Deze maand is een mijlpaal bereikt: meer mensen gaan binnenkort het internet op via Android dan dat ze via Windows doen. Om even aan te geven hoe snel die ontwikkeling zich heeft voltrokken: vijf jaar geleden was het aantal internetgebruikers op Android nog maar twee procent. Twee! Windows zat toen nog op 82 procent, maar inmiddels zijn die gezakt naar 38,6 procent. Android zit deze maand op 37,4 procent, oftewel ongeveer gelijk volgens de cijfers van het onafhankelijke StatCounter.
Het heeft natuurlijk alles te maken met de opkomst van smartphones. Niet per se in het Westen, maar vooral in Azië. Daar wordt geen computer verkocht, blijkbaar. Zo goed als alle nieuwe internetgebruikers doen dat via een telefoon en in zo goed als alle gevallen is dat een (goedkoop) Android-toestel. Als je de wereldwijde cijfers bekijkt zie je dat ook.
In Europa is Windows nog echt wel koning met bijna 52 procent gebruik, waar Android het met 23,5 procent moet doen. In Azië is het echter bijna omgedraaid: daar zit Android bijna op 52 procent en Windows op net geen 30 procent. Dat betekent voor Microsoft dat ze iets moeten gaan doen om hun besturingssysteem relevant te houden. Of de opmars van Android überhaupt nog te stoppen is valt nog te betwijfelen, want het monopolie (op de iPhones na) op smartphones van het besturingssysteem is inmiddels compleet.
Het laat vooral zien dat de desktop voor een hele generatie internetgebruikers niet meer de standaard is waardoor ze het web zien. Of de ‘gewone’ computer en Microsoft daar overheen gaan komen zien we in de komende jaren.
[Afbeelding © akhenatonimages – Fotolia]