Comic Sans. Fucking Comic Sans. Zonder twijfel het meest gehate lettertype ter wereld, dat in Nederland met dank aan Coen en Sander zelfs een officiële feestdag heeft: de eerste vrijdag van juli. De reden dat zo veel mensen een hekel hebben aan Comic Sans is dat het als enige wijdverbreide lettertypes ‘blij’ is. Niet toevallig zie je het heel veel op scholen, waar het ook hoort, maar doordat het font eind jaren ’90 en begin 2000 iets te populair werd kwam het op plekken terecht waar het niks te zoeken had, zoals een Nederlands oorlogsmonument, bijvoorbeeld.
Het is het absolute voorbeeld van een vorm die de functie dicteert. Als je iets ziet dat in Comic Sans geschreven is kun je het automatisch niet meer serieus nemen. Kijk:
Dat ziet er toch gewoon uit alsof je opa het logo van de politie heeft gedownload en daarna in Word 2003 dit blaadje heeft gemaakt? De realiteit is vermoedelijk dat het iemand anders’ opa was die toevallig bij de politie werkte, maar je snapt het punt. Lang verhaal kort: Comic Sans zou verboden moeten worden voor elke communicatie die niet met kinderfeestjes of de onderbouw te maken heeft.
Maar dan de schuldige: de ontwerper van het font. Ontwerper Vincent Connare maakte dat in 1994 voor Microsoft en is eigenlijk best trots op het font, niet omdat hij een slecht mens is, maar omdat hij blij is dat het zo vaak gebruikt wordt. De kritiek kan hem niet zo veel schelen, zoals je in deze toffe Boingboing-video kunt zien:
Zijn graadmeter voor goede kunst was: “als het je opvalt, is het goed, als je er aan voorbijloopt is het slecht.” Dat verklaart nogal wat. Comic Sans is oprecht geïnspireerd door comics als Batman en Watchmen. Connare lacht met de anti-Comic Sans initiatieven en gelooft dat het alleen maar bewijst dat het lettertype een blijvende impact heeft gemaakt op print.
Hij zegt zelf dat het vermoedelijk het beste is dat hij ooit gemaakt heeft in conceptuele zin en vindt het prima dat hij de geschiedenis in zal gaan als ‘de man verantwoordelijk voor’. Zijn baas heeft hem in eerste instantie zelfs proberen tegen te houden omdat het lettertype niet typografisch genoeg was, maar hij Connare heeft voor Comic Sans gevochten en gewonnen.
Ach, uiteindelijk is het maar een lettertype dat de aandacht vraagt en daarom veel te veel gebruikt is. Daar kan Connare ook niks aan doen. Het had altijd erger gekund: hij had ook Papyrus kunnen ontwerpen.
[Afbeeldingen © Boingbong]