Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Het gaat momenteel volledig viral op Instagram; de post van Metav3rse waarin nummers staan van bekende artiesten zoals Justin Bieber, Dr. Dre en Frank Ocean. Alleen hoor je niet hun stemmen, maar die van Kanye West. Ye heeft echter geen noot van die nummers gezongen: het is volledig gemaakt met kunstmatige intelligentie. Griezelig goede kunstmatige intelligentie.
Kanye West doet Justin Bieber
Een producent heeft door kunstmatige intelligentie te gebruiken de stem van de ene zanger volledig kunnen veranderen in de stem van een andere. Het is techexpert Roberto Nickson die op YouTube een beat vindt die op iets van Kanye lijkt, acht bars schrijft, ze opneemt en vervolgens zijn eigen stem laat vervangen door die van Kanye West. Of tenminste, die van robot-Kanye, want de echte komt hier op geen enkele manier aan te pas. Het is oorverbluffend realistisch, al hoort iemand die Kanye’s tongval en stem goed kent hier en daar zeker dat het niet helemaal authentiek is. Hoe Nickson het leerde? Van een YouTube Tutorial.
Wat erbij helpt is dat Nickson het zelf ook heeft ingezongen op een manier zoals Kanye dat ook zou doen. Je kunt Kanye bijvoorbeeld niet heel realistisch opera laten zingen met AI: zo ver is de technologie ook weer niet. Maar toch, in de voorbeelden van Bieber, Ocean en Dre werd het wel duidelijk dat gedeelten ervan enorm realistisch klinken. Alsof Ye himself het vol overgave heeft ingezongen in de studio. Een vreemde gewaarwording waar meteen ethische dilemma’s aan vastzitten. Hoe zit het met copyright? Kan Bieber of West een rechtszaak aanspannen omdat iets waar zij zelf recht op hebben nu wordt gebruikt (sommigen zullen zeggen misbruikt) door iemand anders?
Deepfake it till you make it
En hoe zit dat met verder misbruik? Denk maar aan die realistische filmpjes van president Trump of Obama die zijn gemaakt, waarin de mannen dingen zeggen die ze normaal nooit zouden zeggen (en dat zelfs niet alleen in audio maar ook in video). Deepfake it till you make it, wordt dat straks de manier waarop we met muziek omgaan? En als we stemmen zo realistisch na kunnen doen, wordt dat ook problematisch voor bijvoorbeeld phishing? Als je ouders nu een appje of smsje van je krijgt waarin je om geld vraagt, dan kun je ze nog op het hart drukken dat je ze echt zou bellen als je al om een geldbedrag zou vragen. Maar ja, wat als je stem zo goed kan worden nagedaan dat je ouders daadwerkelijk denken dat je ze ook gebeld hebt?
Dit type oplichting schijnt zelfs al volop te gebeuren. De Amerikaanse Federal Trade Commission bracht er zelfs een waarschuwing voor uit. Mensen halen de stem van een kleinkind of kind uit bijvoorbeeld maar een klein stukje van een TikTok-video en ze kunnen je stem al helemaal nabootsen. Nu is het misschien in het Nederlands in sommige gevallen nog wat moeilijker dan in het Engels, maar dit is zeker wel iets waar je rekening mee moet houden. Ook op werk: probeer iemand toch even in het echt te zien als er een vreemd verzoek wordt gedaan.
Kunstmatige intelligentie
Met de komst van meer kunstmatige intelligentie wordt één ding helder: hoe leuk het ook is om mee te spelen, diezelfde handige, leuke tools worden ook ingezet om juist het tegenovergestelde te doen. Moderne wet- en regelgeving rondom kunstmatige intelligentie laat al even op zich wachten, maar daarover moeten zeker sneller beslissingen worden genomen, gezien de snelle innovaties die elkaar maar opvolgen en opvolgen als het om kunstmatige intelligentie gaat. Mogen we er niet meer mee spelen? Zeker wel: zo’n post over Kanye West die andere nummers ‘zingt’ gaat niet voor niets viral: het is fijn om je over deze technologie te verbazen en je ermee te vermaken. Bedenk je alleen ook altijd wat de keerzijde ervan kan zijn, zodat je altijd bent voorbereid. Want, Kanye West zingt niet voor niets — in het écht -: ‘I don’t want no Robocop’. We zijn benieuwd hoe hij zijn AI-zelf vindt, die de beats opdreunt van Biebs.
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Technology20.11.2024
ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Mobile20.11.2024
Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen
Online19.11.2024
Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams
Online19.11.2024
Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?
Online13.11.2024
Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots
Tech in Asia13.11.2024
Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa
Video13.11.2024
YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen
Verder lezen over Muziek
Online07.10.2024
Commercieel uitzenden van muziek moet betaald worden
Entertainment04.09.2024
Spotify Daylist nu ook beschikbaar in Nederland
Gadgets15.08.2024
Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer
Lifestyle03.07.2024
Dit zijn 4 tips om je gehoor te verbeteren
Entertainment11.06.2024
Je krijgt Spotify Wrapped nu het hele jaar door met My Spotify
Entertainment06.06.2024
Documentaire ‘Tomorrow is a Mystery’ over de diepere betekenis van festivals
Automotive15.05.2024
Deze Nissan is een karaokelounge op wielen
Online03.04.2024