Online05.12.2018

​De basisverzekering, hoe zit dat nu precies?


De basisverzekering vergoedt de zorg die medisch noodzakelijk is. Denk hierbij aan ziekte wat in het ziekenhuis behandeld wordt behandeld of de zorg van je apotheek / huisarts in dit geval. Wanneer je in Nederland woont of werkt ben je wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. De overheid bepaalt welke zaken er vergoedt worden.

Wat vergoedt de basisverzekering?

De verzekering vergoedt onder andere:

  • Huisartsenzorg
  • Behandeling en verblijf in het ziekenhuis
  • Geneesmiddelen
  • Verloskundige zorg
  • Kraamzorg
  • Tandheelkundige zorg tot een leeftijd van18 jaar

Op de basisverzekering kan niet geconcurreerd worden. Iedere zorgverzekeraar biedt dus dezelfde basisverzekering aan. De vergoedingen die verzekeraars geven voor medicijnen of andere hulpmiddelen kan wel verschillen. Wat je verzekeraar precies vergoedt staat in de polisvoorwaarden die je bij je zorgverzekering krijgt. Hierin kun je ook vinden hoe vaak een verzekeraar een bepaalde behandeling vergoedt en of je hier een eigen bijdrage in hebt of niet. Dit kan per verzekeraar verschillen.

Het is ook mogelijk dat verzekeraars het eigen risico niet of gedeeltelijk in rekening brengen. Dit gebeurt wanneer je geneesmiddelen gebruikt die door het preferentiebeleid (Assuradeur) worden aangeboden. Welke geneesmiddelen hierin de voorkeur hebben kan per partij verschillen. Hierdoor kan het zo zijn dat je voor een bepaald medicijn bij de ene zorgverzekeraar meer krijgt vergoed dan de ander.

Verzekeraars kunnen het eigen risico ook gedeeltelijk of helemaal niet in rekening brengen als je geneesmiddelen gebruikt die de assuradeur aanbeveelt (preferentiebeleid). Welke geneesmiddelen de voorkeur genieten kan per partij verschillen. Hierdoor kan het zijn dat je voor een bepaald medicijn bij zorgverzekeraar A meer uitbetaald krijgt dan bij concurrent B.

Verzekeraars mogen klanten niet weigeren voor de zorgverzekering. Dit noemen we de acceptatieplicht. Ook mogen ze geen hogere premie vragen aan mensen die veel zorg nodig hebben, bijvoorbeeld chronisch zieken.

De Nederlandse Zorgautoriteit

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) checkt de verzekeraars op het geven van juiste informatie over nieuwe polissen en of ze iedereen accepteren voor de verzekering. Ook houden ze in de gaten of het overstapproces goed verloopt.

De NZa krijgt met regelmaat signalen dat mensen onverwachts moeten bijbetalen voor zorg, omdat ze denken dat alle zorg wordt vergoed maar dit bij hun polis niet zo is. Om dit soort onaangename verrassingen te voorkomen, heeft de NZa haar regels aangepast over wat precies een naturapolis of een restitutiepolis mag heten. Zorgverzekeraars moeten duidelijk aangeven of de aangeboden verzekering een naturapolis, een restitutiepolis of een combinatiepolis is.

De Naturapolis

Bij een naturapolis kiest de zorgverzekeraar goede zorg en sluit hiervoor contracten af. Wanneer je hiervoor kiest dan wordt de rekening rechtstreeks door de zorgverlener naar de zorgverzekeraar gestuurd. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder dan moet je zelf een deel bijbetalen. Hoe groot dit deel is verschilt per verzekeraar. Deze informatie is te vinden in de polis van je zorgverzekering.

De Restitutiepolis

Een restitutiepolis maakt het mogelijk om je eigen zorgverlener te kiezen. Ook als de verzekeraar hier geen contract mee heeft. Het handige is dat deze vorm van verzekering het mogelijk maakt om vergoedingen te krijgen bij een behandelaar waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft. Je hoeft alleen bij te betalen zodra je zorgverlener een excessief hoog bedrag rekent. Of je zorgverlener dit doet kun je aan je zorgverzekeraar vragen. Zij hebben vaak meer informatie over de tarieven per zorgverlener.

De Combinatiepolis

De combinatiepolis is een variant tussen de natura- en de restitutiepolis. Het kan een verzekering zijn waarbij je voor de ene zorg alleen alles vergoed krijgt als je naar een gecontracteerde aanbieder gaat (natura) en waarbij je voor andere soorten zorg bij alle aanbieders tot het gemiddeld door de zorgverzekeraar gecontracteerde tarief vergoed krijgt (restitutie).

Wilt u weten wat de juiste polis is voor u? Kies dan voor zorgverzekering vergelijken via Poliswijzer.nl.

...

Verder lezen over Nederland

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Je wil aan het einde van het jaar bezig zijn met je kerstboom optuigen, maar je zal je toch ook over je zorgverzekering moeten buigen.

Nieuws20.11.2024

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet. Als gevolg hiervan neemt de lijst van confrontaties met wolven alsmaar in omvang toe.

Nieuws14.11.2024

Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!

Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijk
10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

Deze week is alweer de tiende editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) van start gegaan! Deze feestelijke jubileumeditie opende met de wereldpremière van De Verwonderaars van de Rotterdamse filmmaker Rik van der Linden. Ook zijn er veel films van eigen bodem, thema- en shortprogramma’s en een filmtournee door de stad.

Events06.11.2024

10e editie WFFR: met een ode aan natuurliefhebbers en vertoningen in de wijk

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Blokker gaat mogelijk failliet. Het is een Nederlands icoon dat verdwijnt. En daarmee ook veel Blokker-nostalgie, want die is er volop.

Nieuws05.11.2024

5 dingen die we zullen missen van Blokker

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

De handige app WeTransfer, om bestanden te versturen, is uitgevonden in Nederland en altijd gerund vanuit ons land, maar dat is nu voorbij.

Online02.08.2024

WeTransfer is geen Nederlands bedrijf meer: wordt overgenomen

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS