De Consumentenbond waarschuwt nog even extra voor het grote aantal nepwebshops dat er aan zit te komen. Met de feestdagen niet ver van ons verwijderd betekent dat high life voor oplichters die een goed ogende webshop in elkaar draaien en met stuntprijzen electronica, kleding en speelgoed lijken te verkopen. Ze worden ‘december-webshops’ genoemd omdat ze vaak rond deze tijd beginnen met reclame maken.
Het probleem van deze malafide webshops is dat ze er zo overtuigend uitzien. Zelfs als je iets onder de oppervlakte kijkt lijkt het te kloppen: een KvK-numer, een echt adres, een keurmerk en de mogelijkheid om met iDeal te betalen. Net echt dus. De realiteit is echter dat je daar dingen bestelt en je daarna noch artikelen, noch je geld terug krijgt. Niet doen dus, behalve als je echt heel graag bij Kassa of Radar wil zitten.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te checken of het wel zuivere koffie is. Allereerst is het belangrijk om de realiteit van online retail onder ogen te zien. Als een aanbieding te mooi om waar te zijn lijkt, dan is dat ook zo. Niemand kan een Macbook met 30 procent korting verkopen, want zo veel korting geeft Apple niet. Een PS4 voor 100 euro? Nope. LEGO sets voor de helft van de prijs? Vergeet het maar. Als de farce die Black Friday ons de afgelopen week iets heeft moeten leren is het dat serieuze kortingen niet meer gegeven worden. De marge bestaat nog steeds overal dus als iets extreem concurrerend lijkt is de kans dat het nep is heel groot.
Daarnaast zijn er een aantal technische handelingen die je kunt doen. Ga naar je favoriete zoekmachine (maar doe maar Google eigenlijk) en zoek naar gebruikerservaringen + de volledige naam van de webshop in kwestie tussen aanhalingstekens. Voorbeeld: ervaringen “dutchcowboys.nl”. Geen ervaringen gevonden? Dan is het meer dan waarschijnlijk foute boel. Als je echt diep wilt gaan graven kun je via instanties als sidn.nl (.nl sites) of whois.icann.org (.com, .org, .net) checken hoe lang de site in kwestie al in de lucht is. Dat werkt niet altijd, want soms worden domeinnamen opgekocht die al bestonden (is ook beter voor de vindbaarheid in Google).
Er zijn natuurlijk ook gewoon échte nieuwe webshops die rond deze tijd de lucht in gaan en vooral die zullen veel last hebben van deze ellende. Wat dat betreft is de waarschuwing van de Consumentenbond een beetje dubbel, want zo dwing je mensen eigenlijk om toch maar vooral bij Coolblue, Bol en Zalando te gaan shoppen, alsof die niet al groot genoeg zijn. Het werkt anti-competitief, zelfs al is het bedoeld om consumenten te beschermen. Hoe dan ook, het is in elk geval oppassen geblazen, net zoals je dat met alles online moet doen tegenwoordig.
[Afbeeldingen © Negative Space – Pexels