Op basis van kunstmatige intelligentie kan nu beoordeeld worden hoe goed de foto is die jij hebt genomen. En dan gaat het niet om hoe knap jij eruit ziet op een selfie, maar puur om de technische kwaliteit van de foto.
Je kunt het laten beoordelen door Everypixel Aesthetic door heel eenvoudig een foto te slepen. Binnen een paar seconden krijg je dan een oordeel en dat is best wel verrassend.
Deze tool is gemaakt door de startup Everypixel, een bedrijf dat van plan is de wereld van de stockfotografie wakker te schudden. Dat doen ze door een zoekmachine te bouwen die jou de beste stockfoto laat zien, ongeacht of die nu gemaakt is door jouw buurman die hobbyfotograaf is, of door grote spelers als Getty Images, Shutterstock of Fotolia.
Everypixel Aesthetic is een neutrale tool die puur werkt op basis van een algoritme. Allereerst wordt herkend wat er precies op de foto te zien is, en daarvan krijg je een automatisch gegenereerde tag-lijst. Klik je op een van die tags, dan krijg je dus een overzicht van stockfoto’s, waar toch verrassend vaak de grote namen weer opduiken. Wellicht omdat jouw en mijn buurman deze tool nog niet kennen.
De Aesthetics-tool draait nu nog in bèta, waar dus voor gebruikers het percentage ‘awesomeness’ wordt berekend. De reden dat ze dat dus gratis voor jou willen uitrekenen, is dat ze daardoor hun eigen tool beter kunnen maken. Win-win. Dat wordt gedaan op basis van een aantal factoren:
Natuurlijk heb ik het uitgeprobeerd met een paar foto’s die ik zelf ‘awesome’ vind, maar eentje daarvan scoorde niet zo goed. Wat er mis is met deze foto van een – in mijn ogen prachtig – strand in Kaapstad, dat weet ik niet, maar het moet dus met de technische aspecten van de foto te maken hebben, aangezien een computer heeft bepaald dat deze nul-komma-nul procent awesome is. Het lijkt erop dat bijna alle foto’s die met dezelfde camera zijn gemaakt het allemaal niet zo goed doen (een vrij oude Nikon), dus maar goed dat ik die binnenkort ga vervangen. Foto’s die met een GoPro zijn gemaakt scoren over het algemeen wél goed, zoals een jump in de sneeuw van afgelopen seizoen.
Aan deze tool wordt dus nog gewerkt, en dus hopelijk gaat ‘ie in de toekomst nog beter worden, maar je kunt het dus nu ook met jouw foto’s uitproberen. Mocht je niet tevreden zijn met het oordeel, dan heb je altijd nog een handige lijst met keywords per foto, die je wellicht kunt gebruiken mocht je ergens stockfoto’s willen uploaden.