Online12.01.2015

De wereld in 2020: papierloos, connected en gerobotiseerd


Echt interessante ontwikkelingen zie je pas als je naar de langere termijn kijkt. Bij het begin van dit nieuw jaar wil ik daarom eens kijken naar de wereld in 2020. Binnen 5 jaar verwacht ik een aantal grote doorbraken die onze wereld behoorlijk op zijn kop gaan zetten: papierloos werken, burgerparticipatie in de digitale wereld en het gebruik van robots.

Een papierloze wereld

In 2020 werken we overal papierloos en zal papierloos werken de norm zijn. Zelfs de meest verstokte ‘ik-lees-enkel-van-papier’ mensen zijn dan om, puur vanwege de mogelijkheden die digitaal werken biedt. Vergunningen aanvragen, internetbankieren .. het is allemaal een stuk eenvoudiger wanneer het digitaal en zonder papier worden uitgevoerd. Oorspronkelijk waren het de bedrijven die vooral op digitalisering aanstuurden in het kader van efficiënter werken. Tegenwoordig is het eerder andersom: consumenten vragen om digitalisering.

Voor bedrijven en overheden zijn de voordelen van digitaal werken al langer duidelijk. Papier verandert niet, maar de digitale technologie wordt alleen maar beter. Schermen worden prettiger om van te lezen en technologie kan informatie nog makkelijker deelbaar en analyseerbaar maken. En concrete doelen zijn er ook: het is de bedoeling dat alle overheidsambtenaren in 2017 papierloos gaan werken. Dat zal best even vreemd zijn voor ambtenaren, maar ze hebben nog drie jaar de tijd om te wennen.

Een digitale buurt

Op het gebied van burgerparticipatie gaat de digitalisering ook doorzetten, mede onder invloed van sociale media. Burgers worden steeds mondiger door alle digitale middelen en kunnen via allerlei kanalen laten weten hoe ze over bepaalde zaken denken. Dat heeft een enorm democratiserend effect. We hebben nu technische mogelijkheden om onze mening te laten horen op een schaal die we nog niet eerder in de geschiedenis gezien hebben.

Toch denk ik dat er nog grote stappen te zetten zijn. De lokale omgeving heeft in de digitale wereld anno januari 2015 nog niet echt een plek. Groot nieuws en je directe vrienden zijn digitaal te bereiken met sociale netwerken en op online nieuwsmedia, maar voor de lokale omgeving is er nog geen goede online ontmoetingsplek. En dat terwijl nieuws uit de buurt of streek wel heel relevant is voor mensen. In 2020 is dit digitale, op locatie gebaseerde platform er wel en zal ook onze directe omgeving in de digitale wereld een plek hebben. Empowerment van de burger gaat dan ook op lokaal niveau een rol spelen en dat zal een enorme stap voorwaarts zijn in de betrokkenheid van mensen met hun directe omgeving.

Een gemechaniseerd straatbeeld

Op het gebied van robotica gaan de ontwikkelingen ook erg snel, maar ik denk niet dat we in 2020 al robots hebben rondlopen die karakteristieken hebben van mensen of op een gelijkwaardig niveau met mensen kunnen interacteren. Robotisering is in wezen een vorm van automatiseren en daar gaan we wel de eerste grote stappen zien. Robots gaan we vooral inzetten voor afgebakende taken. Autorijden is bijvoorbeeld zo’n sterk aan regels gekoppelde taak, net als schoonmaken en drankjes rondbrengen tijdens een borrel. Maar de zelfdenkende zorgrobot is toch echt nog wel challenging.

Wat ook in vijf jaar tijd een vlucht gaat nemen zijn telepresence-robots, robots die vanuit huis aangestuurd kunnen worden. Mensen zetten een virtual reality-bril op en zijn daardoor als robot op een plek elders in de wereld aanwezig. Jij kan dan vanuit huis even naar de Kerstmarkt in Düsseldorf. Een oude man van in de 80 zal niet zo snel gaan voetballen, maar als robot kan hij dat wel. Met name het straatbeeld zal daardoor in 2020 echt gewijzigd zijn. Nu loop je in een winkelstraat tussen de mensen. In 2020 is dat een mix van mensen, drones, telepresence-robots en schoonmaakrobots.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Innovatie

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

De nieuwe stap van Neuralink gaat verder: Blindsight is gemaakt om mensen die blind zijn te laten zien. Zelfs als ze blind geboren zijn.

Technology18.09.2024

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go