Online19.02.2019

​Bedrijven gaan gluren op jouw bankrekening. En dat is positief!


Op 18 februari 2019 is de Payment Service Directive 2 (PSD2) ingegaan. Sinds die datum kun jij bedrijven machtigen om eenmalig of doorlopend jouw bankrekening in te mogen zien. Dat klinkt eng. Maar in de praktijk biedt dit vooral voordelen. Zelfs op het gebied van privacy.

Een korte uitleg. PSD2 staat ook wel bekend als open banking. Eerder al, op 4 december 2018, werd de wetgeving rondom de PSD2 akkoord bevonden door de Eerste Kamer. De publicatie in de Staatscourant is nu de laatste stap in de totstandkoming van de wet. Die publicatie vond plaats op 18 februari 2019.

Wat houdt de PSD2 in?

Tot februari 2019 had je alleen zelf toegang tot je eigen bankrekening. Dat is veranderd. Inmiddels kun jij ook andere partijen eenmalig of doorlopend inzage geven in jouw bankgegevens. Bijvoorbeeld je hypotheekverstrekker, je financieel adviseur, een digitaal huishoudboekje, een prijsvergelijker of een budgetcoach.

Toestemming consument vereist

Als consument hou je overigens gewoon grip op je eigen financiën. Alleen na expliciete toestemming mogen andere partijen jouw bankgegevens inzien. En er is maar een kleine kans dat jij ‘nee’ gaat zeggen tegen die inzage. De redenen daarvoor zijn als volgt:

1. Je doet het ‘gewoon’

Grote kans dat je er helemaal niet zo sterk over nadenkt. Wanneer je een hypotheek aanvraagt, moet je nu ook al best wat persoonlijke financiële gegevens toesturen. Dat wordt in wezen niet heel anders. Er zijn weinig mensen die tegenstribbelen als de hypotheekverstrekker vraagt om een werkgeversverklaring waarop jouw privésalaris staat vermeld. Waarom zou je nu dan wel opeens boos worden?

2. Je krijgt veel beter inzicht

Maak je gebruik van een huishoudboekje? Nee. Dat wordt dan misschien tijd. Via een bankenkoppeling blijven elektronische huishoudboekjes namelijk altijd up-to-date.

Dat komt door partijen zoals Invers. Invers is een Fintech Enabler. Een partij die slim is geworden in het automatisch categoriseren van uitgaven in hokjes. Uitgaven komen bijvoorbeeld terecht in het hokje “autoverzekering”, “rente studielening”, “vakantie’, “hobby” of “sparen”. Inkomsten gaan in het hokje “salaris”, “belastingteruggaaf” of “subsidie zonnepanelen”.

Door Fintech partijen zoals Invers in combinatie met de PSD2 hoef je niks meer handmatig in zo’n hokje te plaatsen. En juist dat was een grote ergernis bij veel gebruikers. En het wordt nog beter, want huishoudboekjes worden budgetteringstools die jou op dagbasis kunnen vertellen wat je maximaal nog kunt besteden. Wel zo handig als je nieuwe sneakers wilt kopen en je app vertelt je dat je nog € 175 vrij kunt uitgeven tot je volgende salaris komt.

3. Je krijgt korting

Een hypotheekverstrekker geeft jou alleen een lening als deze zeker weet jij je hypotheekrente kunt betalen. De verstrekker gaat dus voor maximale zekerheid. Die zekerheid krijgt hij door in jouw bankgegevens in te mogen kijken. Een hypotheekverstrekker komt door dit inzicht bijvoorbeeld te weten dat jij, ondanks een wisseling van je werkgever, je woonlasten gemakkelijk kunt betalen. En dat je daarnaast ook nog twee keer per jaar op vakantie kunt gaan en € 350 per maand kunt sparen. Het mooie is: als de hypotheekvertrekker deze zekerheid krijgt, is hij waarschijnlijk bereid om jou extra rentekorting te geven.

4. Je hebt minder betalingsproblemen

Voor consumenten die niet goed om kunnen gaan met geld, kan open banking en PSD2 ook een uitkomst zijn. Kredietinstanties kunnen bijvoorbeeld een inschatting maken over de mate waarin een consument de lening gaat terugbetalen. Is het risico te groot? Dan wordt er geen lening verstrekt. Ook kunnen instanties op het gebied van schuldhulpverlening inzicht krijgen in jouw bestedingspatroon.

5. Je kunt besparen op je vaste lasten

Vergelijkers op het gebied van energie, internet of verzekeringen willen uiteraard graag weten wat jij betaalt voor je die vaste lasten per maand. Met deze informatie kunnen ze dan eenvoudig aangeven of jij op basis van jouw gezin of huishouden geld kunt besparen. Of ze sturen je een alert wanneer er goedkopere alternatieven zijn. Dit kan uiteraard ook gunstig uitpakken voor jezelf, mits je uiteraard openstaat voor deze vorm van commercie.

Waarom je privacy (relatief) veilig is

Je financiële data vrijgeven aan willekeurige bedrijven klinkt misschien niet veilig. Maar volgens Arash Poorasadi van Invers is dat wel zo: “Google, Facebook en Apple hebben allemaal inzicht in jouw gedrag. Alleen nog niet in je bankrekening. Privacy en data is een actuele discussie. De partijen die ik net noemde zijn gevestigd buiten Europa. PSD2 is een Europese wet. Dat betekent dat de partijen die gebruik van maken van PSD2 zich moeten houden aan Europese wetgeving. Simpel gezegd is de regelgeving en het toezicht op Europese wetgeving stukken beter geregeld dan bij een buiten-Europese partij.”

Wachten op de techniek

In theorie kunnen bedrijven al vanaf 18 februari 2019 aan consumenten gaan vragen of deze hun bankgegevens willen vrijgeven. In de praktijk zal het iets langer duren. Technisch zijn veel bedrijven nog niet in staat om een dergelijke bankkoppeling te realiseren. Ook apps en dienstverlenende websites zijn nog volop in ontwikkeling. Ook moeten diverse bankvergunningen worden aangevraagd bij de DNB. Wanneer consumenten écht het eerste verzoek tot inzicht ontvangen, is dus nog even afwachten. Maar dat bedrijven in de toekomst op jouw bankrekening zullen gluren, is zeker.

[Fotocredits: Tim Evans, Unsplash]

Olaf Geysendorpher

Olaf Geysendorpher is eigenaar van marketing- en communicatiebureau Proven Context. Zijn expertises zijn tekstschrijven, content marketing en marketingcommunicatie. Daarnaast doceert hij Digital Marketing aan Hogeschool TIO te Rotterdam.

...

Verder lezen over Bedrijven

5 voordelen van een zakelijk postadres voor je bedrijf

Post is door e-mail iets minder belangrijk geworden voor privépersonen, maar voor bedrijven is het nog steeds belangrijk. Nu is dat al een reden om te kiezen voor een zakelijk postadres, maar er zijn meer voordelen die kleven aan zo’n adres.

DC Business11.10.2024

5 voordelen van een zakelijk postadres voor je bedrijf

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Pas op: Google pakt bedrijven met nepreviews op Google Maps

Logisch dat bedrijven die snel willen groeien naar bots of mensen stappen die nepreviews bieden, maar die kunnen daarmee beter stoppen.

Search26.09.2024

Pas op: Google pakt bedrijven met nepreviews op Google Maps

Flintfox lanceert snelle real-time pricing engine nu ook voor SAP-klanten

Flintfox, een specialist in intelligent prijs- en kortingsbeheer, heeft onlangs de lancering van Flintfox voor SAP aangekondigd. Deze nieuwe applicatie vereenvoudigt en versnelt complex prijsbeheer voor SAP-gebruikers met een snelle real-time pricing engine.

DC Business23.09.2024

Flintfox lanceert snelle real-time pricing engine nu ook voor SAP-klanten

5 dingen die altijd goed zijn in een kerstpakket

De zomervakantie loopt op zijn einde en dat betekent dat het werkleven weer begint. Voor sommige mensen betekent dit dat er haastig moet worden gekeken naar allerlei feestdagen die eraan komen: wat doen we met Sinterklaas, organiseren we een kerstontbijt, een nieuwjaarsborrel? En: wat doen we dit jaar in het kerstpakket? Met deze cadeaus zit je nooit verkeerd.

Lifestyle04.09.2024

5 dingen die altijd goed zijn in een kerstpakket

De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers

Te veel en te hard geluid op de werkvloer kan het gehoor van je werknemers beschadigen. Als werkgever ben je verplicht om gehoorbeschadiging bij je werknemers te voorkomen. Als werkgever ben je verantwoordelijk om te onderzoeken op welke plekken te hard en te veel geluid is voor de werknemers.

DC Business30.08.2024

De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

Zit sta bureaus zijn steeds populairder op de werkvloer. En terecht, want ze bieden een eenvoudige manier om meer beweging in je dag te brengen. Maar wist je dat je met een paar handige tips nog meer kunt profiteren van de voordelen van een zit sta bureau? In deze blog delen we graag onze beste tips om je te helpen je zit sta bureau optimaal te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je de hele dag gefocust, energiek en gezond blijft!

Lifestyle05.08.2024

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

Toekomst van kantoorruimte: terug naar kantoor of toch thuis blijven werken?

De toekomst van het kantoor was lange tijd onzeker. Door de pandemie werden veel bedrijven genoodzaakt om hun faciliteiten in te richten op thuiswerken. Ook na de pandemie is deze trend gebleven. Maar wat betekent dit voor de huurders van kantoorruimtes in ons land? Zal dit een blijvend iets zijn of stappen we ooit geheel over op thuiswerken. In dit artikel verdiepen we ons in de laatste trends en onderzoeken we de toekomst van kantoorruimte.

DC Business29.07.2024

Toekomst van kantoorruimte: terug naar kantoor of toch thuis blijven werken?

Verder lezen over Internet bankieren

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Het blijft een dilemma: als je slachtoffer wordt van phishing, dan heb je zelf je geld weggegeven: of is dat niet zo eenvoudig te stellen?

Cybercrime21.06.2024

Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug

Direct betalen via iDEAL hoeft niet meer: nu kan het in drieën

iDEAL kennen veel mensen als de handige betaaloptie bij webwinkels waarmee je meteen kunt betalen met je bankrekening. We kennen het al decennia en zijn er al helemaal aan gewend, maar in het buitenland zijn ze soms jalo...

Online09.04.2024

Direct betalen via iDEAL hoeft niet meer: nu kan het in drieën

We stappen graag en vaak over, maar niet van bank

Het nieuwe jaar is alweer een paar weken oud en de overstap reclames voor zorgverzekeringen liggen weer een maand of tien in de ijskast. Nederlanders stappen graag over als dat betekent dat ze iets kunnen verdienen. Een...

Nieuws24.01.2024

We stappen graag en vaak over, maar niet van bank

​Google Pay: dit zijn de voordelen en nadelen

Het was dit weekend groot nieuws dat ING na dik twee jaar eindelijk Google Pay zal ondersteunen. Waar ongeveer alle grote banken die ondersteuning al bieden, komt de oranje leeuw er nu nog eens mee. En misschien dat het...

Online08.01.2024

​Google Pay: dit zijn de voordelen en nadelen

​Wat is Wero en wat gebeurt er met iDEAL?

Wero. Het klinkt een beetje als weirdo. Maar het is straks een woord dat je waarschijnlijk heel vaak gaat zien. Of nou ja, een naam, die misschien net als paypallen en ‘tikken’ (verwijzend naar Tikkie) een werkwoord...

Online01.11.2023

​Wat is Wero en wat gebeurt er met iDEAL?

Je kunt nu geld uit de muur trekken zonder pinpas

ING heeft een vernieuwing in het leven geroepen waardoor je niet langer je pinpasje nodig hebt wanneer je cash uit de betaalautomaat wil opnemen. Het werkt niet met contactloos betalen, al zou je dat misschien wel verwac...

Online03.07.2023

Je kunt nu geld uit de muur trekken zonder pinpas

​Let op: dit zijn 5 internetscams die momenteel veel voorkomen

In het Verenigd Koninkrijk heeft de Barclays-bank de noodklok geluid. Er is een toename van 87 procent waar het gaat om bankfraude. Maar liefst 70 procent van de bankscams vinden plaats op social media en via grote techp...

Cybercrime08.05.2023

​Let op: dit zijn 5 internetscams die momenteel veel voorkomen

​De hardnekkige mythe rondom populaire tweestapsverificatie

Rondom populaire tweestapsverificatie - een vorm van multi-factor authentication (MFA) - bestaat een hardnekkige mythe. Veel mensen denken namelijk dat deze extra codes via sms, verificatieapp of bankpas + cardreader vaa...

Online08.05.2023

​De hardnekkige mythe rondom populaire tweestapsverificatie

Verder lezen over Privacy

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

Cybercrime16.09.2024

Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer

zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeer
Telegram modereert privégesprekken toch niet

Het leek erop dat Telegram van plan was om ook privégesprekken te gaan modereren, maar stelt nu dat dat niet zo is.

Social Media09.09.2024

Telegram modereert privégesprekken toch niet

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security