02.10.2023
Online

​Bol.com heeft last van AI-boeken: en zijn klanten dus ook

By: Laura Jenny

BlogOnline

Bol.com biedt al jaren de mogelijkheid om je eigen boek te lanceren. Hartstikke tof, want zo kunnen relatief onbekende mensen toch een boek op hun naam hebben. Echter blijkt nu dat er heel veel boeken worden geschreven die niet bepaald uit het brein van de auteur zijn gerold. Nee nee, daarvoor is kunstmatige intelligentie gebruikt en dat heeft grote gevolgen.

AI-chatbots vol fouten

Het heeft zowel gevolgen voor Bol.com als de mensen die ze lezen. Enerzijds omdat het winkelplatform ineens vol staat met boeken, want er komen honderden van dit soort boeken uit. Anderzijds omdat mensen die ze lezen waarschijnlijk een ietwat vreemd beeld van de wereld krijgen: AI heeft het immers heel vaak bij het verkeerde eind. Er wordt, afhankelijk van welke AI je gebruikt, heel wat op los gefantaseerd. En omdat AI-chatbots niet echt zijn opgevoed om te zeggen: ‘Ik heb geen idee, maar het zal wel zoiets zijn:’, denk je als gebruiker dat het feitelijk juist is.

Om maar een voorbeeld te gebruiken uit ChatGPT:

Laura: Noem vijf sporten die met een p beginnen

ChatGPT: Petanque, paardrijden, polo, powerlifting, en paddleboarding. Wat vind je van deze lijst?

Laura: Noem twee sporten die op een p eindigen

ChatGPT: Dat zijn karate en jiu-jitsu! Heb je een favoriete sport, of zijn er andere dingen waar je benieuwd naar bent?

A-Iedereen een published author?

Nou, ik ben vooral benieuwd hoe je daarbij komt en waarom je niet ziet dat dit fout is. Zelfs als we het ChatGPT wat makkelijker maken en vragen om twee sporten te noemen die op een L eindigen, dan krijgen we tennis en honkbal. Kortom, je kunt gewoon niet van AI op aan, al helemaal niet als het gaat om meer dan de <50 woorden die we het nu hebben zien bezigen. Het is niet verstandig en niet de juiste weg om jezelf een ‘published author’ te kunnen noemen.

Maar ja, het gaat die mensen waarschijnlijk ook niet om de eer, maar vooral om het geld: je kunt lekker geld verdienen in een heel korte tijd, mits mensen uiteraard ook daadwerkelijk je boek lezen. Aan de andere kant: geef het een spannende titel en een goede cover en je bent waarschijnlijk al een heel eind. In eerste instantie vond deze praktijk vooral plaats op Amazon, maar de Nederlandse ‘Amazon’ Bol.com heeft er ook veel last van.

AI-boeken op Bol.com

Het zou volgens BNR vooral gaan om de categorieeën reizen, talen en koken. Het kocht de boeken en gebruikte Originality.ai om te kijken of de teksten door ChatGPT-achtigen waren geschreven of door de mens. Het resultaat is bedroevend. Bij tientallen boeken was 100 procent helder dat ze door AI waren geschreven. Het vervelende is dat de titels slim gekozen zijn: Suikerdieet, Bangkok Travel Guide, het zijn allemaal titels die zeer legitiem klinken. Je krijgt waarschijnlijk ook wel wat je ongeveer verwacht, maar het staat waarschijnlijk bol van de outdated informatie en feitelijke onjuistheden.

Zoals Bol.com laatst ook deed toen het door de Consumentenbond op de vingers werd getikt voor het toestaan van Action-producten die vijf keer over de kop gaan in prijs, wast het ook hier zijn handen in onschuld. Ditkeer verschuilt het zich niet achter ‘wij zijn de verkopende partij niet’, maar achter het feit dat dit een heel nieuw maatschappelijk vraagstuk is en dat het geen zicht heeft op het aantal titels dat met behulp van AI in elkaar wordt gedraaid. Het zal dan ook geen maatregelen nemen. Pas goed op met wat je koopt dus, en kijk voor de zekerheid bijvoorbeeld even naar boekenwinkels waar mensen niet allerlei lariekoek kunnen uploaden.

Share this post