Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Het coronavirus heeft ons veel narigheid gebracht, maar ook de prettige bijkomstigheid dat je wat meer kunt thuiswerken. Voel je je een beetje ziek, dan hoef je je niet meteen ziek te melden, want je kunt gewoon thuiswerken en hoeft niet de trein weer in. Of wordt er een pakketje bezorgd, dan hoef je je buren niet lastig te vallen. Er is echter ook een nadeel aan dat overal kunnen werken: je kunt overal werken. En dus denken mensen dat ze dan ook altijd online moeten zijn.
Right to disconnect
Vroeger was het werkleven en het privéleven veel meer afgekaderd: je hebt enerzijds je privéleven met je gezin, sporten, vrienden, anderzijds je werk. 40 uur per week tussen 08:30 uur en 17:00 uur ben je in werkmodus, maar alle tijd daaromheen hoef je dat niet te zijn. Je doet je computer of je werkkleding uit en je bent een vrij man. Dat is mede door de komst van smartphones, maar ook het thuiswerken enorm veranderd. In sommige bedrijven is het heel normaal geworden om collega’s om 11:00 uur ‘s avonds nog met vragen te bestoken.
De ene persoon ligt dat beter dan een ander. Waar de een lekker door de dag heen fladdert en werkzaamheden succesvol aanpast op zijn leven en andersom, is er bij sommige mensen wel degelijk de behoefte aan een meer afgekaderde werkdag. In sommige landen is er daarom zelfs in de wetgeving vastgelegd dat mensen het recht hebben om ook af en toe offline te zijn. Op die manier hopen overheden onder andere het aantal burnouts en stakingen terug te dringen. Altijd aanstaan wordt daar niet als iets positiefs gezien. Onder andere Spanje, Ierland, Argentinië, Mexico en Frankrijk hebben dit soort wetgeving. Californië krijgt het nu waarschijnlijk ook: het right to disconnect.
Geen online-eis
Het idee is niet zozeer dat je zomaar kunt outzonen en je dan kunt beroepen op je recht om offline te zijn: het zorgt ervoor dat alle werkgevers in de staat precies moeten laten weten wat de werkuren van een persoon zijn. Ook mogen ze niet verlangen dat medewerkers buiten die uren op werkcommunicatie reageren. Houd een bedrijf zich hier niet aan, dan staat daarop een boete van minimaal 100 dollar.
Verder lezen over Gmail
Cybercrime26.06.2024
Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?
Online12.06.2024
BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt
Online22.02.2024
Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders
Online28.11.2023
Pas op: Google gaat je inactieve Google-account verwijderen
Online06.09.2023
Er komen nog geen extra EU-eisen voor Gmail, Edge en Bing
Maar Google, Microsoft en Apple gaan niet vrijuitE-mail24.08.2023
Google wil niet dat je e-mail zomaar doorstuurt
Online28.04.2023
10 tips en tricks voor Gmail
E-mail05.04.2023