Stress op het werk kennen we allemaal. Dit is waarom stressmanagement zo belangrijk is en welke voordelen het heeft.
Zo nu en dan even stress op de werkvloer is geen probleem. Het zet je op scherp en maakt je voor een tijd bijzonder productief.
Structurele stress is echter één van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim op de werkplek. Langdurige stress kan namelijk leiden tot terugkerende verkoudheid, hoofdpijn en zelfs burn-out.
Als je ontspannen bent, heeft dat juist een positief effect op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Zo heb je een betere weerstand, waardoor je je minder vaak hoeft ziek te melden. Goed stressmanagement kan dus een goed idee zijn als je streeft naar minder ziektedagen.
Conflicten op de werkplek komen vaak voor en zijn mede het gevolg van verhoogde stressniveaus. Als je gestrest bent, voel je je immers sneller prikkelbaar en kun je last hebben van stemmingswisselingen. Dit kan gemakkelijk kan leiden tot ergernis en irritatie onderling. Daar komt bij dat je je vaker verdedigend opstelt als je stress hebt.
Al deze zaken zijn niet welkom als je goed wilt samenwerken in een team. Ze leiden immers tot afstand en onderling wantrouwen. Minder stress door goed stressmanagement kan daarentegen bijdragen aan een betere samenwerking. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om stress te lijf te gaan.
Stress, angst en depressie gaan hand in hand, wat niet zo bevorderlijk is voor de werksfeer. Als iedereen op het werk positief gestemd is en zich op zijn gemak voelt, draagt dat bij aan een positieve en ontspannen sfeer op de werkvloer. Ook daaraan kan stressmanagement dus bijdragen. Wil je meer weten over stress, lees dan hier alles over het stresshormoon cortisol.
Als je last hebt van je nek of rug, presteer je minder. Ook vergeetachtigheid, concentratieproblemen en slapeloosheid zijn niet bevorderlijk voor je productiviteit. Deze lichamelijke en mentale klachten kunnen allemaal het gevolg zijn van stress.
Voor een betere productiviteit is het daarom een goed idee om te investeren in stressmanagement. Als je werkt op een beheersbaar stressniveau, ben je niet alleen gezonder en meer ontspannen. Je voelt je ook gelukkiger en positiever, wat goed is voor zowel je creativiteit als je productiviteit.
Wist je dat je met voeding ook heel wat kunt doen tegen stress? In dit artikel lees je voedingsmiddelen je helpen om beter te kunnen ontspannen.
Stress geeft frustratie en demotiveert. Door gebruik te maken van goede stressmanagementvaardigheden kun je je eigen moreel en dat van collega’s een boost geven, waardoor iedereen gemotiveerd en gefocust blijft op het werk.
Wanneer de stress toeslaat, raak je gemakkelijk afgeleid. Daardoor ga je minder efficiënt werken en mis je deadlines. Goede stressmanagementvaardigheden helpen om de bron van de stress te identificeren voordat deze een écht probleem wordt. Op deze manier kan je efficiënter blijven werken.
Als je stressmanagement doorvoert in je bedrijf, laat je zien dat je om de gezondheid en het geluk van je medewerkers geeft. Dat zorgt voor een grotere loyaliteit bij je mensen.
Mensen die niet overmatig gestrest zijn, zullen sowieso veel eerder bij je bedrijf blijven werken dan medewerkers die zuchten onder de werkdruk of de slechte werksfeer.
Door op deze manier goede mensen te behouden, kun je de kosten drukken van het zoeken en inwerken van nieuwe medewerkers.
Een bedrijf met een aanvaardbaar stressniveau door goed stressmanagement heeft een beter imago dan een organisatie waar de ene na de andere werknemer weggaat met gezondheidsklachten door stress.
Stressmanagement kan dus ook gunstig uitwerken voor het imago van je organisatie. Bovendien kan een goed imago het gemakkelijker maken om talent aan te trekken. Iedereen werkt immers liever voor een werkgever die een stressarme werkomgeving promoot.
[Fotocredits – WavebreakmediaMicro© Adobe Stock]