Trump doet er nog steeds alles aan om enige inmenging van China in ‘zijn’ Verenigde Staten tegen te gaan en de nieuwste inzet is TikTok. Als Microsoft de app niet kan overnemen voor november, dan wordt de video-app verboden in dat land. TikTok-eigenaar ByteDance start een rechtszaak om dit tegen te gaan.
ByteDance schrijft: “De regering van Trump heeft de grote moeite die we hebben gestoken in het wegnemen van zijn zorgen genegeerd. We hebben dit in goed vertrouwen gedaan. We zullen nooit zomaar een regering aanklagen, maar we hebben geen keuze. We moeten actie ondernemen om onze rechten te beschermen, evenals de rechten van onze community en medewerkers.”
TikTok wil aantonen dat het bevel van Trump in strijd is met de procesbescherming die van toepassing is. Bovendien zou het regels overschrijden en is er geen enkele bewijs om de verdenkingen dat TikTok een dreiging is voor de veiligheid van de Verenigde Staten enig gewicht te geven. Het is bovendien niet blij met de manier waarop Trump de samenwerking van TikTok met CFUIS (de Commissie voor buitenlandse investeringen in de VS) naast zich neerlegt.
TikTok zegt dat het mogelijke verbod, dat zou komen omdat de nationale veiligheid van de VS in het geding zou zijn door TikTok, geen legitieme reden heeft. Er wordt volgens ByteDance door meerdere informatiebeveiligingsexperts gezegd dat het verbod vooral politiek lijkt te zijn. Het geeft sowieso aan dat de code van de app een manier van communiceren is en dat valt gewoon onder het First Amendment.
Misschien is de rechtszaak uiteindelijk niet nodig, als Microsoft er inderdaad voor kiest om heel veel dollars op tafel te leggen en TikTok te kopen. Tegelijkertijd zou dat echter die regering van de VS weer een stuk rijker maken, want Trump verwacht wel zijn aandeel in de deal. Of tenminste dat van de Verenigde Staten, dus de staatskas moet wel worden gespekt als Microsoft TikTok inderdaad koopt.
TikTok en WeChat zullen allebei worden verboden als er niets gebeurd. Eigenlijk zou dat al zijn in september, maar dit is nu verlengd naar november. Een groepje WeChat-gebruikers is ook alvast een rechtszaak gestart tegen de Amerikaanse regering. Ook grote bedrijven zoals Apple en Disney spreken zich uit tegen het verbod: WeChat is voor deze bedrijven een belangrijk marketingkanaal om in één keer heel veel Chinezen te bereiken.