Nederland dreigt weg te zakken op het gebied van (internet)connectiviteit in vergelijking met andere landen. Iets dat opvallend te noemen is omdat we toch echt de reputatie hebben één van de best geconnecteerde landen ter wereld te zijn. Maar te weinig huishoudens en bedrijven beschikken over toekomstbestendige verbindingen. En dat kan binnen enkele jaren de regionale economische groei gaan remmen en een negatieve invloed hebben op het verdienvermogen van Nederland. Dat natuurlijk omdat de economie steeds afhankelijker is van digitale diensten.
De IT-brancheverenigingen DHPA, Dutch Data Center Association, ISPConnect, Fiber Carrier Association zijn samen met Eurofiber en Juniper Networks tot deze conclusie gekomen. Deze hebben ze samengevoegd in het vandaag gepubliceerde rapport ‘Belang van connectiviteit voor digitale transformatie’.
Een belangrijke reden dat de brancheverenigingen en hun partners aan de bel trekken, is de constatering dat er nauwelijks nog nieuwe glasvezelnetwerken worden aangelegd. Dat is in zowel verstedelijkte als minder dicht bevolkte gebieden een probleem.
Met de komst van nieuwe digitale toepassingen en in de nabije toekomst vijfde generatie mobiele telefonie (5G), neemt de vraag naar hoogwaardige connectiviteit explosief toe.
Toch zijn er al ruim 2 miljoen huishoudens die gebruik maken van een glasvezelnetwerk. Provider KPN is een van de voorvechters van glasvezel en biedt het ook aan als onderdeel van het Internet en TV pakket. Glasvezel biedt ook meer dan genoeg voordelen. Alleen voor de aanleg ervan is een flinke investering benodigd en op het moment moet iedere gemeente apart beslissen over de aanleg ervan.
De eerder genoemde IT-brancheverenigingen willen daarom nu in gesprek gaan met de overheid om te komen tot een plan van aanpak. De overheid moet een faciliterende rol op zich gaan nemen en barrières wegnemen die de uitrol van toekomstbestendige netwerken in de weg staan. Iedereen moet over een glasvezelverbinding beschikken. En dan liever nog vandaag dan morgen!
Ruud Alaerds, directeur van DHPA, schetst de stand van zaken in Nederland. “Nederland staat bovenaan in allerlei internationale ranglijsten, van ‘digital readiness’ tot de kwaliteit van de digitale infrastructuur of gebruik van cloud diensten. Maar er is één vlak waar we steeds slechter op presteren, en dat is de beschikbaarheid van goede connectiviteit voor huishoudens en met name het MKB. Gezien het toenemende belang van digitalisering en digitale transformatie voor de economie is dat een zorgelijke ontwikkeling.”
Het hele rapport is te downloaden via de websites van DHPA, DDA, ISPConnect, FCA en Eurofiber.
[Afbeelding © ra2 studio – Adobe Stock]