Online09.02.2016

Do’s en Don’ts voor Safer Internet Day op dinsdag 9 februari


Het internet biedt ons heel erg veel, maar lang niet altijd is alles wat we online doen ook veilig en verantwoord. En omdat het internet niet meer weg te denken uit ons leven is, is het belangrijk dat we zo nu en dan hier even bij stilstaan. Daarom is het vandaag – 9 februari 2016 – weer Safer Internet Day, dat wereldwijd in meer dan 100 landen aandacht krijgt. Een dag om aandacht te vestigen op veilig en verantwoord internetten, zowel op laptops, tablets als smartphones. Microsoft vindt het belangrijk om ervaringen te delen en te laten zien hoe je jezelf en je kinderen optimaal kunt beschermen tegen digitale gevaren. Tijdens de Safer Internet Day 2016 staat het thema ‘Play your part for a better internet!’ centraal.

Speciaal voor Safer Internet Day, zijn en aantal do’s & don’ts op het gebied van veilig internet opgesteld: tips en trucs om veilig te internetten.

Safer Internet Day – Do’s

1. Denk na voordat je een banner of pop-up opent: klik nooit zomaar op ‘OK’, ‘Agree’ of ‘I accept’ als je een banner of onverwachte pop-up op je scherm krijgt op websites die er verdacht uitzien. Zo voorkom je dat je wordt doorverwezen naar malafide websites van internetcriminelen.

2. Gebruik sterke wachtwoordenen verander die regelmatig:voor wachtwoorden geldt: hoe langer, hoe beter. Gebruik ten minste 8 tekens en voeg ook nummers, hoofdletters en symbolen toe. Gebruik daarnaast nooit één wachtwoord voor al je accounts – hierdoor loop je een veel grotere kans op internetfraude. Via diverse tools kun je zien hoe sterk je wachtwoord is.Verander je wachtwoorden elke drie maanden.

3. Installeer een betrouwbare virusscanner: installeer een betrouwbare antivirusscanner op je pc, laptop of tablet. Zo bescherm je je devices altijd tegen virussen, spyware en malware. Download nooit onbekende antivirusscanners die via een pop-up op je scherm tevoorschijn komen. Hoe echt dit soort pop-ups er ook uitziet, ze doen vaak het tegenovergestelde van wat ze beloven.

4. Een pincode installeren op je smartphone of tablet:door een pincode te installeren op je smartphone of tablet, maak je het criminelen lastiger om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Denk hierbij aan foto’s en contactgegevens, maar ook aan je administratie en gevoelige e-mails. Dit voorkom je door altijd een pincode te gebruiken.

5. Pas op met openbare wifi-netwerken:hoe handig het onderweg of in het buitenland ook is, openbare wifi-netwerken zijn niet veilig. Door in te loggen kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot je apparaat en persoonlijke gegevens achterhalen. Wil je echt geen 3G/4G gebruiken? Vermijd dan internetbankieren of andere online activiteiten waar inloggegevens voor nodig zijn.

safer-internet-day-2016
safer-internet-day-2016

Safer Internet Day – Don’ts

1. Online betalingen doen via een onveilige verbinding: gebruik nooit een onveilige verbinding bij onlinebetalingen of onlinebankzaken. Een beveiligde verbinding herken je in de beveiligingsstatusbalk van je browser door het slotje en een webadres dat begint met ‘https://’ in plaats van ‘http://’. De ‘s’ staat voor ‘secure’. Zo voorkom je dat cybercriminelen toegang tot je rekeningen krijgen.

2. Er vanuit gaan dat je kinderen veilig internetten: het is jouw taak als ouder of verzorger om je kinderen wegwijs te maken op het internet. Leg hen de basisveiligheidsregels uit. Zoals het beschermen van hun privacy, wachtwoorden, het niet lastig vallen van anderen en seksualiteit bespreken met onbekenden. Stel ook Ouderlijk Toezicht in, zodat je op de hoogte bent van de onlineactiviteiten van je kinderen. Maak het daarnaast altijd bespreekbaar als je kinderen online vreemde dingen meemaken.

3. Reageren op phishing:mailtjes of telefoontjes waarin je de mededeling krijgt de jackpot gewonnen te hebben, herkennen we vaak wel als phishing. Cybercriminelen worden echter steeds slimmer en sommige phishinge-mails en telefoontjes zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Officiële instantiesen bedrijven, zoals Microsoft, vragen echter nooit per e-mail of telefoon naar privégegevens. Reageer daarom nooit op dit soort verzoeken.

4. Bijlagen en links zomaar openen: als je onverwachts een bijlage of link ontvangt van een bekende, kan dit spyware of een virus bevatten. Als de afzender een bekende is, check dan altijd of dit bestand ook echt door die persoon verstuurd is. Open nooit bijlagen of links van onbekenden.

5. Software-updates negeren: internetcriminelen proberen op continue basis software aan te vallen. Om dit tegen te gaan, brengen softwarebedrijven updates uit. Direct je besturingssysteem, apps en software updaten is een van de beste manieren om internetcriminelen buiten de deur te houden. Bijkomend voordeel: je software gaat er ook sneller van draaien.

Foto header: Tomasz Zajda – Fotolia.com.

...

Verder lezen over Internet

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

nog een winkel noemen, of is het stiekem meer een servicepunt? KPN opent in Den Helder een winkel waar geen fysiek personeel aanwezig is

Mobile18.11.2024

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Het online forum-achtige platform heeft bijna 100 miljoen gebruikers: 97,2 miljoen om precies te zijn. Niet per maand: dagelijks.

Online30.10.2024

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

Reddit wordt binnenkort waarschijnlijk nog interessanter: het wil betaalde subreddits beschikbaar maken.

Online08.08.2024

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

Als je vroeger iets wilde zoeken op het internet, dan moest je eerst naar google.com surfen en dan bijvoorbeeld intoetsen: “capaciteit Amsterdam Arena”. Nu is dat helemaal anders en wel op meerdere manieren. Dit zijn vijf manieren waarop ons zoekgedrag verandert.

Search05.08.2024

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Vandaag is het World Wide Web Day en is het 33 jaar geleden dat de Engelse computerwetenschapper Tim Berners-Lee het internet introduceerde in 1991. Een tijd die wordt gekenmerkt door zowel hype en opwinding als het uiteenspatten van de internetzeepbel eind jaren 90.

Online01.08.2024

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder