Het is menselijke wetenschappers nooit gelukt, maar kunstmatige intelligentie kan het wel. Het vaststellen wat iemands geslacht is, puur op basis van hersenscans. Dat komt onder andere omdat de chromosomen die je sekse bepalen de hormoonbalans beïnvloeden, maar toch lukte het mensen niet om op basis daarvan een onderscheid te kunnen zien. AI wel.
Onderzoekers hebben nu allemaal breinscans aan AI gevoed en merkten dat AI dus wel degelijk een verschil in sekse kan waarnemen op basis van alleen maar een breinscan. Dat zegt heel veel, want het betekent dat er dus ook in het brein wel degelijk verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Het blijkt dat sommige delen van het menselijk brein helderder worden weergegeven wanneer het een vrouw of man betreft. Zo krijgt de uitdrukking dat iemand ‘niet zo’n licht’ ineens een heel andere bijbedoeling.
De onderzoekers willen met deze informatie vooral kijken of dit kan helpen bij het aanpakken van bepaalde sekse-specifieke zwaktes in de psychiatrie en neurologie. In 95 procent van de gevallen wist de AI het goed te zeggen, op basis van de bewegende breinscans. Eén van de dingen die net even anders blijken te tonen voor mannen of vrouwen is het netwerk waarmee we over onszelf denken, net als het gedeelte van het brein dat gebruikt wordt voor leren en hoe we op beloning reageren. Geen wonder dat dit precies gedeelten zijn die aan de psychiatrie worden gelinkt: veel stoornissen blijken juist in die gedeelten van het brein verstoringen te veroorzaken.
Maar wat dit onderzoek vooral aantoont is dat wanneer je vriend weer verzucht dat het lijkt alsof haar brein gewoon zo anders werkt, hij dus een punt heeft. Dit is natuurlijk pas het topje van de ijsberg, want AI kan ons waarschijnlijk nog wat diepere dingen leren over dit onderwerp.
Het gaat er uiteraard niet om wie ‘beter’ is, want waarschijnlijk heeft de ene sekse andere kwaliteiten dan de andere, maar het beter kunnen begrijpen wat er bij verschillende soorten mensen in het brein gebeurt en welke connecties er worden gemaakt, kan natuurlijk interessant zijn voor de medische wereld. Misschien zelfs wel voor heel veel andere industrieën, zoals bijvoorbeeld de reclame-industrie. Maar goed, zo ver is het nog lang niet, nu weet AI vooral in 95 procent van de gevallen of het met een vrouw of man te maken heeft. Hopelijk volgt er snel verder onderzoek.