Het was inderdaad niet TikTok dat Musk wilde: hij wil OpenAI. Er is een overnamebod op tafel gelegd van 97,4 miljard dollar. Het gaat overigens niet alleen om Musk zelf, maar om een groep waartoe hij behoort. Het gaat om zijn AI-bedrijf xAI en de investeringsmaatschappij Baron Capital Group.
Het zou xAI meteen aanzienlijk op de kaart zetten: OpenAI is op dit moment het meest bekende AI-bedrijf ter wereld, mede door de doorbraak die het twee jaar geleden beleefde met zijn chatbot ChatGPT. Elon Musk heeft er dan ook veel voor over. Die 97,4 miljard dollar moeten onder andere komen uit het verkopen van Tesla-aandelen of bepaalde voordelen die hij heeft door SpaceX.
Opmerkelijk is dat Sam Altman op zijn beurt met een bod op X kwam, het social medium dat ooit Twitter heette en door Musk een paar jaar geleden werd overgenomen. Een bijzondere reactie: Altman heeft er 9,74 miljard dollar voor over. Het lijkt dan ook vooral een ruzie te zijn tussen twee oude collega’s, die inmiddels enorm uit de hand begint te lopen. Musk was ooit betrokken bij de oprichting van OpenAI. Dat was in 2015, maar inmiddels is het bedrijf een decennium later volgens Musk te ver weg gaan staan van de oermissie die het had.
Daarin kun je hem gelijk geven: OpenAI, de naam zegt het al, was er eigenlijk om kunstmatige intelligentie openlijk beschikbaar te maken. Het doel was vooral om te zorgen dat iedereen gelijk toegang heeft tot AI. Maar toen ChatGPT er eenmaal was, kwamen er al gauw abonnementen en werden bepaalde mogelijkheden achter een betaalmuur gezet. Ook het bedrijf zelf zou van een non-profit naar een for-profit willen gaan. Kortom, er is inderdaad wel degelijk veel veranderd.
Musk spande zelfs een rechtszaak aan omdat hij die winstdoelstelling niet vindt stroken met het publieke belang, maar hij heeft deze juridische procedure laten gaan. De kans dat OpenAI op het bod ingaat, is niet helemaal miniem: het bedrijf heeft al vele grote investeringsrondes gehad en is nu ook al in gesprek over een investering van 40 miljard dollar. Het kan echter ook een soort spel zijn: nu OpenAI officieel nog is aangemerkt als een non-profitorganisatie, zou het zomaar kunnen zijn dat het bedrijf het hoogste bod verplicht moet overwegen. Het is dan nog maar de vraag of het die stap naar commercieel kan nemen.
Een interessante kwestie waar we het laatste nog niet over hebben gehoord.