De afgelopen tijd is de internationale buzz rond OpenID weer wat minder en op Dutchcowboys is er helemaal nog nooit over geschreven, tijd dus om er eens wat meer aandacht aan te besteden. In Nederland is OpenID nog lang niet zo bekend als in de Verenigde Staten en zelfs daar wordt het voor Amerikaanse begrippen nog maar mondjes maat gebruikt.
OpenID is een systeem wat het eenvoudiger maakt om je online identiteit te beheren, dat klinkt allemaal heel zwaar maar dat is het niet. Via OpenID maak je één account waarmee je op vele verschillende websites kunt inloggen. Vele zullen nu zeggen dat Microsoft dat ook heeft geprobeerd met Passport (het huidige Live ID) en dat dit project toch wel als mislukt mag worden beschouwd, dus what’s new?
OpenID geeft je de mogelijkheid om zelf te kiezen waar de gegevens gehost worden zo kun je de gegevens hosten bij LiveJournal en zelfs in Nederland is er service die de gegevens voor jou OpenId gratis voor je host; mijnopenid. Uiteraard kun je de gegevens ook zelf hosten op je eigen website. Uiteindelijk is je openID een url (bijvoorbeeld pietklaasen.mijnopenid.nl) die je op vele websites kunt invullen om er mee in te loggen.
OpenID lost het probleem op van de tientallen accounts die je wellicht hebt op vele verschillende websites. Een voorbeeld; ik gebruik niet erg vaak Wikipedia om er stukken te schrijven of aan te vullen. Gevolg: ik vergeet na een paar maanden mijn wachtwoord, kan niet meer inloggen en moet trucjes uithalen om het wachtwoord te achterhalen. Had ik een OpenID gebruikt was dit geen probleem geweest. Ondertussen hebben AOL, Microsoft en Digg aangekondigd dat ze OpenID zullen gaan ondersteunen. Wikipedia en alle applicaties van Six Apart (o.a. Live Journal, Typepad en VOX) ondersteunen OpenID al.
Er schuilt natuurlijk wel een gevaar in dit alles, je hebt maar één account waarmee je inlogd op alle online diensten waar je gebruik van maakt. Die gegevens worden veel waard en zéér interessant voor criminelen. Het huidige OpenID is nog gevoelig voor phishing omdat je bij het inloggen met een OpenID altijd geredirect wordt naar je OpenID provider (bijvoorbeeld mijnopenid.nl). Maar als je een beetje oplet (op de url) zal dat zo’n vaart niet lopen en weegt het niet op tegen de voordelen die het gebruik van OpenID met zich meebrengen.