Online16.03.2021

Dag van de thuiswerker: een jaar lang in joggingbroek achter de laptop


Vandaag, op 16 maart, is het de ‘Dag van de thuiswerker’. We hebben het afgelopen jaar al veel geschreven over thuiswerken. Want we zijn veel meer aan huis gekluisterd en een groot deel van de werkgevers stimuleert medewerkers om (meer) vanuit huis te werken. Misschien ben je zelfs al sinds maart 2020 niet meer op kantoor geweest. Gelukkig is het voor ons steeds gemakkelijker om thuis te werken. We kunnen van afstand gewoon inloggen en vergaderen doen we via Teams of Zoom. Misschien doe je niet eens meer de moeite om uit je joggingbroek te komen. Wij sommen nog even de voor- en nadelen op.

Altijd thuiswerken

Deze speciale dag is overigens in het leven geroepen door social enterprise Webmastery en bedoeld om mensen in het zonnetje te zetten die altijd vanuit huis werken. Bij dit bedrijf werken alle medewerkers vanuit huis. 12 van de 16 medewerkers hebben een aandoening en ervaren veel voordelen van het thuiswerken.

Voordelen van het thuiswerken

Thuiswerken heeft veel voordelen. Het kan zomaar zijn dat het nog lastig wordt om straks weer routine te krijgen in het werken op een andere plek omdat je zo gewend bent aan het thuiswerken. Een aantal voordelen:

  • Je hebt geen reistijd en bespaart daarmee dus behoorlijk wat tijd, waardoor je weer meer vrije tijd hebt.
  • Je hebt minder afleiding door collega’s.
  • Meer vrijheid: je kunt gerust een wasje draaien, met je laptop in de tuin gaan zitten of een pakket laten bezorgen.
  • Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat thuiswerkers productiever zijn.

Nadelen van thuiswerken

  • Veel thuiswerkers zitten aan de keukentafel of op de bank te werken. Dat kan voor klachten zorgen.
  • Het is eenzaam. Hoewel je je collega’s misschien nog regelmatig online spreekt, is het toch anders als je je de hele dag tussen andere mensen begeeft.
  • De scheiding tussen werk en privé verdwijnt. Als je thuis bent werk je bovendien gemakkelijker langer door.
  • Veel mensen ervaren een gebrek aan structuur. Het klinkt zo mooi om de hele dag in je joggingbroek te zitten, maar in de praktijk is het ontbreken van structuur misschien helemaal niet zo fijn.
  • De binding met je werkgever kan minder worden, je krijgt niet meer alles mee van elkaar en de drempel om iets online te bespreken kan groter zijn dan wanneer je tegenover elkaar zit.

Je kinderen of dieren als collega’s zijn bovendien ook niet altijd ideaal:

Tips voor thuiswerkers

Werk jij voornamelijk vanuit huis en begin je het een beetje beu te worden? Dat begrijpen we heel goed. Daarom geven we je een paar tips, misschien vergeet je na een jaar thuiswerken bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om af te wisselen in werkhouding.

  • Maak een planning: mis je structuur? Maak elke dag een planning. Door die af te werken krijg je een voldaan gevoel. Vergeet ook niet om elke dag op tijd op te staan en vaste werktijden aan te houden.
  • Wissel af in houding. Probeer af te wisselen in werkhouding en sta af en toe op om even te rekken en je ogen van het scherm te halen. Maak een korte wandeling in je pauze zodat je ook nog even buiten bent geweest.
  • Plan eens een gesprek met een collega in dat niet-werkgerelateerd is. Gewoon zoals je ook op kantoor zou doen.
  • Variatie is fijn, het thuiswerken is namelijk al zo eentonig. Daag jezelf bijvoorbeeld eens uit om elke dag een andere lunch klaar te maken.

Bekijk hier nog meer tips.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

...