De Alternative Investment Market (AIM) in Londen trekt steeds meer jonge Silicon Valley start-up’s aan, die hiernaar uitwijken voor ’n goedkopere beursgang.
Reden hiervoor is de invoering van de Sarbanes Oxley Act in 2002, Amerikaanse wetgeving die de restricties regelt waaraan IPO’s moeten voldoen. De Act heeft ’t voor Amerikaanse bedrijven flink duurder gemaakt om aan de Nasdaq notering te krijgen.
Tim Draper van Venture Capitalist Draper Fisher Jurvetson wijt ’t aan de langere cyclus die start-up’s naar een IPO leidt. Normaal een proces van 5-7 jaar, nu is dat eerder 10-12 jaar. In Londen, maar ook HongKong of Signapore, kan dat sneller. Volgens insiders overwegen op dit moment zo’n 100 technologie-bedrijven een notering aan de AIM.
Niet alleen Nederlandse ondernemers hebben dus last van regelgeving. Een kwalijk gevolg lijkt me de kapitaalvlucht die daarmee gepaard gaat, die overheden zich mogen aanrekenen. Je kunt ’t natuurlijk ook van de andere kant bekijken:
Een telefoontje met Alex leerde dat zij sinds gisteren het aanbod van in Londen genoteerde aandelen hebben uitgebreid. Voor jullie, tech-watchers, misschien juist ’n idee om ‘ns prive (en bovendien goedkoper) op te handelen ;). Hier vindt je in ieder geval ’t overzicht van AIM-fondsen.