Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Het is triest gesteld met de toegankelijkheid van overheidswebsites: maar 6 procent van de 9000 sites is toegankelijk voor mensen met een beperking. Hierdoor kunnen zij niet zelfstandig praktische zaken regelen en dat is frustrerend. Hoe toegankelijk is jouw website? Met deze 5 snelle tips kun je het mensen makkelijker maken om op je site te navigeren.
1. Contrast, contrast, contrast
Als zogeheten dark patterns mensen zonder lichamelijke en geestelijke uitdagingen al het leven zuur maken, ga dan eens na hoe dat voor iemand is die simpelweg niet eens ziet wat er staat. Zorg dus dat je voor groot contrast kiest en het is misschien een beetje saai, maar de allerbeste keuze hierin is zwarte tekst op een witte achtergrond. Pas ook op met kleuren als geel, die eigenlijk nooit zo goed zichtbaar zijn.
2. Gebruik bullets en koppen
Niet alleen Google wordt er met zijn zoekmachine blij van als het een site ziet met een heel duidelijke indeling: ook mensen met een lichamelijke of geestelijke uitdaging hebben hier baat bij. Het is een stuk overzichtelijker om te werken met bulletpoints dan dat je allemaal dezelfde soort tekst onder elkaar zet. Mensen met dyslexie kunnen daar al heel veel last van hebben: alle letters zijn dan zo’n homogene massa: daar maak je mensen niet blij mee. Gebruik bullets, koppen, maak teksten dikgedrukt, enzovoort. Zo wordt het een stuk inclusiever.
3. Geef alles een goede naam
Foto’s, knoppen, alles wat er op je site te vinden is en een naam kan krijgen, moet een goede naam hebben. Een knop waar alleen staat ‘Aanvragen’ is niet duidelijk: ‘Offerte aanvragen’ wel. Lees meer is ook een bekende: als je ziet waar zoiets staat, dan is de context vaak wel duidelijk, maar waarom niet nog wat beter duiden waar mensen naartoe gaan? ‘Lees meer over panda’s in ons artikel China: een mooi land’ is dan toch veel duidelijker. Niet alleen voor toegankelijkheid is dit een goede oplossing: ook wordt dit soms verplicht gesteld, bijvoorbeeld als je op een site naar een andere site uitklikt met een commerciële intentie. Je schijnt ook dan duidelijk te moeten maken waar de klikker dan naartoe gaat.
4. Gebruik een goed leesbaar en groot font
Ouderen hebben vaak moeite om kleine teksten te lezen: het gezichtsvermogen wordt er nu eenmaal niet beter op als je ouder wordt. Je kunt nog zo’n mooi, stijlvol font hebben gekozen: het ene font is veel toegankelijker dan het andere. Kies er een die makkelijk leesbaar is en maak het ook een lekker groot aantal punten. Ga het liefst rond 16 punten zitten, zeker voor een mobiele website. Zo kunnen mensen de website goed lezen.
5. Maak knoppen lekker groot
Als je je hand niet goed kunt gebruiken, dan wil je niet zo’n klein rotknopje hebben om op te drukken. Hoe groter het oppervlak dat aangeklikt kan worden, hoe beter. Zorg dus voor knoppen die veel ruimte innemen. Het is niet het mooiste, maar wel het meest toegankelijk. Bovendien springen ze dan nog meer in het oog, waardoor mensen eerder begrijpen wat er moet gebeuren.
Verder lezen over Website
DC Business02.12.2024
Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan
Online22.11.2024
De beste Website van het Jaar 2024 is van een voetbalclub
Online23.09.2024
Online poker wordt nu al gedomineerd door AI
Online31.07.2024
Booking wordt flink aangepakt: dit is waarom de reissite onder vuur ligt
Online04.07.2024
De allerlelijkste website van 2024 wil geen restyle
Online29.05.2024
Deze websites zijn genomineerd voor lelijkste website van het jaar
Online29.04.2024
Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden
Nieuws11.04.2024