De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Onze kinderen zijn opgegroeid zonder enig besef van een tijd voor het internet. Dat is te gek voor ze, want zo kunnen ze straks optimaal gebruik maken van alles wat het net te bieden heeft, maar het heeft ook een schaduwzijde: ze gaan misschien iets te makkelijk mee in wat er allemaal mogelijk is.
Net zoals de jeugd iets te goedgelovig is, hebben ze iets te veel vertrouwen in wat ze zien en lezen op het internet. We geven je drie handvaten om te zorgen dat je kids weten wat wel en niet OK is op het net.
1. Begin vroeg met bewustwording
Als je kinderen al bijna naar de middelbare school gaan is het te laat voor dit, maar het is wel waar: je kunt je kinderen beter vroeger dan later duidelijk proberen te maken dat niet alles is wat het lijkt op internet.
Tussen de twee en zes jaar is het vooral een kwestie van in de (virtuele) zandbak houden. Een portaal of app zoals mybee is daar uitermate geschikt voor, want die is niet opgezet om geld te genereren. Dat geldt niet voor populaire bestemmingen voor kinderen als Habbo Hotel of Roblox, waar microtransacties op de loer liggen. Dat betekent: echt geld betalen voor virtuele goederen of spelletjes.
Je kunt op dat moment ook al proberen om de waarde van (virtueel) geld duidelijk te maken, maar dat blijft toch een lastig concept voor kinderen, zeker omdat de makers van entertainment-producten er alles aan doen om de monetaire transactie zoveel mogelijk te verbergen.
Het is ook verstandig om te kijken of het internet abonnement dat je provider aanbiedt misschien wat extra veiligheidsfuncties heeft. Het zijn dingen waar je misschien toen je het afsloot niet mee bezig was, maar er zijn vaak meer opties dan je denkt!
2. Stel duidelijke regels op
Een kind moet weten wat OK is en wat niet. Heldere regels helpen daar bij, zeker als een kind zich buiten de afgesloten zandbak beweegt. Dan is het intensief, maar wel verstandig om het internetgebruik van je kind te monitoren.
Dat betekent dat er gevraagd moet worden om op het internet te gaan en – heel belangrijk – dat helder is voor hoe lang. Los daarvan wil je natuurlijk vooral dat de content die je kind ziet veilig is, dus dan is zelf een middag met je kind checken wat het wil zien en doen verstandig. Zo kun je een lijstje maken van dingen waar je zelf ook senang mee bent.
Als er wat meer eigenzinnigheid aan te pas komt wordt het steeds moeilijker om te bepalen wat je kind wel of niet kan zien. Dan is het vooral belangrijk om te blijven praten over wat er online gebeurt, goed én slecht.
Dat is ook wel het ideale moment om je kind duidelijk te maken dat er dingen zijn als phishing, auteursrecht, cyberpesten, en dat het dus belangrijk is om persoonlijke informatie (en die van anderen) niet zomaar uit te delen aan mensen die vriendelijk lijken.
3. Blijf communiceren
Als je kind social media gaat gebruiken, zorg dat je in elk geval in eerste instantie betrokken bent bij het proces en weet wat bijvoorbeeld de privacy-instellingen van zoon of dochter’s profiel zijn. Dat gaat wel ook twee kanten uit: je moet op een gegeven moment ook zelf niet zomaar meer foto’s gaan plaatsen van de kids zonder dat ze daar iets over te zeggen hebben. Zij staan voor altijd op internet, niet jij.
Het is een lastig parket, want er is zo veel te vinden op het net dat niet voor kinderogen bedoeld is en de natuurlijke nieuwsgierigheid zal er toch voor zorgen dat sommige van die dingen gezien worden. Dat hoort er op een gegeven moment ook wel gewoon bij: je kunt je kind niet eeuwig beschermen tegen het boze internet.
[Afbeeldingen © 5nikolas5 – Adobe Stock]
Verder lezen over Internet
Online30.10.2024
Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Verder lezen over Kinderen
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media18.09.2024
Instagram is niet meer hetzelfde voor tieners
Events16.09.2024
Vier 25 jaar Spongebob @ WONDR Experience Amsterdam
Technology16.09.2024
Dit is de opvolger van de veiligste autostoel: Anoris T2 i-Size
De Ferrari onder de autostoelen?Online13.09.2024
Ouders, kinderliedjes blijven straks uit je Spotify-geschiedenis
Social Media03.09.2024
Sociale media mogen niet gedwongen worden kindercontent te filteren
Online02.07.2024
Efteling start een virtuele rij voor zijn meest populaire attractie
Social Media26.06.2024
Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials
Verder lezen over Security
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsCybercrime23.10.2024
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime09.10.2024
Deze week meerdere waarschuwingscampagnes over phishing: waarom?
Cybercrime08.10.2024
Unlock Digitale Weerbaarheid: leer online gevaren te herkennen
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Cybercrime30.09.2024