De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Zelf je aangifte omzetbelasting regelen lijkt aantrekkelijk als ondernemer in marketing, omdat je niet onnodig geld betaalt voor je administratie. Maar is dit wel zo verstandig?
Je moet zelf deadlines in de gaten houden en sturen op fiscale kansen. Door het uitbesteden van je aangifte omzetbelasting weet je zeker dat je geen geld laat liggen en voorkom je deze veelvoorkomende valkuilen.
Valkuil 1: btw-bedrag schatten
Het komt nog te vaak voor dat ondernemers het btw-bedrag bij de aangifte omzetbelasting niet exact berekenen, maar een schatting aangeven. Sinds 1 januari 2013 is het schatten van een btw-bedrag niet meer toegestaan. De kans is aanwezig dat je een verkeerde inschatting maakt, waardoor je aangifte niet juist is. Bij een controle van de Belastingdienst kun je rekenen op een nabetaling inclusief rente en een boete.
Valkuil 2: niet voldoen aan factuureisen van de Belastingdienst
Wanneer je als ondernemer facturen verstuurt, is het van belang dat deze facturen voldoen aan de gestelde eisen van de Belastingdienst. Voor facturen die niet voldoen, kun je een boete van de Belastingdienst ontvangen. Zorg er daarnaast voor dat je inkomende facturen controleert op onjuistheden. Over onjuiste facturen mag je geen btw terugvragen.
Valkuil 3: aangifte omzetbelasting te laat indienen
Word jij gezien als ondernemer voor de btw? Dan ben je verplicht om binnen een maand na afloop van het aangiftetijdvak omzetbelasting aangifte doen. Dit betekent dat zowel de aangifte omzetbelasting als de betaling binnen deze maand bij de Belastingdienst op de bankrekening moet staan. Als je het btw-bedrag op de laatste dag van de betreffende maand overmaakt, loop je het risico dat je door een vertraagde banktransactie te laat bent en een boete moet betalen.
Valkuil 4: betaaldatum in plaats van factuurdatum aanhouden
Bij het selecteren van facturen voor de aangifte omzetbelasting moet je in de betreffende btw-periode uitgaan van de factuurdatum in plaats van de betaaldatum. Het komt vaak voor dat ondernemers facturen selecteren op betaaldatum waardoor de aangifte niet alle facturen bevat en dus onvolledig is. Alle facturen die je in de betreffende btw-periode hebt uitgestuurd, moeten meegenomen worden in de aangifte omzetbelasting.
Valkuil 5: fiscale voordeelregelingen missen
Regel je je aangifte omzetbelasting zelf? Dan bestaat de kans dat je door continu wijzigende wet- en regelgeving fiscale voordeelregelingen onjuist toepast of zelfs mist. Zo is er bijvoorbeeld de Kleine Ondernemersregeling. Ondernemers die over het gehele jaar per saldo minder dan € 1.883 aan btw hoeven af te dragen, kunnen in aanmerking komen voor belastingvermindering.
Wil jij zeker weten dat je deze fouten niet maakt? Laat je aangifte omzetbelasting dan over aan een administratiekantoor of online boekhouder.