Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Wil je een opvraag doen in de populaire AI-app ChatGPT dan vang je bot. Of tenminste, dan krijg je een gedicht te zien dat door de AI is gemaakt en dat is dan wel weer heel charmant. ChatGP kan de enorme vraag op dit moment niet aan, waardoor er op de pagina staat: “ChatGPT zit momenteel boven capaciteit. Ontvang een notificatie wanneer we er weer zijn.”
Google in paniek
Waarschijnlijk zorgt het voor een klein feestje bij Google, dat een soort alarm heeft geslagen om de kunstmatige intelligentie. ChatGPT kan namelijk veel. Heel veel. Uitleg over hoe je iets kunt doen, zoals een account aanmaken op Netflix of een fietsband plakken? ChatGPT zoekt het allemaal bij elkaar en schrijft het voor je op. Een essay over de voor en tegenstanders in het boerenprotest? Waarschijnlijk kan het programma dat ook.
Hierdoor is het niet alleen een interessante huiswerkhulp waarover leraren flink bezorgd zijn, maar ook een soort nieuwe Google. Geen wonder dus dat ze ten kantore van Google code rood hebben voor de opkomende AI-tool. Het idee van OpenAI, de bedenker van ChatGPT, dat is dat AI vrij toegankelijk moet zijn. Daarom werd OpenAI in 2015 opgericht: AI zonder winstoogmerk, al moet het natuurlijk wel ontwikkeld worden. Niet dat OpenAI niets waard is: het wordt zelfs op maar liefst 27 miljard euro gewaardeerd door investeerders. 27 miljard euro: het is moeilijk te beseffen hoe je het uitschrijft, laat staan dat je de waarde ervan echt kunt beseffen. In ieder geval is OpenAI ooit opgericht door een groep rijke investeerders: waaronder Elon Musk (SpaceX/Tesla/Twitter), Peter Thiel (Paypal) en Sam Altman (startup-team achter Airbnb/Dropbox).
OpenAI of niet-bepaald-OpenAI?
Een mooi plan dat allemaal begon met non-profit-gedachten, maar sinds 2019 gewoon een commercieel bedrijf is geworden. Microsoft investeerde bijvoorbeeld een miljard dollar in OpenAI. Dat deed het niet voor niets: het heeft de exclusieve licentie van het taalmodel GPT3 in handen, dat is niet de taal van ChatGPT, maar wel van de voorloper. En dat is ook waar de schoen voor sommige mensen wringt: het was ooit een bedrijf met zulke goede plannen, maar is daar nog wel echt iets van over nu het vercommercialiseerd is. En in hoeverre klopt het nog dat de AI is gemaakt om misbruik tegen te gaan als ze zelf hun AI aan een bedrijf verkopen als Microsoft? Plus, de modellen en software zijn helemaal niet openlijk beschikbaar.
Het is dus wat vreemd. ChatGPT is ontwikkeld om misbruik van AI tegen te gaan, maar tegelijkertijd wordt het ook wel weer veel misbruikt om bijvoorbeeld werkstukken te maken. Hoewel, een ander kan natuurlijk ook ChatGPT gebruiken om een werkstuk te maken, dus in die zin blijft de ‘AI voor iedereen’-boodschap tot op zekere hoogte rechtop. OpenAI wil in ieder geval niet zijn zoals Google, zegt het zelf. “We zijn geen bedrijf met een winstoogmerk zoals Google, dus we kunnen ons met iets anders bezighouden dan het rijker maken van onze aandeelhouders. Wij richten ons op wat wij denken dat het beste is voor de toekomst van de mensheid.” Je kunt het ook niet ontkennen, hoe ontzettend veel waarde deze AI heeft. Je kunt er razendsnel enorm veel informatie uithalen, die het zelf weer overal van het internet haalt.
Kunstmatige intelligentie
ChatGPT wordt gezien als het grote nieuwe ding. We hebben het ook vaker geschreven: kunstmatige intelligentie wordt een steeds belangrijkere factor in ons leven. Dat is al jaren zo: heel veel auto’s bevatten kunstmatige intelligentie en zelfs Netflix vertelt je al jaren welke series je nog meer leuk vindt, gebaseerd op wat je al hebt gezien (ook AI dus). Met de lenzen van Snapchat en Instagram werd kunstmatige intelligentie visueler, maar met programma’s als Lensa, Dall-E en nu ChatGPT slaat AI weer een nieuwe weg in. Deze tools maken het nog beter duidelijk wat kunstmatige intelligentie kan.
ChatGPT geeft in normale menselijke taal een antwoord op heel veel vragen die je hebt. Zoveel, dat het misschien Google zelfs kan inhalen. Laatst schreven we al dat jongeren TikTok steeds vaker gebruiken zoals oudere generaties Google gebruiken. Kan ChatGPT de tool worden die iedereen straks gebruikt in plaats van Google? Het kan, maar de AI komt ook vaak genoeg terug met informatie die niet helemaal klopt of verouderd is. Echter houdt het mensen duidelijk niet tegen het te gebruiken. ChatGPT groeit als kool. Zodanig, dat het nu zelfs offline is.
Verder lezen over ChatGPT
Technology20.11.2024
ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?
Online19.11.2024
Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?
Online13.11.2024
Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots
Search01.11.2024
ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine
Artificial Intelligence01.10.2024
OpenAI is van plan om ChatGPT steeds duurder te maken
Artificial Intelligence23.09.2024
iPhone-designer Jony Ive werkt met OpenAI aan nieuwe gadget
Artificial Intelligence13.09.2024
OpenAI lanceert zijn nieuwe software o1 die kan beredeneren
Artificial Intelligence04.09.2024
Oprah leidt een panel met belangrijke mensen in AI: de wereld is verbaasd
Verder lezen over Innovatie
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Nieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardTechnology29.10.2024
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Technology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Technology20.11.2024
ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Mobile20.11.2024
Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen
Online19.11.2024
Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams
Online19.11.2024
Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?
Online13.11.2024
Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots
Tech in Asia13.11.2024
Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa
Video13.11.2024