Online11.11.2022

​8 tips om eenzaamheid tijdens thuiswerken tegen te gaan


Remote working of ook wel het ‘nieuwe werken’ lijkt inmiddels meer voordelen dan nadelen te brengen. Denk aan flexibele werkschema’s, geen woon-werkverkeer en werken waar je maar wil. Volgens Buffer’s State of Remote Work-rapport 2022 zou 97% van de mensen de rest van hun loopbaan op afstand willen blijven werken en het anderen ook aanraden. Tegelijkertijd ligt eenzaamheid op de loer. Om dit tegen te gaan hebben we acht handige tips op een rijtje gezet, zodat je tijdens het remote werken toch verbonden blijft voelen.

Psychologen hebben onderzocht wat het gebrek aan sociale interactie, die normaal gesproken plaatsvindt in een kantooromgeving, voor impact heeft op onze creativiteit, productiviteit en geestelijke gezondheid. Studies over eenzaamheid bij werknemers op afstand laten zien dat bijna tweederde van de werknemers zich geïsoleerd voelt wanneer ze vanuit thuis werken. Het percentage ligt hoger voor freelancers en ondernemers. De door de pandemie veroorzaakte sociale afstand heeft het er niet gemakkelijker op gemaakt.

1. Verander regelmatig van (werk)omgeving

Thuiswerken betekent niet dat je elke dag vanuit je thuiskantoor moet werken. Werken vanuit coworking ruimtes, een lokale bibliotheek of laptop-vriendelijke cafésdynamiek in je werkdag en zorgt voor je dagelijkse dosis sociale verbinding. Als je baan het toelaat, kan werken vanuit een café een uitstekende manier zijn om je werkuren door te brengen op een plek die je leuk vindt. Zelfs het zoeken naar een geschikte werkplek kan een avontuur op zich zijn. Zorg ervoor dat het café dat je kiest sterke wifi, comfortabele stoelen en genoeg beschikbare stopcontacten heeft. Meer heb je niet nodig!

Deelnemen aan een coworking community waarbij je toegang hebt tot hun werkruimte is een uitstekende manier om te netwerken en het gevoel van op kantoor zijn te ervaren. Deze ruimtes bieden een rustigere omgeving dan een café,en beschikken vaak over volledig uitgeruste keukens met tal van andere voorzieningen tegen een dagelijkse of maandelijkse vergoeding.

2. Vind je eigen community van remote werknemers

Mensen ontmoeten die dezelfde gedeelde ervaringen doormaken als jij – eenzaamheid, werken door de pandemie of aanpassen aan werken op afstand – brengt mensen dichter bij elkaar en biedt goede netwerkmogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld lid worden van een online community, coworking community of digital nomad groep.

Contact maken met andere thuiswerkenden is vooral belangrijk voor zelfstandigen. Maak kennis met een lokale coworking community of online Slack-communities. Op momenten dat je snakt naar een sociaal momentje, schroom dan nog om die Slack-chat te openen voor een virtuele koffie-date.

3. Plan sociale activiteiten buiten het werk

Plan je werkweek om te zien waar je favoriete activiteiten tussen passen en besteed tijd aan het bijpraten met vrienden en familie. Natuurlijk hoef je jezelf niet de hele tijd bezig te houden. Op sommige dagen wil je na werk misschien gewoon even rustig op de bank zitten. Een telefoongesprek met een geliefde of een sportles volgen tijdens je lunchpauze, geven je energie en helpen eventuele gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan.

Daarnaast kun je deelnemen aan zowel werkgerelateerde evenementen. Als je bijvoorbeeld onderdeel bent van een coworking community, krijg je vaak toegang tot verschillende bijeenkomsten, workshops en netwerkevenementen waar je kunt socializen met andere thuiswerkers.

Een andere uitstekende gelegenheid om wat me-time in te plannen, is tijdens het pendelen naar een werkplek buitenshuis. Anderzijds kun je ook profiteren van de teruggewonnen reistijd voor je favoriete activiteiten. Vrijwilligerswerk is een andere geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten, terwijl je je gemeenschap ondersteunt en je een groter gevoel van doelgerichtheid geeft.

4. Optimaliseer de kantoorinrichting

Slechte ventilatie en een rommelig bureau kunnen een negatieve invloed hebben op je productiviteit en betrokkenheid, ongeacht je werkplek. Er is zelfs een naam voor: “Sick Building Syndrome”. Dit komt vaak voor in kantoren met slechte ventilatie, tl-verlichting, te veel stof, overvolle bureaus, etc. Wanneer je vanuit huis werkt, is aandacht besteden aan de indeling van je thuiskantoor van belang. Verwijder rommel van je bureau en uit lades, laat voldoende natuurlijk licht binnen en plaats je bureau naast een raam zodat je mensen, auto’s en de natuur buiten kunt horen en zien. Een aangename werkruimte zorgt ervoor dat je je gedurende de dag meer gestimuleerd en geïnspireerd voelt, wat je productiviteit en stemming een boost geeft.

5. Breng tijd buiten door

Tijd doorbrengen in zonlicht en frisse lucht heeft veel voordelen: het helpt de focus te vergroten, te ontstressen en je bloedsomloop te verbeteren. Bovendien gaat het eenzaamheid tegen, aangezien er volop buitenactiviteiten plaatsvinden en sporten met anderen kunnen worden beoefend. Zelfs een korte wandeling in het park is een geweldige manier om wat frisse lucht te krijgen, voordat je aan een nieuwe taak begint of om je hoofd leeg te maken nadat je klaar bent met werken. Als je draagbare wifi of een hotspot hebt, kun je het park zelfs tot je kantoor maken voor een dag. Als het weer het toelaat, natuurlijk.

6. Neem afstand van je telefoon en computer

Bij het werken op afstand is de grens tussen werk en vrije tijd vaak onduidelijk, wat onze balans tussen werk en privé beïnvloedt en kan leiden tot burn-outs. Van tijd tot tijd is het belangrijk om te socializen en te ontspannen zonder de drang om e-mails te controleren of een telefoontje te plegen.

Hoewel praten met collega’s of klanten over werkgerelateerde zaken misschien als gezonde sociale interactie voelt, is het nog steeds werk. Overdag wat tijd vrijmaken om afstand te nemen van je werk – dus Slack-meldingen uitzetten, je laptop dichtklappen en over andere dingen praten – is belangrijk. Je kunt nog steeds met je teamleden of anderen praten in een co-working space, maar probeer werkgerelateerde onderwerpen over te slaan. Door het gesprek over te schakelen naar muziek, reizen of huisdieren, frist je dag op en voorkom je dat je je opgeslokt voelt door je werk.

7. Neem een huisdier

In 2020 ontdekte Microsoft dat 28% van werknemers liever meer thuis werkt, omdat ze op die manier meer tijd met hun huisdieren kunnen doorbrengen. Katten, honden en andere dieren kunnen depressies voorkomen of verlichten. Ook kan het je geestelijke gezondheid verbeteren, door eenzaamheid te bestrijden. Bovendien kunnen huisdieren stress en angst verminderen, je doelgerichtheid versterken en je humeur en slaapkwaliteit een boost geven.

Naast het bieden van gezelschap, vereisen sommige huisdieren, zoals honden, dat je actiever bent, wat je lichamelijke gezondheid ten goede komt. Tijdens het uitlaten van je hond ontmoet je andere hondenbezitters en ben je sociaal betrokken.

8. Vraag om hulp als je je down voelt

Ondersteuning vragen en delen hoe je je voelt is cruciaal bij het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid tijdens het thuiswerken. Waarschijnlijk ben je niet de enige die zich zo voelt, en ervaren anderen soortgelijke emoties. Neem contact op met je collega’s, vraag hen hoe het gaat en deel je ervaringen. Praten over hoe je je voelt zal resulteren in extra steun van je collega’s op afstand.

Erkennen dat je een helpende hand nodig hebt, is niet de gemakkelijkste taak. Soms worden we zo overspoeld met werk dat we geen tijd hebben om ons bewust te zijn van onze gevoelens. Neem hier de tijd voor. Onderneem een paar van bovengenoemde acties op moment dat je je eenzaam voelt en kijk welke je helpen om op de meest comfortabele en succesvolle manier met eenzaamheid om te gaan.

Eenzaamheid vermijden tijdens werken op afstand

Eenzaamheid is geen direct gevolg van werken op afstand. Het is een teken dat we nog niet helemaal gewend zijn aan deze manier van werken. Om de sociale interactie te krijgen die je nodig hebt, is bewuste inspanning en toewijding vereist. Door net zoveel tijd te investeren in je vrienden, familie en hobby’s als in je werk, kun je genieten van alle voordelen van werken op afstand zonder het gevoel van eenzaamheid.

Artikel is geschreven door Dennis Valkema, Leader Benelux van Deel.

Verder lezen over Bedrijven

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

Het inrichten van een kapsalon is meer dan alleen het kiezen van mooie meubels en decoraties. Het gaat om het creëren van een ruimte die zowel functioneel als uitnodigend is voor je klanten en medewerkers. Hier zijn enk...

dc business09.04.2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

In een wereld waar technologie razendsnel evolueert en bedrijfsprocessen steeds complexer worden, is de behoefte aan softwareoplossingen die naadloos aansluiten op specifieke bedrijfsbehoeften urgenter dan ooit. Maatwerk...

Technology28.03.2024

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Logitech heeft deze week 2 nieuwe webcams onthuld voor zowel consumenten als bedrijven die behoefte hebben aan videovergaderingen in de hoogste kwaliteit, compleet met het meest uitgebreide aanbod aan features dat Logite...

gadgets07.03.2024

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Expatfile is een toonaangevend Amerikaans belasting- en financieel technologiebedrijf dat een gebruiksvriendelijk belastingplatform biedt aan Amerikanen die in het buitenland wonen. Het bedrijf heeft een innovatieve oplo...

dc business29.02.2024

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

​Dit is waarom jij als ondernemer een kredietverzekering moet hebben

Als ondernemer is het erg belangrijk om goed verzekerd te zijn voor potentiële risico’s die op kunnen treden. De kredietverzekering is nog een vrij onbekende verzekering voor ondernemers. Dit is onterecht, omdat deze...

dc business25.02.2024

​Dit is waarom jij als ondernemer een kredietverzekering moet hebben

​Waarom een Kanban-training voor veel beroepen werkt

Kanban: je hebt er misschien weleens van gehoord. Zeker in een corporate omgeving wordt er vaak met Kanban gewerkt. Maar vaak wordt het niet volop ingezet: het is namelijk op veel meer banen van toepassing dan mensen vaa...

Online13.02.2024

​Waarom een Kanban-training voor veel beroepen werkt

​Van zzp naar zmp: denk aan de verplichte RI&E!

Eind 2023 waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim 1,5 miljoen mensen als zelfstandige werkzaam. Het overgrote deel hiervan biedt producten of diensten aan als zzp’er, een zelfstandige zonder person...

dc business31.01.2024

​Van zzp naar zmp: denk aan de verplichte RI&E!

Jouw bedrijfsauto goed verzekerd de weg op

Heb je jouw bedrijfsauto al voorzien van een bedrijfsautoverzekering? Het voertuig is namelijk meer dan alleen een auto om de weg op te gaan. Het dient vaak als mobiele kantoor en je kan hem zelfs zien als tweede huis. A...

dc business28.12.2023

Jouw bedrijfsauto goed verzekerd de weg op

Verder lezen over eHealth

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Je gouden jaren zijn een hoogtepunt in je leven. Dit is de tijd waarop je kunt gaan genieten van je harde werk en eens je welverdiende rust kunt pakken. Natuurlijk komt deze periode ook met zijn eigen uitdagingen. De zor...

lifestyle21.03.2024

Hoe houd je je gebit gezond tijdens de gouden jaren?

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

Huawei gaat de deuren openen van het eerste Health Lab in Europa. Dit ultramoderne laboratorium, gevestigd in Helsinki, Finland, is speciaal ontworpen als een toonaangevend platform voor onderzoek naar Huawei's gezondhe...

Technology31.10.2023

Huawei opent eerste Europese Health Lab in Helsinki

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Van vleermuizen is genoegzaam bekend dat ze veel potentieel gevaarlijke virussen met zich meedragen. Vanwege hun snelle stofwisseling en bijzonder krachtige immuunsysteem kunnen ze gastheer zijn voor veel verschillende s...

Online25.07.2023

​Sprong naar nieuwe gastheersoort luidt gevaarlijkste periode virusinfectie in

Endemische versus pandemische systeemrisico's virusinfecties
​Dit is waarom een groene omgeving belangrijk voor ons is

Een groene omgeving heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op mensen. Of het nu gaat om een weelderig park, een weidse tuin of zelfs een kleine plant onder onze velux dakraam van Dakraamconcurrent, groen he...

lifestyle31.05.2023

​Dit is waarom een groene omgeving belangrijk voor ons is

Niostem: een niet-invasieve draagbare oplossing voor mensen met haarverlies

Haaruitval is een veel voorkomend probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetica, stress en medische aandoeningen. Hoewel er een aantal...

startups22.05.2023

Niostem: een niet-invasieve draagbare oplossing voor mensen met haarverlies

​ZZP’er worden? Dit is waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering essentieel is

Je bent jong, je bent sportief, je bent gezond: hoe groot is de kans dat je arbeidsongeschikt raakt? Niet heel groot, maar de kans is er wel en dan ben je op jezelf aangewezen. Als je tenminste ZZP’er bent. Overweeg je...

dc business08.05.2023

​ZZP’er worden? Dit is waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering essentieel is

MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën

OPPO toont deze week zijn nieuwste innovatieve technologieën op het Mobile World Congress 2023 in Barcelona. Naast een selectie aan vlaggenschipapparaten, waaronder de Find N2 & Find N2 Flip, presenteert het bedrijf op...

mobile01.03.2023

MWC: OPPO​ toont nieuwe innovatieve technologieën

​Hoeveel Magnesium heb je dagelijks nodig en waarom?

We worden overspoeld met gezonde voedingssupplementen. Reclames van drogisten en gezondheidswinkels zie je op straat bij het bushokje en thuis wanneer je TV aan het kijken bent. Van welk supplement kun je nu met zekerhei...

lifestyle27.02.2023

​Hoeveel Magnesium heb je dagelijks nodig en waarom?

Verder lezen over Onderzoek

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers

Er is tennis, er is squash en er is padel. Steeds vaker zien we in Nederland padelbanen verschijnen en dat is niet vreemd: het is een enorm goede sport. Nu blijkt volgens een onderzoek van Holidu dat er bepaalde steden i...

lifestyle20.03.2024

​Dit zijn de beste Nederlandse steden voor padellers

Verder lezen over Toekomst

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Het Freedom of Mobility Forum is is een platform dat geïnitieerd is door Stellantis, een van de grootste wereldwijde autofabrikanten en bij ons bekend met o.a. merken als Fiat, Opel, Peugeot, DS Automobiles, Citroen, Je...

Technology27.03.2024

Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

dc business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels

Onderzoekers van Unmanned Valley, Greenport Duin- en Bollenstreek en NL Space Campus zijn erin geslaagd om een AI-model te ontwikkelen waarmee drones botrytis kunnen herkennen. Het model gebruikt kunstmatige intelligenti...

Nieuws07.03.2024

​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels

​Hoe kan jij Tech for Good inzetten?

Nieuw, snel of kostenbesparend; tech-oplossingen worden vaak met deze termen beschreven. Het gaat over oplossingen die zorgen voor een efficiëntere wereld, een betere wereld. Maar er is meer nodig om een betere wereld t...

Technology07.03.2024

​Hoe kan jij Tech for Good inzetten?

De OLED+959 is het nieuwe vlaggenschip van Philips TV

In Barcelona kondigde Philips vorige maand weer veel nieuwe producten aan voor 2024. Waaronder ook het nieuwe vlaggenschip in het Ambilight TV-assortiment van 2024. De OLED+959 is de nieuwe definitie van een toonaangeven...

Entertainment22.02.2024

De OLED+959 is het nieuwe vlaggenschip van Philips TV

Met een helderheid van 3.000 nits, Ambilight Plus en meer!
Flexibiliteit van modulaire units huren: De sleutel tot bedrijfssucces

In een dynamische zakelijke omgeving is flexibiliteit een sleutel tot succes. Bedrijven worden geconfronteerd met voortdurende veranderingen, of het nu gaat om groei, reorganisatie of tijdelijke behoeften. Het traditione...

dc business21.02.2024

Flexibiliteit van modulaire units huren: De sleutel tot bedrijfssucces