Online31.10.2016

Een aantal mijlpalen voor internet in Nederland


Afgelopen zaterdag was het Internationale Internet Dag, een dag waarop we met zijn allen even stilstaan bij één van de meest invloedrijke uitvindingen in de geschiedenis: het internet.

Uiteraard zijn er veel technologische innovaties die bijdragen aan het succes, ondermeer smartphones en social media, maar dat is lang niet allesbepalend. Waar we maar amper bij stilstaan is het feit dat het succes van internet begint bij de beschikbaarheid van netwerken.

Netwerken onder de grond zorgen ervoor dat Nederlandse huishoudens de beschikking hebben over snel internet, en zijn namelijk essentieel voor het succes van het internet. Ze krijgen minder aandacht dan de meer hippe innovaties en dat is eigenlijk niet terecht.

Reggefiber heeft daarom een aantal opvallendste mijlpalen op een rijtje gezet voor het netwerk dat internet in Nederland mogelijk maakt:

1984: Ontstaan van het internet

Rond 1984 is het internet ontstaan. ARPANET, het onderzoeksnetwerk dat in 1969 is ontwikkeld door het Amerikaanse Ministerie van Defensie, wordt omgedoopt tot ‘internet’ nadat ruim 1.000 universiteiten en bedrijfslabs met elkaar zijn verbonden. Op dat moment beschikt de wereld over een open netwerk waar iedereen gebruik van kan maken.

1988: Eerste Nederlander krijgt toegang tot het internet

Het duurde nog een aantal jaren totdat internettoegang gemeengoed was. In Nederland liet het SURFnet hogescholen, universiteiten, academische ziekenhuizen en onderzoeksinstituten met elkaar communiceren. In 1988 was Piet Beertema de allereerste Nederlander die toegang kreeg tot internet.

1996: ISDN werd algemeen beschikbaar – internet en bellen

PTT Telecom (nu KPN) introduceerde ISDN in Nederland. Steeds meer consumenten kregen begin jaren negentig de beschikking over internet. De verbinding verliep tot de komst van ISDN via een modem en het analoge telefoonnetwerk, met als gevolg dat de telefoonlijn bezet was wanneer internet werd gebruikt. De introductie van ISDN bood hierbij uitkomst. Met deze vorm van digitale telefonie werd het mogelijk om gelijktijdig te bellen en internetten. Ook nam hiermee de kwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid van de verbinding toe.

2000: Introductie ADSL, snel internet en bellen over één lijn

In Nederland introduceerde KPN ADSL in samenwerking met internetproviders als XS4ALL, Planet Internet en World Online. Met de komst van ADSL doet breedbandinternet zijn officiële intrede in Nederland. Naast een snellere verbinding, was een groot voordeel van ASDL ten opzichte van ISDN dat onbeperkt internetten voor een vast bedrag per maand mogelijk werd. Bij ISDN werden de kosten doorgaans berekend op basis van telefoontikken waardoor consumenten weinig inzicht hadden in de kosten voor internetgebruik. Onbeperkt internetten in combinatie met meer bandbreedte heeft ook bijgedragen aan de groeiende populariteit van multimedia, video on demand en videoconferencing. Voorbeelden hiervan zijn internettelefonie, maar ook de opkomst van het chatten via softwareprogramma’s zoals ICQ en het downloaden en delen van muziek en video.

2005: eerste Nederlandse gemeente voorzien van glasvezel

In 2005 was het Brabantse Nuenen de eerste gemeente van Nederland die werd aangesloten op het glasvezelnetwerk (FttH). Hiermee kregen de inwoners toegang tot supersnel internet. Al snel werden er meer Nederlandse gemeenten aangesloten op het glasvezelnetwerk. In Nuenen heeft de aanleg van glasvezelnet de afgelopen 11 jaar voor veel nieuwe innovatieve initiatieven geleid. Zo wordt er bij een van de basisscholen gebruik gemaakt van een onderwijsrobot waarmee de kinderen kunnen leren programmeren en omgaan met robotica. Een uniek project dat is mogelijk gemaakt door het Coöperatie OnsNet Nuenen (CONN).

2014: twee miljoenste glasvezelaansluiting in Nederland

In november 2014 werd in Hengelo de twee miljoenste woning aangesloten op het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Nederland is sinds de introductie van snel internet in Europa koploper met zijn ICT-infrastructuur.

2016: snel internet voor ieder huishouden

Op dit moment ligt er in Nederland onder de grond ruim 235.000 km glasvezel. Dit staat gelijk aan 5,8 keer de omtrek van de aarde. Glasvezel is een essentieel onderdeel geworden van de ICT-infrastructuur van Nederland en steeds meer huishoudens worden aangesloten op een snelle en stabiele internetverbinding. Het gebruik van internet blijft stijgen en exploitanten blijven investeren in het verbeteren en uitbreiden van het netwerk.

[Afbeelding © cookiecutter- Fotolia]

...

Verder lezen over Internet

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

nog een winkel noemen, of is het stiekem meer een servicepunt? KPN opent in Den Helder een winkel waar geen fysiek personeel aanwezig is

Mobile18.11.2024

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Het online forum-achtige platform heeft bijna 100 miljoen gebruikers: 97,2 miljoen om precies te zijn. Niet per maand: dagelijks.

Online30.10.2024

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

Reddit wordt binnenkort waarschijnlijk nog interessanter: het wil betaalde subreddits beschikbaar maken.

Online08.08.2024

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

Als je vroeger iets wilde zoeken op het internet, dan moest je eerst naar google.com surfen en dan bijvoorbeeld intoetsen: “capaciteit Amsterdam Arena”. Nu is dat helemaal anders en wel op meerdere manieren. Dit zijn vijf manieren waarop ons zoekgedrag verandert.

Search05.08.2024

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Vandaag is het World Wide Web Day en is het 33 jaar geleden dat de Engelse computerwetenschapper Tim Berners-Lee het internet introduceerde in 1991. Een tijd die wordt gekenmerkt door zowel hype en opwinding als het uiteenspatten van de internetzeepbel eind jaren 90.

Online01.08.2024

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder