Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
De dating-app Grindr moet zich gaan opmaken voor een groepsvordering, oftewel: een class action lawsuit. In het Verenigd Koninkrijk is een claim neergelegd door Austen Hays, een advocatenkantoor. De reden? Grindr deelde de gevoelige informatie van zijn gebruikers met derde partijen. Dit ging zelfs zo ver als hun HIV-status.
Grindr
Grindr is een dating-app die vooral groot is onder homomannen. Het is wat meer seksueel ingestoken dan Tinder, wat ook te zien is op de profielfoto’s die wat meer naakt laten zien. Juist op een app die zo op vooral het seksdeel van daten is gefocust kan iemands HIV-status belangrijk zijn. Echter zou dat uiteraard nooit bij derde partijen terecht moeten komen, zeker niet als je daar geen nadrukkelijke toestemming voor hebt gegeven. De data werd gedeeld met onder andere marketing/advertentieplatforms Apptimize en Localytics.
Het advocatenkantoor schrijft: “De vordering beweert het misbruik van privé-informatie van duizenden getroffen Britse Grindr-gebruikers, waaronder zeer gevoelige informatie over hun HIV-status en laatst geteste datum.” Er zijn inmiddels een kleine 700 mensen die zich hebben aangemeld voor de class action. Het advocatenkantoor verwacht per persoon duizenden euro’s te kunnen claimen, omdat wat er is gebeurd in strijd is met de databeschermingswetten in het Verenigd Koninkrijk.
HIV-status gedeeld
Deze rechtszaak is geen kwestie van of Grindr verkeerd zat. Dat weet het al. Het bedrijf heeft ook al aangegeven dat het inderdaad dit soort data deelde. Het zegt daarbij dat het niet voor adverteren was en zou inmiddels sinds 2019 geen gevoelige data meer delen. Opvallend is dat de bedrijven met wie de data werd gedeeld nooit aan de bel trokken, terwijl een HIV-status toch wel een heel duidelijk voorbeeld is van zeer gevoelige informatie waar je al gauw je wenkbrauwen bij zou optrekken, zou je denken. Het waren onafhankelijke onderzoekers die met dit nieuws kwamen, zo is te lezen op Github.
Grindr zegt dat het nooit persoonlijke gebruikersinformatie verkoopt of heeft verkocht aan derde partijen of adverteerders. Of dat echter zoveel beter is, dat een bedrijf je gevoelige data gratis rondstrooit, dat is een tweede. Het idee is juist dat je dat zelf moet kunnen delen als je dat wil, en dat is ook hoe het in eerste instantie was ingestoken. Je kunt met één druk op de knop met een potentiële date delen wat je HIV-status is en wanneer je dit voor het laatst hebt getest. Grindr deed dat echter ook voor je, weliswaar niet met je potentiële dates, maar wel met andere bedrijven, die Grindr in zijn statement nog wel ‘vertrouwde bedrijven’ noemt. De twee bedrijven zouden hebben geholpen met het testen en implementeren van een nieuwe functie voor de app genaamd HIV Testherinnering, waardoor de data met ze gedeeld werd. Uiteraard had Grindr hier op zijn minst voor geanonimiseerde data moeten kiezen, of misschien gewoon verzonnen data.
Grindr al eerder beboet
Op de nieuwe rechtszaak zegt Grindr dat het zich toelegt op het volgen van de dataprivacyregels die gelden, inclusief in het Verenigd Koninkrijk. “Grindr heeft nooit door gebruikers gerapporteerde gezondheidsinformatie gedeeld voor ‘commerciële doeleinden’ en heeft dergelijke informatie nooit te gelde gemaakt. We zijn van plan om krachtig te reageren op deze bewering, die lijkt te zijn gebaseerd op een onjuiste voorstelling van praktijken van meer dan vier jaar geleden, vóór begin 2020.”
De advocaten zien dat echter anders. Bovendien ging het niet alleen om de HIV-status, maar ook om de etniciteit van gebruikers en data over hun seksuele voorkeuren. In Noorwegen is Grindr al aangepakt door het delen van data met derden. Toen ging het niet om HIV-informatie, maar wel om IP-adressen, gender, leeftijd en de aanwezigheid op Grindr. Daar moest Grindr 6,5 miljoen euro door betalen. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat Grindr ook het Verenigd Koninkrijk niet zomaar wegkomt met zijn statements. Maar daarover mag het hoger gerecht in Londen zich buigen.
Verder lezen over Apps
Mobile23.10.2024
De app Foursquare gaat verdwijnen: Swarm blijft
Online14.10.2024
ING introduceert Budgetteren: een maandbudget voor boodschappen, sporten, enzo
Gaming08.10.2024
Je kunt nu Rollercoaster Tycoon spelen op Netflix
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Online25.09.2024
Je kunt nu met Duolingo-personages bellen om een taal te leren
Online22.08.2024
WeTransfer-links blijven eindelijk langer geldig dan drie dagen
Gadgets19.07.2024
De dramatische Sonos-app lijkt weer de goede kant op te gaan
Verder lezen over Dating
Artificial Intelligence25.10.2024
Wees niet bang voor Yahoo boys, maar voor deepfake lovers
Van Yahoo boy naar Yahoo botGaming29.08.2024
Dating-apps de deur uit: ga op date in je favo game
Social Media16.08.2024
Gaat je partner vreemd op TikTok? Dat kan worden gecheckt
Cybercrime14.06.2024
5 signalen om datingfraude te herkennen
Online22.04.2024
Zo zijn je vrienden beter op de hoogte van je Tinder-date
Technology16.02.2024
Vrouw trouwt deze zomer met hologram-partner in Rotterdam
Online15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligOnline06.02.2024
Tinder gaat je waarschuwen als je ongepaste dingen zegt
Verder lezen over Privacy
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security
Online23.01.2024