Online13.01.2016

Een wereldwijde oproep voor digitale encryptie!


Free Press Unlimited en meer dan 170 andere internationale organisaties en bedrijven wereldwijd roepen regeringsleiders op om zich sterk te maken voor digitale encryptie.

Het versleutelen van digitaal verkeer (encryptie) is van wezenlijk belang voor burgers en journalisten, om veilig en privé te kunnen communiceren. Meerdere landen, waaronder Frankrijk, India, Groot-Brittannië,China en de Verenigde Staten, willen het versleutelen van het digitale verkeer aan banden leggen. Bijvoorbeeld door bedrijven te verplichten tot het inbouwen van een ‘achterdeur’ in de software. Overheden kunnen hierdoor toegang krijgen tot versleutelde informatie, waaronder persoonlijke gesprekken, financiële transacties en medische gegevens.

Zonder sterke versleuteling wordt het onmogelijk voor ons om veilig te kunnen communiceren met journalisten en partners in de repressieve landen waar wij werken“, aldus Menso Heus, Technology Officer van Free Press Unlimited. “Dat zal concreet tot minder onafhankelijk nieuws uit die regio’s leiden. Maar ook in het Westen is het van belang: klokkenluiders zoals Edward Snowden en klokkenluidersplatformen Wikileaks en het Nederlandse Publeaks zijn afhankelijk van de veiligheid die digitale versleuteling biedt.

De brief die verstuurd zal worden aan alle regeringsleiders is te lezen en voor iedereen te ondersteunen op: SecureTheInternet.org

Persvrijheid

Free Press Unlimited zet zich wereldwijd in meer dan 35 landen in voor meer persvrijheid, met name in (voormalig) conflictgebieden. Juist daar is veilig en privé kunnen communiceren van groot belang: journalisten en bronnen worden aan de lopende band afgeluisterd en gearresteerd, omdat wat ze schrijven hun repressieve overheden niet bevalt.

Nederland is tegen encryptie

Free Press Unlimited spreekt haar waardering uit voor het Nederlandse kabinet, dat vorige week heeft besloten op dit moment juist geen achterdeuren in versleuteling aan te willen brengen. We verzoeken de Nederlandse overheid om ook binnen de EU te pleiten voor digitale versleuteling en andere overheden aan te sporen om dezelfde juiste beslissing te maken.

[Afbeelding © kentoh – Fotolia]

...

Verder lezen over Privacy

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer
Telegram modereert privégesprekken toch niet

Het leek erop dat Telegram van plan was om ook privégesprekken te gaan modereren, maar stelt nu dat dat niet zo is.

Social Media09.09.2024

Telegram modereert privégesprekken toch niet

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security