Online15.09.2016

​Big Data, Big Governance


Natuurlijk is het leuk dat mijn koelkast zelf melk bestelt op basis van data gerelateerde patronen. Deep learning op basis van Big data kent grote beloften. En belooft praktische gemakken. Tegelijkertijd creëren we daarmee ‘unelected power’ (Spectre!) bij de tech bedrijven waarvan de vraag is hoe we daar als samenleving mee om gaan.

Wat betekent het als mensen uitsluitend nog op jou reageren, en jij op hen, volgens wat ‘het algoritme’ heeft uitgerekend’? Realiseren we in wat voor wereld we dan terecht komen? Hoe vrij kunnen we dan nog zijn? Leesbijvoorbeeld Yuval Harari: Big data, Google and the end of free will, Financial Times august 26, 2016.

De marketing en fun kant van newtech is goed georganiseerd en gefinancierd. Een aantal bedrijven met diepe zakken zit klaar om big data, smartcities, smart living en de deeleconomie etc ons leven binnen te brengen. Voor wat betreft maatschappelijke impact blijft het evenwel akelig stil en zelfs het stellen van de vraag of die autonome auto wel zo’n goed idee is, is al bijna onbehoorlijk. Morozow zegt het zo: The State has lost control. Tech firms now run western politics’.

En zo worden we met zijn allen de digitale wereld ingezogen. Voordelen maar ook scherpe kantjes.

Toekomstmuziek?

Dat profiling het gedrag om je heen naar jou toe bepaalt , data based, is niet nieuw. Banken doen dit al lang. Maar nu gebeurt het toch echt op een andere schaal. Denk aan de beveiligingscamera’s op Schiphol die niet alleen beeld opnemen maar ook informatie afleiden uit de manier waarop je praat en beweegt. Sommigen weten inmiddels van te voren dat ze opgepakt gaan worden op Schiphol. Denk aan een bedrijf in de USA die 70 soorten mensen onderscheidt waarvan één categorie ‘waste’ heet. Denk aan het Chinese sociale krediet. Willen we hier die kant op?

Een voorbeeld. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat psychopaten vaker zwarte koffie drinken dan niet-psychopaten. Stel u vult een vragenlijst in en die sluit af met nog wat vragen of u iedere dagen ontbijt en hoe u uw koffie drinkt. Waarschijnlijk beseft u niet dat als u daar ‘koffie zwart’ invult in de wereld van big data u, en uw kids, voor de rest van uw leven in een grotere risicoklasse terecht komt en door alles en iedereen als risico behandeld wordt.

Het lijkt hypothetisch, maar dat is het niet. Dit proces voltrekt zich nu sluipend maar is wel in volle gang. Profiling. Je kent wellicht het statement dat internet je persoonlijkheid snapt als je >10 keer geliked hebt en je beter kent dan je partner bij >50. Dat is natuurlijk nogal abstract. Maar speel eens met crystalknows.com. Ze helpen je om de juiste toon aan te slaan als je iets van iemand wilt door een persoonlijkheidsanalyse van die persoon op basis van wat van die persoon op internet te vinden is. Complete teksten van e-mails op de juiste toonhoogte worden je aangeboden.

Geniet van de voordelen

Kortom, geniet van de praktische, individuele voordelen van al deze nieuwe technologie die onze levens binnenschuift. Bouw wel tegelijkertijd een awareness op richting maatschappelijke impact van de aanstaande tech tsunami. Stimuleer en voer dit gesprek. Tech bedrijven zouden bijvoorbeeld kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een maatschappelijke bijsluiter, een governance welke tech we wel en niet maatschappelijk willen adopteren: big data big governance.

In welke wereld willen we leven? Een enorme politieke opgave maar dat is wel waar het over gaat met de komst van al die nieuwe tech mogelijkheden.

[Afbeelding: © Robert Kneschke – Fotolia.com]

Frans van der Reep

Frans van der Reep is een visionary practitioner, inspirational counceler, media futurist en "triple thinker". Hij is verbonden aan Hogeschool Inholland (lector) & KPN (senior strategist).

...

Verder lezen over Big Data

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Metadatamanagement is de sleutel tot het ontsluiten van de waarde van data. Air France-KLM bouwde met behulp van het Data Intelligence Platform van SAP-partner Collibra een ‘data catalog’. Hiermee kunnen gebruikers snel achterhalen welke data beschikbaar zijn, waar deze te vinden zijn en wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit.

Technology28.10.2024

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Er is veel spanning als het om datacenters gaat. Is het in de zee laten zakken van de cloud een optie?

Technology12.09.2024

Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Als een van de eerste overheidsorganisaties heeft de provincie Noord-Brabant SAP S/4HANA naar de cloud gemigreerd met behulp van RISE with SAP en SAP-partner Ctac. Deze stap maakt informatie nog sneller beschikbaar voor het uitvoeren van kerntaken, waardoor de provincie efficiënter en sneller antwoorden kan vinden op cruciale vragen.

Technology04.07.2024

Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud

Informatie nog sneller beschikbaar
Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

Het zal niemand ontgaan dat we met zijn allen opnieuw naar de stembus moeten gaan. De vervroegde Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 22 november 2023. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 17 maart 2021. To...

Technology25.10.2023

Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online

KNMI moderniseert datastrategie met AWS

Het KNMI heeft een nieuwe, moderne datastrategie geïmplementeerd met behulp van Amazon Web Services (AWS). Daarmee past het meteorologische instituut de mindset en processen van een datagedreven organisatie toe. Behalve...

Technology11.05.2023

KNMI moderniseert datastrategie met AWS

Voor betere detectie en classificatie van seismische activiteit
Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items

Wikipedia kennen we allemaal. Wikidata is wat minder bekend. Dit 'zusje' van Wikipedia heeft afgelopen week de mijlpaal van 100 miljoen items bereikt. Tien jaar geleden begon Wikidata als centrale opslagplaats voor gest...

Online21.10.2022

Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items

8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten

De Big Data Expo is helaas afgelopen, maar je kunt nu alvast 13 en 14 september 2023 in je agenda noteren. Dan vindt in de Jaarbeurs namelijk de Big Data Expo 2023 plaats. Nieuwsgierig wat je daar zoal kunt verwachten? D...

Marketing20.09.2022

8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten