Online12.12.2022

Dit zijn vijf interessante weetjes over whisky


Whisky is allang niet meer een drank voor alleen Schotten. De drank is populair en eigenlijk heel toegankelijk. Als je maar weet wat je drinkt en hoe je het moet drinken. Wij verzamelden 5 interessante weetjes over deze drank, die alleen zonder ‘e’ wordt geschreven als het in Schotland of Canada is geproduceerd. Weet je alvast iets meer over deze drank, waar Schotten en Ieren gerust uren over kunnen vertellen.

1. Whisky is eeuwig houdbaar

Nou, in theorie in ieder geval wel. Hoewel de kleur en smaak door de jaren heen kunnen veranderen, blijft de drank gewoon drinkbaar. Dat verklaart ook meteen waarom er soms exorbitant hoge prijzen worden gevraagd voor een fles. Die flessen kunnen gemakkelijk tientallen jaren oud zijn. Hoewel ‘eeuwig’ wel relatief is: de kans is groot dat de smaak in de loop der jaren veel milder is geworden en het alcoholpercentage van de drank een stuk lager.

2. The Big Five: dit zijn dé whiskylanden

Zin om op safari te gaan? Dan kun je ook The Big Five whisky-producerende landen bezoeken. Dit zijn natuurlijk Schotland, maar ook in Ierland, de Verenigde Staten, Canada en Japan wordt whisky geproduceerd. Het zijn overigens niet de enige landen waar de drank wordt gemaakt. Je vindt makers over de hele wereld, zelfs in Nederland.

3. Herken whisky aan de geur en smaak

Elke whisky heeft zijn eigen kenmerken en die zijn vaak typerend voor het land of de streek van oorsprong. Aan de geur en smaak kun je, als je een geoefend drinker bent, herkennen waar de drank vandaan komt. Zo herken je whisky’s uit de V.S. en Canada vaak aan de blend van graan en rogge, wat het een typische geur en smaak geeft. Schotse whisky’s zijn vaak een blend van graan en ongemoute graansoorten, zoals maïs. Je hebt ook single malt whisky, die wordt met één gerst gemaakt en de smaak is vaak meer uitgesproken.

Hoewel veel Schotse destilleerderijen behoorlijk traditioneel zijn, is bij het Schotse whiskymerk Bruichladdich geen fles hetzelfde. Ze vinden het belangrijk om te experimenteren én te laten zien dat alle ingrediënten te traceren zijn. Je kunt op de website de batchcode invoeren om te zien wat er precies in die fles zit. We like! Dit noemen ze trouwens KWIYW – Know what is in your whisky – Weet wat er in je whisky zit.

Bruichladich_Campaign_1080x1080_V1
Bruichladich_Campaign_1080x1080_V1

4. Whisky met ijs: een grote zonde volgens liefhebbers

Hoewel je in elke film of serie ziet dat de acteurs hun whisky drinken met grote blokken ijs, is dat volgens liefhebbers juist een grote zonde. IJs maakt de drank natuurlijk koeler, maar het heeft ook effect op de smaak. De scherpe randjes haal je zo af van de drank, waardoor de smaak minder uitgesproken is en de geur ook. Een klein drupje water kan de aroma’s juist beter tot zijn recht laten komen. Wil je toch ijs aan je glas toevoegen? Houd het dan bij één ijsblokje.

5. Het alcoholpercentage van whisky varieert

Het alcoholpercentage van whisky varieert en best behoorlijk: een fles kan 40% tot 85% alcohol bevatten. De meeste whisky bevat rond de 65% alcohol in het vat. Vaak wordt er wat water aan toegevoegd om het percentage te verlagen. Maar dat is dus iets wat men bij Bruichladdich nooit doet.

Voor een fles goede whisky betaal je al snel een paar tientjes. Maar dan heb je ook wel een uitstekende drank, die lang houdbaar blijft en waarvan je waarschijnlijk geen volle glazen drinkt. Je doet er dus wel even mee. Nog een extra leuk weetje: oud-president van Engeland Winston Churchill begon zijn dag graag met whisky bij het ontbijt. Hij at dan geen boterham met hagelslag, maar combineerde zijn drank met kreeft. Dat is ons nog even een stap te ver.

Duurzaamheid: “Use less and use better”

Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij distilleerderij Bruichladdich. Zo zet men zich in om onnodige verpakkingen en afval te verminderen. En verwijderen ze geleidelijk aan wereldwijd alle secundaire verpakkingen. Ze beginnen hierbij met een van de bekendste merken. Een gedurfde stap in de whisky-industrie. Maar inmiddels maken ze onderdeel uit van een kleine groep duurzame en vooruitstrevende single malt-whiskyproducenten, in de hoop dat goed voorbeeld doet volgen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bruichladdich.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...