

Social Media01.07.2024

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

Krijgt Meta een miljardenboete?
Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

De snelle ontwikkeling en verspreiding van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot wereldwijde discussies over de noodzaak van passende regelgeving. De Europese Unie heeft op deze uitdaging gereageerd met het voorstel voor een EU-AI Act, die bedoeld is om voor het eerst een uitgebreid wettelijk kader voor AI te creëren.

Technology22.05.2024

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Als de EU een bedrijf als poortwachter markeert, moet het extra goed aan de regels voldoen. De nieuwe poortwachter is Booking.com.

Online15.05.2024

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EU
De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Shein, het bekende Chinese online warenhuis, moet zich aan de strenge regels van de EU gaan houden en dat betekent: oppassen met nepperij.

Online26.04.2024

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Verder lezen over Internet

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

nog een winkel noemen, of is het stiekem meer een servicepunt? KPN opent in Den Helder een winkel waar geen fysiek personeel aanwezig is

Mobile18.11.2024

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Het online forum-achtige platform heeft bijna 100 miljoen gebruikers: 97,2 miljoen om precies te zijn. Niet per maand: dagelijks.

Online30.10.2024

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

Reddit wordt binnenkort waarschijnlijk nog interessanter: het wil betaalde subreddits beschikbaar maken.

Online08.08.2024

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

Als je vroeger iets wilde zoeken op het internet, dan moest je eerst naar google.com surfen en dan bijvoorbeeld intoetsen: “capaciteit Amsterdam Arena”. Nu is dat helemaal anders en wel op meerdere manieren. Dit zijn vijf manieren waarop ons zoekgedrag verandert.

Search05.08.2024

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Vandaag is het World Wide Web Day en is het 33 jaar geleden dat de Engelse computerwetenschapper Tim Berners-Lee het internet introduceerde in 1991. Een tijd die wordt gekenmerkt door zowel hype en opwinding als het uiteenspatten van de internetzeepbel eind jaren 90.

Online01.08.2024

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Verder lezen over Wetgeving

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Heb je tatoeages? Als je antwoord ja is, dan is de volgende vraag: weet je wel wat je in je lichaam hebt laten prikken?

Nieuws03.10.2024

Waarom goede tattoos steeds duurder worden

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

De snelle ontwikkeling en verspreiding van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot wereldwijde discussies over de noodzaak van passende regelgeving. De Europese Unie heeft op deze uitdaging gereageerd met het voorstel voor een EU-AI Act, die bedoeld is om voor het eerst een uitgebreid wettelijk kader voor AI te creëren.

Technology22.05.2024

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Het zonder toestemming gebruiken van teksten, afbeeldingen en artikelen van anderen gebeurt aan de lopende band. Het kan echter vaak leiden tot auteursrechtinbreuk, ondanks verschillende argumenten die inbreukmakers opwerpen ter verdediging. Een recente rechtszaak over persfoto’s illustreert dit probleem.

Online17.05.2024

Gebruik van persfoto’s zonder toestemming is auteursrechtinbreuk

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Als de EU een bedrijf als poortwachter markeert, moet het extra goed aan de regels voldoen. De nieuwe poortwachter is Booking.com.

Online15.05.2024

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EU
Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Gewoon 'wachtwoord' als standaardwachtwoord, lekker makkelijk toch? In het Verenigd Koninkrijk mag het niet meer.

Cybercrime30.04.2024

Standaardwachtwoorden zijn bij wet verboden in het Verenigd Koninkrijk

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Shein, het bekende Chinese online warenhuis, moet zich aan de strenge regels van de EU gaan houden en dat betekent: oppassen met nepperij.

Online26.04.2024

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

Marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden