Voor elk beroep dat je kunt bedenken is wel een ChatGPT-oplossing bedacht, maar worden die ook zoveel toegepast? Blijkbaar iets minder, want voor het eerst laat ChatGPT een daling zien in het aantal gebruikers. OpenAI zag het bezoek van de website waarop je ChatGPT kunt benaderen dalen en bovendien ook het aantal app-downloads.
Je had hier natuurlijk op kunnen wachten: iets wat zo snel zo hard piekt, zou ook wel eens een ietwat snelle terugloop kunnen laten zien. Zeker omdat ChatGPT niet het enige is van OpenAI: je hebt bijvoorbeeld ook de kunstmatige intelligentie ingebouwd kunnen gebruiken binnen Microsoft Bing. Dan heb je geen ChatGPT nodig, want dan gebruik je de nieuwere variant GPT. Maar goed, de terugloop in het aantal gebruiken is wel merkbaar: ChatGPT werd in juni qua verkeer 10 procent minder bezocht dan in mei en qua unieke bezoekers kwamen er 6 procent minder mensen op het platform.
Meerdere experts nemen de daling los van elkaar waar. Waar ChatGPT in januari al 100 miljoen actieve gebruikers had, moet dat op een gegeven moment wel wat teruglopen als de getallen zo groot zijn. Qua bezoeken is ChatGPT ook gigantisch: er zijn op dit moment 1,5 miljard bezoeken per maand: mensen weten de chatbot dus nog steeds heel goed te vinden. Niet alleen op het web, maar sinds kort ook in app-vorm voor Apple-gebruikers: Androidfans moeten nog even wachten, daar komt ChatGPT later naartoe. De app ziet echter een nog grotere daling: in juni zou het al 38 procent minder worden gebruikt. Waarschijnlijk is dat omdat het toch van nature een meer desktop georiënteerd programma is en mensen daardoor eerder als vanouds naar de desktop grijpen.
Maar desktops worden wel vooral in werksferen gebruikt en de kans is groot dat ChatGPT de komende tijd door alle schoolvakanties ter wereld juist nog minder wordt bezocht. Mensen zijn er ook minder mee bezig, want die richten zich op het vermaken van de kinderen of het rusten op vakantie en juist even niet bezig zijn met dat scherm. Ook zijn er veel studenten die ChatGPT gebruiken bij hun huiswerk en ook die zijn natuurlijk een paar maanden even los van al het studiewerk, waardoor ze lekker kunnen genieten van wat offline tijd. Bovendien is er qua privémogelijkheden ook wat minder bij ChatGPT te halen. Wil je je Tinder-conversaties een boost geven met ad rem-antwoorden van ChatGPT, dan kan dat natuurlijk, en we schreven laatst ook al dat je er prima reisjes mee kunt plannen, maar het is toch vooral handig voor werkgerelateerde zaken.
Het zal dus echt nog niet zomaar weer gaan stijgen, dat gebruik van ChatGPT, dus waarschijnlijk kan er qua servercapaciteit wel weer wat worden afgeschaald en dat scheelt weer energie en water. Ook moeten we nog maar zien hoe het ChatGPT in de toekomst vergaat, aangezien er hard wordt gewerkt aan wet- en regelgeving rondom AI-bots.