De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Elke zichzelf respecterende developer of engineer ontkomt er niet aan om ontwikkelde projecten en producten te testen, voordat deze aan de buitenwereld gepresenteerd kunnen worden. Je krijgt immers nooit een tweede kans voor een goede (feilloze!) eerste indruk. Voor online projecten kun je een VPS gebruiken als testomgeving. Argeweb VPS hosting, geleverd door hostingprovider Argeweb biedt je bijvoorbeeld die mogelijkheid. Hieronder geven we je wat tips en tricks om dit zo goed mogelijk te verzorgen.
Snapshots en versiebeheer
Maak gebruik van versiebeheer bij het ontwikkelen van je project en maak tijdens het testen van het project regelmatig snapshots. Op deze manier kun je altijd eenvoudig terugkeren naar een eerdere versie die werkt, mocht er bij het ontwikkelen iets misgegaan zijn. De populairste versiebeheer-tools op dit moment zijn GitHub en Bitbucket.
Identieke omgevingen
Het belangrijkste waar je op moet letten bij het inrichten van de testomgeving, is dat deze op exact dezelfde manier wordt ingericht als de uiteindelijke live omgeving. Alle software en settings dienen op beide servers identiek te zijn. Als je dat niet doet, loop je het risico dat je project op de testomgeving draait als een zonnetje, maar op de live omgeving alsnog fouten vertoont, omdat het project niet compatibel is met de live inrichting.
Extra servers
Omdat beide omgevingen identiek moeten zijn, is het aan te raden wel twee dezelfde linux of windows servers te gebruiken: eentje voor het testen en eentje voor livegang. Mocht je bij een update van je project bijvoorbeeld een stevige bug hebben gegenereerd die ervoor zorgt dat de server niet meer reageert, dan heeft dit in ieder geval geen invloed op de live omgeving, die gewoon stabiel verder kan blijven draaien.
Daarnaast is het raadzaam een extra server te gebruiken als back-up server. Hier kun je periodiek backups van het systeem en de database wegschrijven. Als er dan iets aan de hand is met de test- of live server, heb je in ieder geval nog een versie van het systeem achter de hand, welke je op de server kunt uitrollen wanneer deze hersteld is.
Hoe kan VLAN je hierbij helpen?
Hoewel het om veiligheidsredenen af te raden is om een productieserver aan een testserver te koppelen, is het uiteraard wel handig om twee virtuele servers aan elkaar te koppelen voor backup-doeleinden. Een virtueel privénetwerk (VLAN) biedt hierbij uitkomst. Het is wel raadzaam om op beide virtuele servers hetzelfde besturingssysteem te gebruiken; door verschillende besturingssystemen te gebruiken, wordt het instellen van deze servers onnodig complex.
Allereerst zul je in je controlepaneel een nieuw VLAN aan moeten maken. Vervolgens kun je hier de virtuele servers aan toevoegen en handmatig configureren. Hoe dit precies in z’n werk gaat, is afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt op deze servers.
Het is voor developers en engineers enorm belangrijk om een goede, betrouwbare testomgeving te kunnen hebben. De VPS-oplossingen van Argeweb bieden deze omgeving.