De politie heeft besloten het gebruik van zijn chatbot uit te bereiden. De chat-agent wordt ingezet bij mensen die geluidsoverlast of hinder ondervinden van vuurwerk. Die hoeven dan niet te bellen, maar kunnen even chatten met de bot om hun melding door te geven. Opvallend genoeg heeft de politie gekozen voor een vrij bijzondere naam voor hun botcollega: Wout.
Wout is in principe een heel normale naam in Nederland, maar het refereert ook naar de politie. Het is een naam die soms echter als beledigend voor de politie wordt gezien: Wout. Ooit was er een filmpje op Geenstijl dat enorm beroemd werd door het gebruik van het woord, als een jongeman roept: “Bel de Wouten!” Het is dus een gekke soort geuzennaam voor mensen die voor de politiemacht werken, wat het ook wel weer tof maakt dat de politie daar juist voor heeft gekozen. Het is een manier van de politie om deze naam om te turnen naar iets positiefs.
Wout kun je even chatten als je niet wil bellen, al kan hij niet in alle gevallen helpen. Kom je er met Wout niet uit, dan kun je ook met een echte agent in contact komen. Slim bedacht, want het stikt in december van de meldingen over vuurwerk en op deze manier kan de telefoon hopelijk open blijven voor de belangrijkere zaken. Bovendien kan de politie op deze manier sneller zien waar grote overlast is, zodat daar vlug lokale agenten heen kunnen worden gestuurd voor extra toezicht.
Wout is voor de politie niet nieuw, op het gebied van cybercriminaliteit is de chatbot al sinds februari ingeschakeld. Nu wordt hij dus steeds slimmer, zo blijkt, dat hij ook meldingen over vuurwerk kan registreren. Zeker nu vuurwerk weer wat meer mag is het in vele buurten schering en inslag met het afsteken ervan.
Hierdoor ontstaan soms gevaarlijke situaties wanneer vuurwerk naar fietsers wordt gegooid of in brievenbussen wordt gestopt. Al is dus ook het geluidsoverlast door vuurwerk op sommige plekken enorm. Mensen steken het onder viaducten af voor een extra harde knal of gaan zelfs terug naar begin 20e eeuw door carbid te gaan schieten. Werk aan de winkel dus, voor Wout.
Om toch nog even op die naam terug te komen: die komt natuurlijk ergens vandaan. Er zijn natuurlijk heel veel namen voor politieagenten: Juut, Skowtu, de mannen in blauw, ga zo maar door. Waar Skowtu komt van Schout, zoals agenten vroeger werden genoemd, is Wout zelfs een nog ouder woord.
Sterker nog, officieel gezien schrijf je Waut, want dat is namelijk waar Wout vandaan komt: waut is een oud-Nederlands woord voor het gezag. Door criminelen werd wout of woutje veelvuldig gebruikt. Het stond voor het eerst in de Bargoense woordenlijst in 1731. Het is echter altijd wel een tikkeltje beledigend geweest, dus hoewel er inmiddels een virtuele agent is die Wout heet, raden we je toch aan om die naam achterwege te laten wanneer je met de politie praat.