Een digitaal kunstwerk is voor een mega bedrag verkocht. Eind vorig jaar gaf kunstverzamelaar Pablo Rodriguez-Fraile bijna 67.000 dollar uit aan een videokunstwerk van 10 seconden. Vorige week verkocht hij dat videokunstwerk voor maar liefst 6,6 miljoen dollar.
De video van digitale kunstenaar Beeple, artiestennaam van Mike Winkelman, werd geverifieerd door blockchain. Dat diende als een digitale handtekening om te verifiëren wie de eigenaar is en of het wel om een origineel kunstwerk gaat. Het gaat om een zogenaamd niet vervangbare token (NFT). Deze manier van digitaal verifiëren is tijdens de pandemie enorm populair geworden. Investeerder zijn geneigd om grote sommen geld uit te geven voor kunst die alleen online bestaat.
Met blockchain-technologie kunnen de items worden geverifieerd als uniek. Dat in tegenstelling tot traditionele online objecten die eindeloos kunnen worden gereproduceerd.
De computer gegenereerde video die door Rodriguez-Fraile werd verkocht, laat zien wat een gigantische Donald Trump lijkt te zijn die op de grond is ingestort, zijn lichaam bedekt met slogans, in een verder idyllische omgeving.
De kunsthandelaar zegt er dit over: “Je kunt naar het Louvre gaan en een foto maken van de Mona Lisa. Dat mag, maar het heeft geen enkele waarde omdat het niet de herkomst of de geschiedenis van het werk niet heeft”.
Veilinghuis Christie’s heeft de allereerste verkoop van digitale kunst voor haar rekening genomen. Een collage van 5.000 foto’s, ook door Beeple gemaakt.
‘Everydays – The First 5000 Days’, is een samengesteld werk van de kunstenaar. Hij begon 13 jaar geleden met ‘Everydays’ te werken, met pen en papier, maar gebruikt nu voornamelijk computersoftware.
De biedingen voor het werk hebben nu al de 3 miljoen dollar bereikt. De verkoop zal op 11 maart worden afgerond.