Online21.12.2019

Ben jij bereikbaar voor je baas buiten werktijd?


Onze samenleving heeft steeds vaker te kampen met burnout onder werknemers. Een van de grote oorzaken is ‘altijd aan’ zijn. Nog even ‘s avonds een WhatsAppje beantwoorden van je manager, of toch nog even die e-mail beantwoorden die je ziet binnenkomen en echt niet tot morgen kan wachten. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) deed er onderzoek naar. Behoor jij tot die helft (!) van de werknemers in Nederland die buiten werktijd bereikbaar zijn?

WhatsApp

Het is niet zo dat we echt altijd aan zijn: volgens het CBS is bijna de helft van de medewerkers altijd (23 procent) of vaak (24 procent) buiten werktijd bereikbaar. Het is niet heel vreemd, want WhatsApp is ook een manier om in contact te blijven met werk. Je hoeft dan niet een hele avond klaar te zitten met WhatsApp open op je telefoon, maar als je baas je appt dan lees je dat dus wel.

De stijging is waarschijnlijk ook te verklaren door het feit dat we steeds vaker in de cloud werken, waardoor je ook vanaf je privé-apparatuur en buiten het netwerk van je bedrijf bepaalde werktools kunt benaderen. Maar de grootste oorzaak ligt hem uiteindelijk natuurlijk in onszelf: wij voelen ons verplicht om te reageren op die collega die ‘s avonds mailt, al dan niet omdat hij of zij het werk overdag niet afkreeg. Er zijn bedrijven die voor dit gedrag een stokje steken: die instellen dat de mailserver mailtjes alleen tussen 07:00 uur ‘s ochtends en 18:00 uur ‘s avonds versturen bijvoorbeeld.

CBSbuitenwerktijd3
CBSbuitenwerktijd3

Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden

Hoewel dit allemaal heel zakelijk klinkt, zijn het echt niet alleen mensen met klassieke kantoorbanen. Juist mensen met een pedagogisch beroep, denk aan docenten, zijn vaak aan in de avonduren en de weekenden: maar liefst 61 procent van de werknemers in die beroepsgroep. Doe je iets in de bedrijfseconomie, administratie of techniek, dan ben je deel van een groep die volgens dit onderzoek het minst vaak bereikbaar buiten werktijd. Vergis je niet: het zijn alsnog 4 op de 10 werknemers in die beroepsgroepen die je gewoon buiten werktijd alsnog succesvol kunt benaderen.

Overigens is de bereikbaarheid onder managers buiten werktijd nóg groter, wat waarschijnlijk komt omdat dit vaker wordt gezien als ‘part of the job’. Uit het onderzoek ‘Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden’ (NEA) door CBS en TNO bleek dat meer dan driekwart (76 procent) van de managers door collega’s te bereiken is buiten werktijd. En niet alleen collega’s, veel managers zijn ook bereikbaar voor klanten.

CBSbuitenwerktijd2
CBSbuitenwerktijd2

Altijd bereikbaar buiten werktijd

Er komt bovendien naar voren dat de mensen die het vaakst buiten werk bereikbaar zijn, mensen zijn met een HBO-opleiding of hoger en een leeftijd van 45 jaar of hoger. 56 procent van die groep is buiten werk op te bellen, te mailen of te WhatsAppen voor zakelijke aangelegenheden. Jongeren tot 25 jaar met een laag of middelbaar onderwijsniveau kunnen er ook wat van: daar is gemiddeld 52 procent bereikbaar in de eigen tijd. Bovendien zijn mannen vaker buiten de baas z’n tijd bereikbaar dan vrouwen, al is het verschil maar klein: 50 versus 45 procent.

Er zit ook nog verschil tussen mensen met een flexibele arbeidsrelatie of mensen met een vast contract, als we kijken naar opleidingsniveau: van de hoogopgeleiden met een vast contract zegt 51 procent buiten werktijd bereikbaar te zijn, maar bij hoogopgeleiden met een flexibele arbeidsrelatie is dit 42 procent. Bij laag en middelbaar opgeleiden is dit juist andersom: zonder vast contract is 47 procent buiten werktijd om ‘aan’ versus 43 procent met een vast contract.

CBSbuitenwerktijd1
CBSbuitenwerktijd1

CBS

De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden is via het internet gedaan door CBS en TNO onder bijna 63.000 werknemers van 15 tot 75 jaar. Het gaat om mensen die in Nederland werken en het onderzoek is gehouden in 2018. Werkenden wordt gevraagd naar omstandigheden op de werkvloer, voorwaarden, werkinhoud en ongevallen. Maar dus ook naar het leven buiten de baas zijn tijd: is dat wel echt buiten de baas zijn tijd?

Altijd het gevoel hebben bereikbaar te moeten zijn, dat eist volgens menig psycholoog zijn tol. Veel psychologen geven aan dat mensen niet altijd in hun werk moeten zitten met hun hoofd, maar dat er juist ruimte moet zijn voor rust. Meer ontspanning zou het aantal burn out-gevallen terug kunnen dringen. In sommige landen, waaronder Frankrijk, is daardoor het recht op onbereikbaar zijn zelfs officieel in de wet vastgelegd. Immers kun je je pas echt ontspannen als je weet dat je baas ook niets van je verwacht of mag verwachten. Er wordt in Nederland ook aan dit soort wetgeving gewerkt, maar dat staat nog in de kinderschoenen en is op dit moment alleen nog een Initiatiefwet.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Jobs

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Catawiki zoekt nieuwe LEGO-expert: maak van jouw LEGO-obsessie je nieuwe job

Met LEGO-bouwstenen komen de meest onverwachte ideeën tot leven, maar kunnen ze ook jouw droomjob tot leven wekken? Het antwoord zou zomaar ‘ja’ kunnen zijn. Catawiki, de online marktplaats voor bijzondere objecten,...

Vacatures14.11.2023

Catawiki zoekt nieuwe LEGO-expert: maak van jouw LEGO-obsessie je nieuwe job

Denk je aan een carrièreswitch? Overweeg deze 4 banen eens!

Heb je het gevoel dat het tijd is voor een carrièreswitch? Misschien voel je je niet langer voldaan in je huidige baan of ben je gewoon toe aan iets nieuws. Het goede nieuws is dat er tal van mogelijkheden zijn om een f...

DC Business27.09.2023

Denk je aan een carrièreswitch? Overweeg deze 4 banen eens!

​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Vroeger als je in een vacature las dat je een video van jezelf moest maken, dan zou je er bijna de baan van je dromen voor opgeven: het was allemaal wat ongemakkelijk. Tegenwoordig leven we in een wereld die aan elkaar h...

Social Media25.09.2023

​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Wanted: Een waaghals die achtbanen gaat testen

Ben jij nog op zoek naar het perfecte zomerbaantje van 2023? Hou je van pretparken bezoeken met goed gezelschap én kan je achtbanen kritisch beoordelen? De website uitmetkorting.nl is namelijk op zoek naar een échte...

Vacatures02.08.2023

Wanted: Een waaghals die achtbanen gaat testen

​Deze 5 banen blijven relevant en worden steeds populairder

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan, maar weet jij nog niet zo goed wat je precies wilt? Dan ben je hier op de juiste plaats. Er zijn namelijk een aantal banen die altijd populair blijven en banen die tegenwoordig juist...

Lifestyle31.05.2023

​Deze 5 banen blijven relevant en worden steeds populairder

Deze landen zijn zeer geschikt voor digital nomads

Heb jij een baan waarbij je eigenlijk alleen een laptop nodig hebt om je werk uit te voeren? Prijs jezelf gelukkig: het betekent namelijk dat je een bestaan als digital nomad kunt leven. Je kunt overal werken waar je maa...

Online11.01.2023

Deze landen zijn zeer geschikt voor digital nomads

Hoe kan ik mij het best voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

In deze tijd zijn er ontzettend veel vacatures waar je op kunt reageren. Heb je gereageerd op een leuke vacature en mag je nu op sollicitatiegesprek komen? Gefeliciteerd! Hoe spannend het nu nog lijkt, wanneer jij je goe...

Lifestyle22.11.2022

Hoe kan ik mij het best voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

Verder lezen over Onderzoek

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Helemaal in de gezondheidszorg blijken grote zorgen te zijn: daar zou 40 procent onvoldoende zijn voorbereid.

Cybercrime29.10.2024

25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Online marketingcampagnes zorgen voor aanzienlijk meer nieuwe klanten, zonder dat de bestaande klanten worden geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat campagnes op bijvoorbeeld social media zorgen voor 170 procent nieuwe klanten.

Marketing01.10.2024

Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

Elke zichzelf respecterende data-wetenschapper weet dat je niet zonder meer verschillende datasets uit verschillende onderzoeken met elkaar kunt vergelijken. Op dergelijke verschillende datasets kunnen namelijk onvergelijkbare omstandigheden van toepassing zijn die onderlinge vergelijkingen een uiterst heikele zaak maken.

Nieuws17.09.2024

Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

Denk je echt dat je in één dag rijk kan worden door wat domme trucjes van een of andere zelfverklaarde influencer? Ze beloven gouden bergen, maar hoe zit het nu echt? In deze nieuwe achtdelige televisieserie ‘Trap er Niet Influencer’ onderzoeken presentatoren Filemon Wesselink, Mark Baanders, Vera Verzijl en Sarah Bakker verschillende trends en invloeden van social media met een kritische en humoristische blik.

Social Media04.09.2024

“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Er wordt steeds vaker gesproken over een AI-bubbel, zeker nu de aandelen van techbedrijven enorme dips tonen. Barst die bubbel straks echt? Het is niet zo dat AI-chatbots ons niets hebben gebracht. Zo is er onderzoek gedaan naar of ChatGPT onze levens echt heeft veranderd en daar komt positief nieuws uit.

Artificial Intelligence14.08.2024

Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen

Binnen dit en binnen een vervolgartikel ga ik nader in op de beschrijving van enkele typen van vulkanen. Daarbij beperk ik mij hoofdzakelijk tot de typische vulkanen die ontstaan als gevolg van de subductie van tektonische aardplaten of als gevolg van mantelpluimen (hotspots). Dit betreffen voornamelijk stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen. 

Nieuws12.08.2024

Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen